"Πρόθεσή μας είναι να είμαστε παρόντες στις επόμενες εκλογές" δηλώνει " ο Νίκος Φωτέας, επικεφαλής του συνδυασμού "Πρωτοπορία" της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα διεκδικήσει και πάλι το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

"Πρόθεσή μας είναι να είμαστε παρόντες στις επόμενες εκλογές" δηλώνει " ο Νίκος Φωτέας, επικεφαλής του συνδυασμού "Πρωτοπορία" της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα διεκδικήσει και πάλι το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Με τον Ν. Φωτέα " εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο συνεντεύξεων, με τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κύκλος αυτός θα ολοκληρωθεί με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Τον οποίο δήμαρχο ο Ν. Φωτέας επικρίνει για τις "εμμονές" αλλά και για τον "χαρακτήρα" του που -όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της "Πρωτοπορίας"- "στερούν από τους συμβούλους, ακόμα και της πλειοψηφίας, τη δυνατότητα παραγωγικής παρέμβασης" στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ο Ν. Φωτέας εκτιμά ότι "είναι για γέλια και για κλάματα" ακριβώς λόγω της στάσης του δημάρχου.
Ο δημοτικός σύμβουλος δεν αποκλείει τις συνεργασίες με άλλες παρατάξεις από τη σημερινή σύνθεση του Σώματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει "σύγκλιση σε βασικά θέματα αρχών".
Τέλος, ο Ν. Φωτέας απορρίπτει κατηγορηματικά την επιδίωξη στήριξης από κάποιο κόμμα, καθώς -όπως εκτιμά- "τα κόμματα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, λειτουργούν σαν πάτρωνες της πολιτικής ζωής. Το ενδεχόμενο κομματικής στήριξης ουδόλως μας απασχολεί, ούτε καν το συζητούμε. Χωρίς πατρονάρισμα θα μπορούσε να ήταν ένα θέμα προς συζήτηση", σημειώνει.
 - Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το αυτοδιοικητικό τοπίο στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας;
"Τα συνεχή αποσπασματικά, οριζόντια και άνευ προγραμματισμού μέτρα οδηγούν την τοπική αυτοδιοίκηση σε σταδιακή απαξίωση και υποβάθμιση του θεσμικού της ρόλου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή αδυναμία να παρεμβαίνει και να στηρίζει κυρίως τις κοινωνικές δομές που με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο απαραίτητες αλλά και -λόγω της εξαθλίωσης όλο και μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων- επιτακτικά επείγουσες".
- Πού πρέπει να εστιάσει κατά τη γνώμη σας η αυτοδιοίκηση, στην παραγωγή τεχνικών έργων ή στην κοινωνική παρέμβαση;
"Το λογικό θα ήταν στην παραγωγή τεχνικών έργων, όμως λόγω των μνημονιακών παρενεργειών, η προτεραιότητα στις κοινωνικές δομές είναι πια μονόδρομος".
- Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ αποτελεί λύση στις όλο και ισχνότερες χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία προς τους δήμους, αλλά και την αφαίμαξή τους από μόνιμο προσωπικό;
"Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κατ’ ανάγκην κακές, όπως και η παραμονή αυτών των υπηρεσιών στους ΟΤΑ. Σημασία έχει αν στο τέλος ο δημότης θα απολαμβάνει καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.
Δυστυχώς όμως, η στόχευση της κυβέρνησης είναι η περικοπή των δικών της εξόδων και όχι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οφείλω να τονίσω ότι σήμερα, σε πάμπολλες των περιπτώσεων, πολλές από τις δομές των υπηρεσιών αυτών και πεδίο ρουσφετιών αποτελούν και αναποτελεσματικές είναι. Το καλύτερο θα ήταν να γινόταν αναμόρφωση αυτών των υπηρεσιών, ώστε να μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής".
- Ζούμε στην εποχή μετεξέλιξης των ΟΤΑ σε ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης βασικών υπηρεσιών;
"Δεν διαφαίνεται -τουλάχιστον προς το παρόν- κάτι τέτοιο, αν όμως μακροπρόθεσμα υπάρχει τέτοια στόχευση, τότε έχουμε φτάσει στο ακριβώς απέναντι άκρο από ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα.
Με τη μέχρι τώρα λογική, οι δήμοι ήταν από κοινωνικοί φορείς έως και business centers. Για μας οι δήμοι, σαν βασικό κύτταρο της δημοκρατίας, δεν έχουν καμιά δουλειά να παρεμβαίνουν στην ελεύθερη οικονομία.Θυμηθείτε ότι ακόμα στο δήμο μας υπάρχουν δομές, π.χ. ''Διοκλής'', που καμιά σχέση δεν έχουν με τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ένας δήμος. Οι υπηρεσίες των επιχειρήσεων τύπου ''Διοκλή'' είναι δουλειά της ελεύθερης οικονομίας".
- Εχει πετύχει ο θεσμός του "Καλλικράτη" ή κατά τη γνώμη σας χρειάζεται αναμόρφωση;
"Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του ''Καλλικράτη'' φαίνεται ότι η βελτίωσή του είναι μονόδρομος.
Το σφικτό δημαρχοκεντρικό μοντέλο που εφαρμόζεται αποτελεί για μας τη μεγάλη του αδυναμία. Στερεί τη δυνατότητα από μικρότερες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι παλιοί μικροί δήμοι και οι κοινότητες, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν με αξιώσεις περισσότερους πόρους - και τούτο ανεξάρτητα από τις προθέσεις του εκάστου δημάρχου.
Ταυτόχρονα και οι δήμαρχοι επιβάλλουν, λόγω της απορρέουσας παντοδυναμίας τους, πολιτικές που σε πολλές περιπτώσεις είναι καταστροφικές, σε ακραία περίπτωση, και αρνητικές, σε ήπια περίπτωση, για τη διαμόρφωση της εικόνας της πόλης τους και οδηγούν σε αποδυνάμωση των κοινωνικών δoμών προς τους δημότες".
- Ο Δήμος Καλαμάτας -και όχι μόνο- εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον αδυνατεί να δώσει απάντηση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αρκεί να δηλώνουμε ότι οι ΟΤΑ στερούνταν αρμοδιοτήτων;
"Αντικειμενικά, όπως είχε διαμορφωθεί η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, οι δήμοι πολύ λίγα θα μπορούσαν να κάνουν για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων. Ομως, επί μέρους ενέργειες θα μπορούσαν να γίνουν - και κυρίως η οικολογική διαχείριση.
Επί παραδείγματι, είμαστε τυχεροί που έχουμε στην πόλη μας ομάδες συνδημοτών με οικολογικές ευαισθησίες που οι πρωτοβουλίες τους δείχνουν το δρόμο. Η τοποθέτηση των κάδων κομποστοποίησης των οργανικών, που δυστυχώς ο δήμος δεν έχει καμία συμμετοχή, είναι μια προσπάθεια αξιέπαινη και άξια να στηριχτεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων διαγκωνίζονται εταιρείες γίγαντες, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Για μας αυτό είναι δείγμα ότι ο δήμος μπορούσε να παίξει πιο ενεργητικό ρόλο - και για λόγους οικολογικούς, αλλά και αν θέλετε και για οικονομικούς.
Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η εκπαίδευση για την οικολογική διαχείριση πρέπει να αρχίσει από τα νηπιαγωγεία. Από εκεί θα μάθουν οι αυριανοί δημότες να σέβονται το περιβάλλον -όχι με την αφηρημένη έννοια, αλλά κυριολεκτικά- και να φροντίζουν να είναι καθαρό, γιατί μέσα σε αυτό θα ζήσουν αύριο.
Περάστε ένα πρωί από την υπέροχη ακρογιαλιά της πόλης μας και δείτε πόσα σκουπίδια θα βρείτε πάνω στην άμμο, που κυρίως προέρχονται από τις βράδινες δραστηριότητες των συνανθρώπων μας. Πόσες φορές δεν έχουμε γίνει μάρτυρες ''εκτόξευσης'' πάσης φύσεως απορριμμάτων από προπορευόμενα αυτοκίνητα; Εδώ είναι και ο κομβικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο δήμος, στο θέμα της παιδείας, με ένα πρόγραμμα μακροχρόνιας εφαρμογής και εκπαίδευσης".
- Σκέπτεστε να είσαστε και πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
"Σε πρόσφατη συνέντευξή μας τόνισα ότι πρόθεσή μας είναι να είμαστε παρόντες στις επόμενες εκλογές και απηύθυνα κάλεσμα όλων όσοι έχουν την όρεξη και τη διάθεση για προσφορά να στρατευτούν μαζί μας για να απαλλάξουμε το δήμο από νοοτροπίες και πρακτικές παλαιοκομματικές".
- Η συζητούμενη αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων -με χωριστά ψηφοδέλτια- σας βρίσκει σύμφωνο;
"Ας δούμε πρώτα το νομοσχέδιο και μετά θα μπορούμε να εκφράσουμε άποψη. Η αίσθηση που έχω είναι ότι θα πάμε στις εκλογές με την υπάρχουσα νομοθεσία. Ας περιμένουμε".
- Θα συζητούσατε ενδεχόμενη κοινή κάθοδο -ή συνεργασία- με κάποιον από τους υφιστάμενους σήμερα συνδυασμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο;
"Εχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις στα θέματα του δήμου. Αν θα μπορούσε να γίνει σύγκλιση σε βασικά θέματα αρχών, θα μπορούσε να τεθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα, κατά πόσο θα είχε ευτυχή κατάληξη, αυτό είναι άλλο θέμα".
- Είναι επιζητούμενη -ή έστω επιθυμητή- από την πλευρά σας η στήριξη από κάποιο πολιτικό κόμμα;
"Ξέρετε πολύ καλά ότι τα κόμματα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, λειτουργούν σαν πάτρωνες της πολιτικής ζωής.
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο ουδόλως μας απασχολεί, ούτε καν το συζητούμε. Χωρίς πατρονάρισμα θα μπορούσε να ήταν ένα θέμα προς συζήτηση".

"Καίσαρας" ο Νίκας


- Πόσο ικανοποιημένος είναι ο αυτοδιοικητικός στον Δήμο Καλαμάτας από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
"Το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο -και κυρίως παραγωγικό- στο έπακρο. Δυστυχώς οι εμμονές του δημάρχου, που λειτουργεί -λόγω του νόμου αλλά και του χαρακτήρα του- σαν Καίσαρας, στερεί από τους συμβούλους, ακόμα και της πλειοψηφίας, τη δυνατότητα παραγωγικής παρέμβασης.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα Δημοτικό Συμβούλιο για γέλια και για κλάματα. Η απαξίωσή του, εδώ και χρόνια, στα μάτια των συνδημοτών μας είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής στάσης".

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια


- Ποια είναι η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στον Δήμο Καλαμάτας τα επόμενα χρόνια;
"Η σημερινή κατεύθυνση -ποια άραγε;- που δίνει η σημερινή δημοτική αρχή, ''πλίνθοι, λίθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα'', μας βρίσκει τελείως αντίθετους. Αμεσες προτεραιότητες για εμάς είναι:
α) Η αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών. Η σημερινή κατάσταση χωρίζει τους δημότες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Πρότασή μας ήταν ότι, αντί να δοθούν 3.000.000 ευρώ για την κατασκευή νέας πλατείας, θα μπορούσε να γίνει επιδιόρθωση της υπάρχουσας και τα υπόλοιπα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση της γειτονιάς, και των παλαιών δήμων. Για παράδειγμα, η καταστροφή του καλλιτεχνήματος του δαπέδου της παλιάς πλατείας είναι για μας βανδαλισμός.
Η κατασκευή μεγαλύτερου πεζοδρομίου στη Φαρών θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και κυκλοφοριακό φόρτο στην πόλη. Σας θυμίζω ότι γίνεται με τέτοιου είδους παρεμβάσεις ενώ δεν υπάρχει καμία συγκοινωνιακή μελέτη· στις δε επανειλημμένες προτάσεις μας στο Δ.Σ. να δοθούν στη δημοσιότητα αυτές οι μελέτες, έχουμε εισπράξει αδιαφορία από το δήμαρχο.
Γίνεται επίκληση της αιτιολογίας ότι το έργο γίνεται για τους τουρίστες: Σκεφτείτε μόνο, ανθρώπους μέσης συνήθως ηλικίας, μέσα στο λιοπύρι, να ανηφορίζουν την οδό Φαρών και μάλιστα σε περιορισμένο χρόνο. Είναι δικαιολογία, αν μη τι άλλο για γέλια.
Αγνοήθηκε η πρότασή μας να γίνει -σε συνεργασία με τον ΟΣΕ-, επέκταση των γραμμών μέχρι την προβλήτα ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων και από εκεί, με ένα τρενάκι και με τις υπάρχουσες γραμμές, μέσα από το Πάρκο Σιδηροδρόμων, να φτάνουν οι τουρίστες στον Σιδηροδρομικό Σταθμό από όπου θα μπορούν να συνεχίσουν τη βόλτα τους.
β) Οι κοινωνικές δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό ιατρείο κ.λπ.) πρέπει να  βοηθηθούν περισσότερο και να ενισχυθούν.
γ) Η τουριστική προβολή δεν πρέπει να εξαντλείται σε κάποιες παρουσίες μπροστά από τις κάμερες, όταν καμία φορά έρχεται κρουαζιερόπλοιο, άλλα να γίνει ολοκληρωμένη πρόταση, με τη συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου, ώστε να προκύψουν αποτελέσματα θετικά για τον τουρισμό.
Βάζω σε άμεση προτεραιότητα τα παραπάνω, γιατί για το σύνολο των προτάσεών μας για το δήμο μας πιθανόν δεν θα έφτανε ο διαθέσιμος χώρος στην εφημερίδα σας, για να αναπτυχθούν. Ελπίζω στο επόμενο χρονικό διάστημα να μας δώσετε και πάλι την ευκαιρία να γίνουμε πιο αναλυτικοί". Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/27346-nikos-foteas-ypopsifios
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ