Αδιάθετα και πεταμένα στα χωράφια βρίσκονται τα κηπευτικά που παράγονται στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς όχι μόνο οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές, αλλά ούτε καν μπορούν να πουληθούν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απελπισία τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, με πολλούς να κάνουν λόγο για το τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό τομέα.

Αδιάθετα και πεταμένα στα χωράφια βρίσκονται τα κηπευτικά που παράγονται στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς όχι μόνο οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές, αλλά ούτε καν μπορούν να πουληθούν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απελπισία τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, με πολλούς να κάνουν λόγο για το τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό τομέα.
Η φετινή καλλιεργητική περίοδος χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη των τελευταίων χρόνων, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Και όταν τα καταφέρνουν οι τιμές ξεκινούν από 5-20 λεπτά, όταν κατά μέσο όρο το κόστος καλλιέργειας κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό - ποσό στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν σχεδόν άλλα 20 λεπτά το κιλό σαν έξοδα μεταφοράς και συσκευασίας, όταν αυτή γίνεται σε χαρτόκουτα.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είδαν να υπάρχει κατανάλωση από 17 εκ. τουρίστες που είχε διατυμπανιστεί ότι θα έρχονταν φέτος στη χώρα μας. Αντιθέτως βλέπουν τον Ελληνα καταναλωτή να μην μπορεί πλέον να αγοράσει ούτε τα απαραίτητα. Καθώς η κατάσταση δεν πάει άλλο, όπως λένε, υπάρχουν και φωνές των αγροτών που επισημαίνουν την ανάγκη οργάνωσής τους είτε σε συνεταιρισμούς είτε σε ομάδες παραγωγών.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως ενώ τα προϊόντα τους μένουν αδιάθετα ή φεύγουν σε χαμηλές τιμές, βλέπουν να φτάνουν πανάκριβα στον καταναλωτή και επισημαίνουν πως αυτό παραμένει μεγάλη μάστιγα, αφού παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν έχει γίνει τίποτα.
Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει είναι ότι ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, φασολάκια, όταν δεν πετιούνται, οι τιμές τους ξεκινούν από τα 5 λεπτά... ενώ ήδη πολλές καλλιέργειες έχουν εγκαταλειφθεί στο μέσον τους αφού είναι ασύμφορη η συνέχισή τους.
Για την εικόνα που υπάρχει στην περιοχή, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος τόνισε: "Η κατάσταση είναι απελπιστική, είναι η χειρότερη χρονιά από όσο θυμόμαστε. Είναι μια χρονιά που δεν περνάει κανένα προϊόν. Εδώ και ενάμιση μήνα δεν πουλιέται τίποτα. Είναι το τελειωτικό χτύπημα για την περιοχή, γιατί όταν δεν μπορεί από μια καλλιέργεια να σου μείνει κάτι για να κάνεις την επόμενη, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Οι μελιτζάνες είναι στα αζήτητα και τις πετάνε, οι ντομάτες το ίδιο, άντε να φτάνουν τα 10-15 λεπτά, αγγούρια τσάμπα, πιπεριές στα αζήτητα... Η περιοχή πλέον έχει φτάσει στα όριά της. Το ζήτημα όμως είναι παρότι έχουμε αυτές τις εξευτελιστικές τιμές ο καταναλωτής εξακολουθεί και τα τρώει ακριβά. Αυτή την περιβόητη ψαλίδα δεν έχουν καταφέρει να την κλείσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αγγούρι ο καταναλωτής δεν μπορεί να το βρει φτηνότερο από 40 λεπτά το τεμάχιο! Το κόστος καλλιέργειας με μια μέση παραγωγή είναι περίπου στα 20-30 λεπτά το κιλό, οπότε καταλαβαίνει ο καθένας πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.
Στην περιοχή του Αγρίλη ο Παναγιώτης Γώγος μας είπε: "Φέτος είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για τα κηπευτικά της τελευταίας δεκαετίας. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές, τα αγγούρια έχουν 7 λεπτά το ζευγάρι, οι μελιτζάνες είναι στα αδιάθετα, οι πιπεριές στα 10 λεπτά, οι ντομάτες στα 20 λεπτά... Τιμές που δεν συμφέρει να καλλιεργείς, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει κατακόρυφα και για την ντομάτα θέλουμε 30 λεπτά το κιλό για να καλύψουμε τα έξοδα. Φέτος υπήρχε όλο αυτό το παραμύθι με τον τουρισμό, μπήκαν και παραπάνω καλλιέργειες και δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης".
Ο Κώστας Σαράντος ανέφερε: "Τα πράγματα είναι χάλια, το κοστολόγιο σε όλα τα κηπευτικά είναι στα 30-40 λεπτά το κιλό και οι τιμές σήμερα κυμαίνονται από 7 μέχρι 20 το πολύ λεπτά. Με αυτές τις τιμές η αγροτιά δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει, και μην προτρέπουν τον κόσμο να μπει στον πρωτογενή τομέα. Στο κόστος, πρέπει να προστεθεί έξτρα το κόστος μεταφοράς και συσκευασίας. Ούτε νομίζω ότι έχουν μπει πολλά κηπευτικά, απλώς μάλλον ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει. Οπως βαδίζουμε οι αγρότες καταστρέφονται και αποτέλεσμα αυτού θα είναι να λιμοκτονήσει και ο λαός, να μην έχει πλέον να φάει, αφού δεν πρόκειται να ξανακαλλιεργήσουμε".
Ο Δημήτρης Τάμπασης τόνισε: "Δυστυχώς η νοτιοδυτική Μεσσηνία, η Καλιφόρνια της Ευρώπης, αυτή την περίοδο περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους καλλιεργητικά. Τα προϊόντα είναι αδιάθετα και οι τιμές που υπάρχουν είναι από 7 ως 25 λεπτά το ανώτερο. Ομως δυστυχώς οι καταναλωτές τα τρώνε 6 φορές πάνω. Οι αγρότες μετά από πολλά χρόνια πρέπει να καθίσουμε γύρο από ένα τραπέζι, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ομάδων παραγωγών ή συνεταιρισμών, οτιδήποτε μπορεί να δώσει μια συγκέντρωση προϊόντων. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, τα εφόδια έχουν φτάσει στο κατακόρυφο. Ο μοχλός εκκίνησης των αγροτών που ήταν η ΑΤΕ δυστυχώς δωρίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση και κανένας δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να ακουμπήσει σε έναν φορέα που μέχρι πρότινος μπορούσε να πάρει ένα δάνειο για να καλλιεργήσει. Φτάνουμε σε ένα επίπεδο τριτοκοσμικών χωρών πλέον, με τα εφόδια να είναι στο κατακόρυφο και οι απολαβές των αγροτών μηδαμινές. Πιστεύω το 2013 να υπάρξει μια συγκέντρωση ανθρώπων, να μπορεί να μιλά ο παραγωγός για το προϊόν, και όχι το σούπερ μάρκετ και οι μεσάζοντες".
Από τους παραγωγούς στην περιοχή της Αγίας Κυριακής ο Νίκος  Μαρκούλιας μας είπε: «Τα πράγματα είναι χάλια, η ντομάτα που έχω μένει αδιάθετη κι αυτή που διώχνω τη δίνω με 10-15 λεπτά, ούτε το κόστος δεν μπορούμε να βγάλουμε. Τέτοιο χάλι δεν είχαμε ποτέ, και αυτό είναι σε όλα τα κηπευτικά: ντομάτες, αγγούρια πιπέρια, μελιτζάνες, κολοκύθια. Είμαστε όλοι για φυλακή πλέον».
Ο Γιώργος Στριμπάκος επισήμανε: "Ντομάτες έχω, κι αυτό που υπάρχει είναι δυστυχία. Τις περισσότερες τις πετάμε, και αυτές που φτιάχνουμε τις δίνουμε τζάμπα. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδα, δεν πουλιούνται καθόλου, ούτε τα μεροκάματα για το μάζεμα δεν μπορούμε να βγάλουμε. Παραμονές Δεκαπενταύγουστου δεν θυμάμαι ποτέ να έμεναν τα πράγματα απούλητα. Εδώ είναι μια εβδομάδα τώρα που περιμέναμε ότι κάτι θα γίνει, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Το χαρτοκιβώτιο κοστίζει όσο το μισό προϊόν που έχει μέσα!".
Ο Διονύσιος Σάμπαλης τόνισε "η κατάσταση είναι δραματική, δεν έχουμε να πάρουμε ούτε ένα καρβέλι ψωμί, τελειώσαμε. Δεν πουλάμε ούτε κιλό, μας λένε για 5-10 λεπτά το κιλό τη στιγμή που η ντομάτα πωλείται 1,40 και η μελιτζάνα φτάνει και τα 2 ευρώ. Πού είναι το κράτος να δει τη διαφορά; Εγώ λέω ας μας τα πάρουν 5 λεπτά, αλλά και ο καταναλωτής να τα φάει φτηνά - αυτή η αισχροκέρδεια πότε θα χτυπηθεί; Από το 1980 ακούμε "έξω οι μεσάζοντες" αλλά αυτοί έγιναν μεγαλύτεροι. Χρόνο με το χρόνο πάμε όλο και χειρότερα. Εγώ πώς θα πληρώσω τώρα 4.000 Εφορία; Μέχρι αυτό το μήνα αντέχω, από εδώ και πέρα τα αφήνω όλα απλήρωτα. Θα πάρω ένα καρβέλι ψωμί αντί να πάω να πληρώσω τα χαράτσια".
Από την περιοχή της Ελαίας ο Αρης Σκλάβος σημείωσε: "Η ανεργία έχει οδηγήσει πολλούς στον αγροτικό τομέα και όλη η Ελλάδα έχει καταντήσει να πουλάει τώρα κηπευτικά, περιμένοντας και τα 17 εκατομμύρια τουρίστες. Ολα τα προϊόντα είναι αδιάθετα - όταν το κόστος συσκευασίας και μεταφοράς φτάνουν τα 20 λεπτά τότε τι να πουλήσεις; Τα περισσότερα προϊόντα καταλήγουν να πετιούνται κι όσα δίνονται διαλέγονται κατά τη συγκομιδή, ξανά μετά από τους εμπόρους, και φτάνει να φεύγει μόνο μια μικρή ποσότητα. Ο αγροτικός κόσμος είναι υπό κατάρρευση, βρίσκεται σε αδιέξοδο"

Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO