ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης Ταχυδρόμος παραδοσιακή, με τη σάκκα της, με την παλιά στολή και με ποδήλατο, η Γιάννα Γεωργιοπούλου πηγαίνει πόρτα πόρτα στην Κορώνη και μοιράζει την αλληλογραφία. Είναι από τις ανθρώπινες στιγμές του ταχυδρόμου, που με την παραδοσιακή έννοια, με την παλιά μορφή, τείνει να εκλείψει.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης
Ταχυδρόμος παραδοσιακή, με τη σάκκα της, με την παλιά στολή και με ποδήλατο, η Γιάννα Γεωργιοπούλου πηγαίνει πόρτα πόρτα στην Κορώνη και μοιράζει την αλληλογραφία. Είναι από τις ανθρώπινες στιγμές του ταχυδρόμου, που με την παραδοσιακή έννοια, με την παλιά μορφή, τείνει να εκλείψει. Η Γ. Γεωργιοπούλου όμως επιμένει παραδοσιακά -αν και δε φοράει πάντα τη στολή-, γιατί ζει τη ζεστασιά του κόσμου με τον οποίο έρχεται σ’ επαφή. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι την περιμένουν με αγωνία και κάποιοι την αντιμετωπίζουν σαν παιδί τους. »Πάω πόρτα πόρτα. Ο κόσμος με περιμένει», σημειώνει η ταχυδρόμος. Και παρατηρεί ότι «με ρωτούν “τι μας έφερες”; Και μόλις βλέπουν λογαριασμούς, μου λένε κάποιοι “καλώς την τρόικα”. Η Γιάννα επισημαίνει ότι «νιώθεις τη ζεστασιά του κόσμου. Εμείς στην Κορώνη μπαίνουμε στα σπίτια. Είμαστε δεμένοι με την Τρίτη Ηλικία. Μας συμπεριφέρονται σαν παιδιά τους και μας λένε τα μυστικά τους».Τη Γ. Γεωργιοπούλου την πετύχαμε να πηγαίνει την αλληλογραφία στην ηλικιωμένη Παναγιώτα Γεώργα, σε ένα μικρό και φτωχό σπιτάκι στο κάστρο της Κορώνης. Η γερόντισσα την υποδέχεται με χαρά. «Μου φέρνει τη σύνταξη», μας εξηγεί και σημειώνει: «Αν δεν έπαιρνα και τη σύνταξη, πώς θα πέρναγα; Γράμματα, από πού να περιμένω,έχω μείνει μόνη μου». Πάντως, η ταχυδρόμος αυτή τη φορά της πήγε λογαριασμό.«Μας δίνει κοχύλια από τη θάλασσα, από τους βυθούς που είχε μαζέψει ο μακαρίτης ο άντρας της, που ήταν βουτηχτής», αναφέρει η ταχυδρόμος και η γιαγιά μας βγάζει και μας δείχνει φωτογραφίες αγαπημένων της προσώπων που έφυγαν από τη ζωή. Μετά το κάστρο η Γιάννα συνεχίζει με το ποδήλατο για τις άλλες γειτονιές της Κορώνης.
Ο ταχυδρόμος Νίκος Μουντζούρης που μοιράζει την αλληλογραφία στα χωριά γύρω από την Κορώνη, σημειώνει, ότι «πάμε ακόμα τις συντάξεις και ο κόσμος μας περιμένει με χαρά». Παραδέχεται, ωστόσο, ότι «χάσαμε την ανθρωπιά μας και μας έχει ο κόσμος με την σκανδάλη, γιατί μοιράζουμε λογαριασμούς και όχι γράμματα πλέον. Η τεχνολογία μας ξεπέρασε».
Ο προϊστάμενος του γραφείου των ΕΛΤΑ στην Κορώνη Κώστας Χαλβατσιώτης, ακόμα πιο ρεαλιστής, μας λέει: «Το παραδοσιακό ταχυδρομείο τείνει να χαθεί. Θα φάμε ξύλο μ’ αυτά που μοιράζουμε. Μας κοιτάνε με μισό μάτι, γιατί τους πάμε λογαριασμούς, ληξιπρόθεσμες οφειλές και κλήσεις από την Εφορία».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ