Η εορτή του Αγίου Σεβαστιανού στο Λινοπότι της Κω εντός του Στρατοπέδου "Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος"

Η εορτή του Αγίου Σεβαστιανού στο Λινοπότι της Κω εντός του Στρατοπέδου "Κωνσταντίνος ΙΑ  Παλαιολόγος"

Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ : Βασίλειος Δ. Γεωργιόπουλος

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα θα εορταστεί και εφέτος η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Σεβαστιανού, στο Στρατόπεδο, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ (Λινοπότι Δήμου Κω )

Την Τετάρτη 17η  Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 17:30 θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ.

Την Πέμπτη 18η  Δεκεμβρίου, ώρα 07:30 έναρξη της ακολουθίας του Όρθρου.

Στις 09:00, τέλεση της Θείας και Ιεράς Λειτουργίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου προεξάρχοντος του ιδίου Ιεράρχου.

Είσοδος Κοινού: Ελεύθερη

Ο Βίος του  Αγίου Σεβαστιανού.


Σεβαστιανς τν πλνης σεβασμτων,
Καταφρονσας τπτεται τ σαρκον.
γδοτ δεκτ Σεβαστιανς οπαλσθη.

Ο Άγιος ένδοξος μάρτυς Σεβαστιανός, του οποίου η μνήμη τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 18 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι μαρτύρησε το 295 - 296μ.Χ. , ενώ σύμφωνα με τα λατινικά συναξάρια αναφέρεται ως έτος μαρτυρίου το 298μ.Χ., η δε μνήμη του εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στις 20 Ιανουαρίου. Μετά τη μαρτυρική τελείωση του Αγίου Σεβαστιανού δόθηκε η εντολή να ριχθεί το τίμιο σώμα του μέσα σ’ έναν βόθρο για να αποφευχθούν οι εκδηλώσεις λατρείας κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού του από τους χριστιανούς. Όμως τη νύχτα μετά το μαρτύριο του Αγίου εμφανίσθηκε σε όραμα ο Άγιος Σεβαστιανός σε μια ευσεβή γυναίκα, ονόματι Λουκίνη, και αφού της υπέδειξε τον ακριβή τόπο, όπου βρισκόταν το σώμα του, της έδωσε την εντολή να το ενταφιάσει στην Κρύπτη, όπως και έγινε. Η Κρύπτη φέρει μέχρι σήμερα την ονομασία «Κατακόμβη του Αγίου Σεβαστιανού», επ’ ονόματι του οποίου κτίσθηκε από πάνω ο περιώνυμος ναός της Ρώμης, ρυθμού βασιλικής. Ο Άγιος Σεβαστιανός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δυτική Εκκλησία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ευρεία διάδοση της τιμής του στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής φέρουν το όνομά του, ενώ πολυάριθμοι είναι και οι ναοί που έχουν ανεγερθεί προς τιμήν του στις ρωμαιοκαθολικές χώρες. Η πόλις της Παβίας στη Βόρεια Ιταλία τον τιμά ως προστάτη και πολιούχο, αφού απάλλαξε και έσωσε την πόλη από επιδημία, ενώ ιδιαίτερη τιμή απολαμβάνει ο Άγιος και από την Καθολική Κοινότητα της Άνω Σύρου, όπου υπάρχει ομώνυμος ενοριακός ναός. Στην πατρίδα μας ο Άγιος Σεβαστιανός τιμάται επίσης με ομώνυμο ιερό ναό στο Λινοπότι της Κω, ο οποίος βρίσκεται εντός του Στρατοπέδου « Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος» και είναι ο μοναδικός ορθόδοξος ναός προς τιμήν του Αγίου. Επίσης τιμάται με ιδιαίτερη ευλάβεια και στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραπλεύρως του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Σαρμασικίου υπάρχει το περίφημο Αγίασμα του Αγίου Σεβαστιανού. Σύμφωνα με την παράδοση κατά τις αρχές του 19ου αιώνα παρουσιάσθηκε ο Άγιος σε όραμα σε μια γυναίκα και της υπέδειξε τον τόπο, όπου βρισκόταν το Αγίασμα.

πολυτκιον  (Κατέβασμα)
χος α’. Τς ρήμου πολίτης.

Συγκλήτου σφαλλομένης παριδν τ συνέδρια, Σεβαστιαν πανολβίαν, συναγείρεις συνέλευσιν, Μαρτύρων ληθς πανευκλεν, σν σο καταβαλόντων τν χθρόν, μεθ' ν θείας συναυλίας ξιωθες, φαιδρύνεις τος βοώντας σοι, δόξα τ δεδωκότι σοι σχύν, δόξα τ σ στεφανώσαντι, δόξα τ νεργούντι δι σο, πάσιν άματα.

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ