ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ http://platykalamatas.blogspot.gr/ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΝΙΣΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ..!!!! ΦΕΤΟΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΚΩΟΥ ΚΑΙ ΝΙΣΥΡΟΥ ΚΚ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΑΝ ΝΙΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΕΚΕΙ …!!!!!

Παρασκευή της Λαμπρής στην  Όμορφη Ακριτική  Νίσυρο

Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ : 
Σταύρος Ορσάρης – Βασίλειος Δημ. Γεωργιιόπουλος 

 Με τις ευλογίες και τις ευχές του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου έφτασε στη Νίσυρο την Πέμπτη το απόγευμα με πλοίο από την Κω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κκ. Ναθαναήλ μεταφέροντας το Άγιο Φώς στο νησί μας . Στο λιμάνι του νησιού μας  έγινε η επίσημη υποδοχή και στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στο Μητροπολιτικό ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας όπου εψάλει αναστάσιμος εσπερινός.
  Την επόμενη μέρα περίπου στις 7 το πρωί ξεκίνησε η λιτανεία της εικόνας της Παναγιά της Σπηλιανής από το Μοναστήρι  σε όλο το νησί όπου τη συνόδευε και ο Μητροπολίτης μας. Αρχικά η εικόνα και οι «συνοδοί» της πήγαν στον Εμπορειό και αφού τέλειωσε η λειτουργία γύρισαν όλα τα σπίτια του χωριού και πραγματοποιήθηκε δέηση στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια σειρά έχουν τα Νικιά όπου και εκεί η εικόνα γύρισε όλα τα σπίτια του χωριού και στη συνέχεια όλοι που συνόδευαν την Σπηλιανή κάθισαν για φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού.
  Το μεσημέρι περίπου ξεκίνησε η μεγάλη πομπή με κατεύθυνση το Μανδράκι. Προπορεύονταν τα μηχανάκια, ακολουθούσε το λεωφορείο με την εικόνα της Σπηλιανής και έπονταν τα αυτοκίνητα. Όταν πλέον έφτασαν στο Μανδράκι άρχισε η λιτανεία  και στο χωριό. Αργά το βράδυ και αφού η εικόνα της Σπηλιανής μπήκε και ευλόγησε όλα τα σπίτια του χωριού κατευθύνθηκε στο Μοναστήρι της. Στην είσοδο του κάστρου πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη στη Νίσυρο «ευχή», η δέηση υπέρ υγείας όλων. Αυτή η στιγμή είναι ιδιαίτερα συγκινητική για όλους μας εδώ στη Νίσυρο αφού ο κόσμος περιμένει με αγωνία αυτή τη στιγμή. Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά πέφτουν βροχή και κάνουν τη νύχτα μέρα κυριολεκτικά. Μετά με πομπή ξανά κατευθύνονται στο καθολικό του Μοναστηριού ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη» και γίνεται η απόλυση. Τέλος ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε την τράπεζα που προσφέρθηκε σε όλους τους πιστούς.
 Η Παρασκευή της Λαμπρής είναι  από τις σημαντικότερες ημέρες της Νισύρου. Οι όπου γης Νισύριοι αναπολούν αυτή τη μέρα και έρχονται στο μυαλό τους οι εικόνες από όταν ήταν και αυτοί και γύριζαν με την Σπηλιανή μάλιστα φέτος λόγω του ότι το Πάσχα ήταν αργά αρκετοί ήρθαν για να το εορτάσουν στο νησί τους . Τέλος είναι άξιο προσοχής ότι και η νέοι του νησιού ακολουθούν και λιτανεύουν την Σπηλιανη από πολύ πρωί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την εποχή μας. Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ