Βήματα για τη μεταφορά των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα


Τα πρώτα βήματα για να δημιουργηθεί ένας πραγματικός συγκοινωνιακός κόμβος, που θα καταστήσει παρελθόν την διόλου κολακευτική εικόνα των σταθμών ΚΤΕΛ του Κηφισού και των Λιοσίων, έγιναν την Τετάρτη, καθώς υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της "Αττικό Μετρό", του Δήμου Αιγάλεω και των ΚΤΕΛ για την δημιουργία του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Βοτανικό.
Η δημιουργία του νέου σταθμού θα απομακρύνει τις υφιστάμενες υποδομές των ΚΤΕΛ και θα μεταφέρει όλες τις δραστηριότητες των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών στον σταθμό του Ελαιώνα, κάνοντας την διαμεταφορά των επιβατών προς το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα εύκολη, αφού θα γίνεται μέσω του Μετρό.
Σήμερα, σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται 31.000 επιβάτες από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και άλλοι 10.000 από τα ΚΤΕΛ Λιοσίων.
Το έργο, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και θα κατασκευαστεί πάνω στο πρόσφατα αποπερατωμένο αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα, όπως προβλέπεται και από το Προεδρικό Διάταγμα 750Δ/2005 του Οργανισμού Ρυθμιστικού της Αθήνας.
Οπως ανακοίνωσε η "Αττικό Μετρό" «κοινός στόχος στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής είναι η υλοποίηση ενός σύγχρονου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, ο οποίος θα αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των υπεραστικών λεωφορείων στους σταθμούς του Κηφισού και της οδού Λιοσίων και ο οποίος θα δώσει παράλληλα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα».
Σύμφωνα με την "Αττικό Μετρό" επιδίωξη του νέου έργου είναι:
- Να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σε 10 εκατομ. περίπου επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, ΙΧ, Ταξί).
- Να σχεδιασθεί αρχιτεκτονικά ένα έργο με υψηλό επίπεδο αισθητικής, αποτελώντας τοπόσημο για την περιοχή και πόλο έλξης εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων.
- Να κινητοποιήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη ή ολοκλήρωση των δικτύων αστικής υποδομής (π.χ. τοπικό οδικό δίκτυο, δίκτυα κοινής ωφέλειας) που λείπουν στην περιοχή αυτή του Ελαιώνα.
- Να συμβάλει σημαντικά στην πολεοδομική αναδιάρθρωση της περιοχής που σήμερα είναι κυρίως βιομηχανικού - χονδρεμπορικού χαρακτήρα, σε περιοχή με σύγχρονες επιχειρήσεις τριτογενούς κυρίως τομέα.
Το έργο αποτελεί ιδιωτική επένδυση και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει με διαγωνισμό για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και του παραχωρησιούχου.
Η "Αττικό Μετρό" θα είναι ο τεχνικός συντονιστής των μελετών και της κατασκευής του έργου, ενώ ο Δήμος Αιγάλεω θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των απαιτούμενων αδειών.
Σύμφωνα με πηγές της "Αττικό Μετρό", θα γίνει επικαιροποίηση παλιότερης μελέτης του ΕΜΠ, ενώ από κοινού με τα ΚΤΕΛ θα ανατεθεί σε σύμβουλο η εκπόνηση χρηματοοικονομικής μελέτης, προκειμένου να καταρτιστούν τα τεύχη δημοπράτησης της σύμβασης παραχώρησης.
Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την κατασκευή, την λειτουργία και την συντήρηση του σταθμού, ενώ το Δημόσιο δεν θα χρειαστεί να βάλει χρήματα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι, εάν κάθε ΚΤΕΛ δίνει ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο που εκδίδει στον παραχωρησιούχο, η απόσβεση θα έχει ολοκληρωθεί κατά μέγιστον σε επτά χρόνια.
Ο νέος σταθμός θα συνδέεται υπογείως με το Μετρό, έργο το οποίο έχει πρακτικά γίνει, και μάλιστα, πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης 500 θέσεων.
Σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ετέθη και το ζήτημα των διεθνών λεωφορειακών πρακτορείων, η μετακίνηση των οποίων από το κέντρο στην Αθήνα έχει μεν δρομολογηθεί από το υπουργείο Υποδομών, αλλά εκκρεμεί η άποψη του υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Οταν παρέλαβα το υπουργείο, δήλωσα ότι δύο είναι οι μεγάλες φροντίδες μου: Να μην σταματήσουν τα μεγάλα έργα και να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που σήμερα μιλάμε πράγματι, για ένα μεγάλο έργο. Διότι το πόσο μεγάλο είναι έργο, δεν κρίνεται από το ύψος των ευρώ που θα επενδυθούν, κρίνεται κυρίως από τη χρησιμότητα που έχει. Και εδώ πράγματι η χρησιμότητα του έργου είναι αδιαμφισβήτητη» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών κ. Σ. Σιμόπουλος.
«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που είναι ζοφερή από κάθε πλευρά. Και το ότι ακούμε ή αν θα ακούσει αύριο η ελληνική κοινωνία ότι ''κάτι γίνεται '', πιθανό να δει ότι υπάρχει κάποιο φως αισιοδοξίας. Αναφέρθηκε πριν ότι δεν υπάρχει ''εχθρός'', δεν υπάρχουν αντιδράσεις για το συγκεκριμένο αυτό έργο. Θα έλεγα ότι εχθρός των έργων, είναι η αδράνεια που έχουμε στην Ελλάδα. Παρά το ότι έχω αναλάβει το υπουργείο ως υπηρεσιακός υπουργός, για τον λόγο αυτό, αγκάλιασα το έργο με μεγάλη προσοχή» τόνισε ο υπουργός.
«Το "Αττικό Μετρό" με την τεράστια προσφορά που έχει, με την πρόθεσή του να δουλέψει σε όλη την Ελλάδα, με το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό πρώτης γραμμής που έχει, έρχεται να παίξει ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, όπως έκανε η ΔΕΗ στη δεκαετία του 1950» πρόσθεσε.
«Το έργο αυτό, πέρα από την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και την εξυπηρέτηση των πολιτών, θα προσφέρει σημαντικές νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, όσο και κατά τη λειτουργία του» κατέληξε ο κ. Σιμόπουλος.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ