ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ-ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 10.:30


Θα τηρηθεί και φέτος το έθιμο των Ιππικών Αγώνων, στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι γίνονται στην Τοπική Κοινότητα Πλατέος του Δήμου Καλαμάτας και τους οποίους παρακολουθούν κάθε χρόνο πάνω από 3.000 θεατές. Τη Δευτέρα του Πάσχα, λόγω μεταφοράς της εορτής του Αγίου Γεωργίου καθώς η 23η Απριλίου «έπεσε» μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, θα διεξαχθούν οι Αγώνες, με ώρα έναρξης 10.30, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες αλόγων έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και στους Αγώνες θα μετάσχουν


20 καθαρόαιμοι ίπποι σε 5 κούρσες. Θα γίνουν, ακόμη, μία κούρσα με ημίαιμα και μία με ντόπια άλογα, οι δε ίπποι που θα συμμετάσχουν σε αυτές είναι συνολικά 8. Οι αγώνες γίνονται στο Ιπποδρόμιο, έναν χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων, που ξεκινάει από το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ιππέων και καταλήγει στο χωριό. Η παράδοση τοποθετεί την απαρχή των Ιππικών Αγώνων στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου και γίνονταν την ημέρα που το χωριό είχε θρησκευτική πανήγυρη στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Λέγεται ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι που γυμνάζονταν στην ιππασία, για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την απελευθέρωση. Η παράδοση αναφέρει ακόμα ότι επ’ ευκαιρία του εορτασμού συγκεντρώνονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και αντάλλασσαν γνώμες για την καλύτερη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα. Στον πρώτο νικητή απένειμαν μια κουλούρα ζυμωμένη με αλεύρι, αυγά και ζάχαρη. Από το 1910 μέχρι το 1927 καθιερώνονται με την φροντίδα της Εκκλησίας και δυο ακόμα έπαθλα, ένα ρολόι και ένας χαλινός. Από το έτος 1927 μέχρι το 1940 οι Ιππικοί Αγώνες διεξάγονταν υπό την εποπτεία και μέριμνα του Υπουργείου Γεωργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό αυτό έθιμο δεν διακόπηκε ούτε στα χρόνια της Κατοχής από τους Γερμανούς.
Παρόλον ότι στη σημερινή εποχή τα άλογα δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως μέσο εργασίας ή μεταφοράς, η αγάπη για τα περήφανα αυτά ζώα παραμένει και ο κόσμος κάθε χρόνο κατακλύζει το Πλατύ για να προσκυνήσει τον Άγιο Γεώργιο και να παρακολουθήσει αυτό το μοναδικό για ολόκληρη την Πελοπόννησο έθιμο. Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι του Πλατέος εκτρέφουν άλογα με μόνο σκοπό να τα τρέξουν στους Ιππικούς Αγώνες στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου, χωρίς να νοιάζονται για το χρηματικό έπαθλο.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ