Αλλαγή φρουράς στο ΚΚΕ Στην ιστορία πέρασε πλέον το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με την Αλέκα Παπαρήγα να παραδίδει τα ηνία του κόμματος στον 52χρονο Δημήτρη Κουτσούμπα.


Αλλαγή φρουράς στο ΚΚΕ
Στην ιστορία πέρασε πλέον το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με την Αλέκα Παπαρήγα να παραδίδει τα ηνία του κόμματος στον 52χρονο Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Ποια ήταν» η Aλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ;
Γεννημένη από γονείς αντιστασιακούς και με μια έντονη παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες, η επτάχρονη τυραννία δεν θα μπορούσε να την αφήσει έξω από την αντιστασιακή δράση. Το 1968, η Αλέκα Παπαρήγα οργανώνεται στο ΚΚΕ, για να συλληφθεί λίγο αργότερα από την Ασφάλεια και να κρατηθεί επί τέσσερις μήνες.
Το 1978 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.
Γίνεται η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αλλά και η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα αρχηγός κόμματος, όταν στις 27 Φεβρουαρίου του 1991, επικρατώντας του Γιάννη Δραγασάκη και με διαφορά τεσσάρων ψήφων, εκλέγεται για την υψηλότερη θέση του κόμματος και στη συνέχεια επανεκλέγεται άλλες δύο φορές, το 1996 και το 2009.
Η συζήτηση περί αλλαγής ηγεσίας άνοιξε πρώτη φορά ως παραφιλολογία γύρω στο 2007, για να πραγματοποιηθεί τελικά 6 χρόνια αργότερα, τοποθετώντας την Αλέκα Παπαρήγα στη θέση τής πλέον μακροβιότερης Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ από συστάσεως, αφού κατάφερε να μείνει στη θέση αυτή πάνω από 22 χρόνια και, για την ακρίβεια, 8.082 ημέρες!

Εκτός όμως από όλες τις παραπάνω πρωτιές, η Αλέκα Παπαρήγα δικαιούται άλλη μία, ίσως τη σημαντικότερη απ' όλες, αυτήν της πρώτης Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ που -ανεξαρτήτως της όποιας κριτικής- δρομολόγησε μόνη της τη διαδικασία διαδοχής της.


 «Ποιος είναι» ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ;
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επονομαζόμενος από τους συντρόφους του και ως «Χρούτσεφ του Περισσού», εξ αρχής ήταν ο υπ' αριθμόν ένα πιθανός διάδοχος της ηγεσίας του κόμματος, μαζί με τον Νίκο Σοφιανό και τον Γιάννη Μαρίνο.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, 52 ετών και οικονομολόγος στο επάγγελμα, δεν ήταν απλώς ένα από τα πλέον κοντινά στην Αλέκα Παπαρήγα πρόσωπα αλλά και προσωπικός της φίλος και αυτό τον έκανε να έχει ακόμη περισσότερη απήχηση και ως εκ τούτου και αποδοχή, από τον λεγόμενο σκληρό πυρήνα του κόμματος.

Ανήκει στη «γενιά της διάσπασης» του 1991 είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων. Έχοντας σημαντική μόρφωση και με μακρά θητεία στη Διεύθυνση του «Ριζοσπάστη», φαίνεται να μπορεί να δώσει στιβαρές επιστημονικά απαντήσεις σε σύγχρονα οικονομικά ερωτήματα ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει και πολύ καλά τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού ή έστω του πολιτικού παιχνιδιού όπως το ΚΚΕ «παραδοσιακά» το αντιλαμβάνεται...

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως απαραίτητα ηχεί και «καλό» για όλους, αφού τα μηνύματα, που εδώ και χρόνια έφταναν στον Περισσό από τη βάση του κόμματος και έθεταν το θέμα της αλλαγής ηγεσίας ως αίτημα, τελικά έπεσαν όλα στο κενό, καθώς, για τις νεώτερες γενιές, η συγκεκριμένη επιλογή όχι μόνο δεν αποτελεί κάποιο βήμα «προς τα εμπρός», αλλά αντιθέτως σηματοδοτεί μια τραγική οπισθοδρόμηση, με κάθε ελπίδα για ευρύτερες συνεργασίες του κόμματος με άλλους προοδευτικούς χώρους να χάνεται οριστικά.

Στην απογοήτευση αυτή όσων είναι μακριά από τον σκληρό πυρήνα του Περισσού, έρχεται να προστεθεί και εκείνη του επικοινωνιακού ελλείμματος του νέου Γενικού Γραμματέα, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που «απεχθάνεται τις κάμερες και τη δημοσιότητα» και αυτό σε μια εποχή που, περισσότερο από ποτέ, τα ΜΜΕ και τα social-media αποτελούν τον κυριότερο δίαυλο επικοινωνίας και το ισχυρότερο όπλο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

Στη λιτή ανακοίνωση του ΚΚΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τα μεσάνυχτα αναφέρεται:

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα».
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ