Πλασάρουν ληγμένα διά... νόμου ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΕΛΕΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ …!!!!! ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΜΑΧΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ …..!!! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΕΙ ΜΕ ΧΑΡΑ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ..!!!!Στο τραπέζι των καταναλωτών θα καταλήγουν πλέον -με τη σφραγίδα του κράτους- τα… ληγμένα προϊόντα, τα οποία θα προσφέρονται σε χαμηλές τιμές εν είδει ευκαιρίας…

Στην Ελλάδα της φτώχειας και της κρίσης, το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να επαναφέρει έναν νόμο που ήταν σε… κάποιο συρτάρι, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ να πωλούν ληγμένα προϊόντα σε μειωμένες τιμές, για καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Τα προϊόντα θα βρίσκονται σε ξεχωριστό σημείο μέσα στα σούπερ μάρκετ, σε ξεχωριστά ράφια απ’ τα άλλα είδη και με εμφανή σήμανση που θα αναγράφει «τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας».

Αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν το μέτρο με ικανοποίηση, καθώς θα ανακουφίσει τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ωστόσο καταναλωτικές οργανώσεις, διατροφολόγοι και έμποροι αντιδρούν μαζικά για αυτόν τον νόμο, αναφέροντας ότι «πρόκειται για μία κίνηση μετατροπής των καταναλωτών σε σκουπιδοφάγους» και επισημαίνοντας ότι «η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο».

Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη, «επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση ''ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ''».

Ουσιαστικά, η διαφοροποίηση δεν είναι πολύ δύσκολη, καθώς αφορά όχι στα προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης αλλά σε όσα αναγράφουν «ανάλωση κατά προτίμηση».

Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει:

- τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα

- τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους

- τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Oι αντιδράσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις καταναλωτικών ενώσεων, τα μέλη των οποίων εκφράζουν την αντίθεσή τους στον συγκεκριμένο νόμο που προωθείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Είναι απαράδεκτο να προωθούνται ληγμένα τρόφιμα. Αν μη τι άλλο, έχουν μειωμένη διατροφική αξία και είναι επικίνδυνα. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη ζωή του καταναλωτή. Δεν θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με αυτό το μέτρο. Ας μειώσουν τις τιμές οι εταιρείες. Είναι ένα ακόμα σημάδι της εξαθλίωσης της κοινωνίας»
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ