ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΟΥΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤA ΜΝΗΜΟΣΥΝA  ΠΕΣΟΝΤΩΝ  ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ........!!!!!

ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Η  ΚΥΠΡΙΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΣΙΟΥΦΤΑ.


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

«Την επόμενη φορά που θα τύχει να παρευρεθείτε σε μνημόσυνο πεσόντων και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, να θυμάστε, ειδικά αν είστε πολιτικός ή ανήκετε στην τοπική αυτοδιοίκηση, ότι είναι προσβολή να μιλάτε μεταξύ σας πολύ δε περισσότερο να χασκογελάτε... Είναι μέρα πένθους, αν δεν το έχετε καταλάβει...
Δεν γνωρίζετε ούτε τα στοιχειώδη;
Η παρουσία σας μιαίνει το χώρο τελετής...
Προφανώς αγωγή δεν έχετε από το σπίτι σας,
Συναίσθηση δεν έχετε;»


ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ:

«"Δεν ρώτησες πόσοι είναι.
Ρώτησες "πού είναι;"
Γιατί έτσι ρωτάνε όσοι έχουν "Τολμονίκια" ραμμένα στην στολή τους.
Γιατί έτσι ρωτάνε,
όσοι έχουν γλωσσάρια ελληνικά στερεωμένα στης ψυχής τους αρμούς"... «

Στίχοι συγκλονιστικοί αφιερωμένοι στον ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ όπου γης ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΤΟΥΝΤΑ
από την Κύπρια ποιήτρια
Ελένη Σιούφτα


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΟΥΝΤΑ:

Ο Νικόλαος Κατούντας (1943) είναι Έλληνας στρατιωτικός γεννημένος από την Πάτρα. Αγνοείται από τις 22 Ιουλίου του 1974.

Ο Νικόλαος Κατούντας ήταν απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και ήταν εκπαιδευμένος ως καταδρομέας, αλεξιπτωτιστής, βατραχάνθρωπος και χιονοδρόμος ενώ ήταν τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το 1973 όντας υπολοχαγός, μετατέθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην 33η Μοίρα Καταδρομών ως Διοικητής Λόχου.

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής ο Κατούντας έλαβε μέρος ως Διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33 ΜΚ στην επιχείρηση κατάληψης του φρουρίου του Αγίου Ιλαρίωνα Παρά την αρχική της επιτυχία (κατάληψη υψώματος Πετρομούθκια), το πρωί της επόμενης μέρας η 33 ΜΚ αναγκάστηκε να συμπτυχθεί εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών και της μη έλευσης ενισχύσεων, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε ο θάνατος του Διοικητή της Μοίρας, Γεωργίου Κατσάνη.

Το πρωί της 22ας Ιουλίου του 1974 ο Νικόλαος Κατούντας, όντας επικεφαλής Λόχου δύναμης 62 καταδρομέων έσπευσε προς ενίσχυση του 251 Τ.Π. του Παύλου Κουρούπη, το οποίο μαχόταν εναντίον των εισβολέων στην Κερύνεια. Εκεί, ο Κατούντας και οι άνδρες του έδωσαν σκληρές μάχες εκ του συστάδην καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κύριο όγκο της τουρκικής αποβατικής δύναμης.

Την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια της οπισθοχώρησης, διότι ήταν πλέον ορατός ο κίνδυνος του εγκλωβισμού μετά την κατάληψη της πόλης από τον εχθρό, ο Κατούντας (ο οποίος είχε ενδιάμεσα τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι) μαζί με ομάδα τεσσάρων ή έξι ανδρών δέχτηκε επίθεση από πολυάριθμη εχθρική δύναμη κοντά στο Τέμπλος. Αν και δύο από τους στρατιώτες που τον ακολουθούσαν διασώθηκαν, μεταξύ αυτών και πεζικάριοι του 251 τάγματος πεζικού ως επίσης και μέλη του Επιτελείου του Διοικητή του 251 Αντισυνταγματάρχη Παύλου Κουρούπη , ο ίδιος παραμένει από τότε αγνοούμενος.  Στρατιώτες που πολέμησαν υπό τις διαταγές του Κατούντα, πιστοποίησαν την γενναιότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια των μαχών τόσον σε Άγιο Ιλαρίωνα όσον και στο κτίριο της μητρόπολης Κερύνειας.

Τιμές μετά την εξαφάνιση

Μετά την εισβολή, προήχθη επ' ανδραγαθία σε Αντισυνταγματάρχης Πεζικού ενώ με Προεδρικό Διάταγμα της 12ης Δεκεμβρίου του 2008 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου.

Προτομές του υπάρχουν σήμερα στην πλατεία της οδού Αριστομένους στην Καλαμάτα καθώς και στο Στρατόπεδο Δελφινιού Λαγκάδας στη Χίο, το οποίο φέρει και το όνομά του. Παράλληλα το ονοματεπώνυμο του Νικολάου Κατούντα δόθηκε και σε δρόμο του ημικατεχόμενου Δήμου Αγλαντζιάς στη Λευκωσία.Post A Comment: