Ιππικοί Αγώνες στο Πλατύ – Καλαμάτας – Μεσσηνίας


   Το Πλατύ, Τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών του Δήμου Καλαμάτας,  είναι ένα όμορφο χωριό 520 κατοίκων περίπου, βρίσκεται 20 km Βορειοδυτικά της Καλαμάτας και είναι χτισμένο ανατολικά του ποταμού Παμίσου.
 Ένα από τα σημαντικότερα τοπικά έθιμα, όχι μόνο για το Πλατύ αλλά και για ολόκληρη τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, είναι οι Ιππικοί Αγώνες, που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμής του Αγίου Γεωργίου.   
    Οι αγώνες λαμβάνουν χώρα στο ιπποδρόμιο του χωριού, έναν χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων, με αφετηρία το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των Ιππέων. Αν και ο αριθμός των συμμετοχών κάθε χρόνο κυμαίνεται από 15 έως 24 αναβάτες, οι θεατές αυξάνονται και ξεπερνούν σταθερά τους 3.000.
      Η παράδοση τοποθετεί την αρχή των Ιππικών αγώνων στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου.
      Λέγεται ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, που γυμνάζονταν στην Ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την Απελευθέρωση. Η Παράδοση μας λέει ακόμα ότι με την ευκαιρία του εορτασμού, συγκεντρώνονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και αντάλλασσαν απόψεις και γνώμες για την καλύτερη διεξαγωγή του Απελευθερωτικού Αγώνα.
     Παρόλο που τα άλογα δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως μέσο εργασίας ή μεταφοράς, η αγάπη για τα περήφανα αυτά ζώα παραμένει και ο κόσμος κάθε χρόνο κατακλύζει κυριολεκτικά το Πλατύ για να προσκυνήσει τον Άγιο Γεώργιο και να παρακολουθήσει το μοναδικό, για ολόκληρη την Πελοπόννησο, αυτό έθιμο. Αρκετοί είναι και οι κάτοικοι του χωριού που εκτρέφουν άλογα με μόνο σκοπό να τα τρέξουν στους Ιππικούς αγώνες στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου, χωρίς να νοιάζονται για το χρηματικό έπαθλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό και λαοφιλές αυτό έθιμο, με την τόσο μεγάλη ιστορία,  δε διακόπηκε ούτε στα χρόνια της κατοχής των Γερμανών.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ