Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΙΜΥΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΙΔΕΡΟΠΟΡΤΑΣ ΚΑΡΒΕΛΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ (400) ΧΡΟΝΙΑ


Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ για το AMEN.GR.:  Βασίλειος Δημ.  Γεωργιόπουλος
Επιμέλεια Κειμένου : Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου.

Αναλυτικό φωτογραφικό ρεπορτάζ στο AMEN.GR.:  και στον Σύνδεσμο.: Με την ευλογία και την πατρική αγάπη  του σεπτού  ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομου η περιοχή Αιμυαλών, που εξακτινώνεται στο ορεινό χωριό Καρβέλι Μεσσηνίας και η Ιερά Μονή Σιδερόπορτας, υποδέχτηκε μετά από τετρακόσια (400) χρόνια την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας των Αιμυαλών από την ιστορική Ιερά Μονή Αιμυαλών της Γορτυνίας, που βρίσκεται στο φαράγγι του Λούσιου και σε  ένα εντυπωσιακό τοπίο, 3 χιλ. από τη Δημητσάνα και είναι κτισμένη στη ρίζα ενός μεγάλου βράχου, σχεδόν μετέωρη, σε κοιλότητα της χαράδρας του χειμάρρου Ίσβορα, έπειτα από άδεια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Γόρτυνας και Μεγαλουπόλεως κκ. Ιερεμία προς τιμήν της εορτής της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την εικόνα της Παναγίας υποδεχτήκαν οι κάτοικοι του πανέμορφου χωριού Καρβελίου, που βρίσκεται μέσα στην καρδιά του Ταϋγέτου  και συνορεύει με την περιοχή του συνοικισμού των Αιμυαλών, όπου έγινε μια δέηση μέσα σε ένα έντονα πανηγυρικό και συγκινησιακό κλίμα με τον ήχο της καμπάνας που ηχούσε χαρμόσυνα μεταφέροντας έτσι αυτήν την πνευματική χαρά σε όλους τους πιστούς.

         Στην ιστορική και πάλαια Μονή της Σιδερόπορτας έγινε η επίσημη υποδοχή της ιεράς θαυματουργής εικόνας και του τίμιου λείψανου της χείρας της μεγαλομάρτυρας και αθλοφόρου Αγίας Παρασκευής. Η Μονή Σιδηρόπορτας, που ευρίσκεται κοντά στο χωριό Καρβέλι, της περιοχής Αλαγονίας, του Δήμου Καλαμάτας και στις δυτικές υπώρειες του Ταϋγέτου , ανέκαθεν υπήρξε ανδρικό μοναστήρι και στα χρόνια της δουλείας πηγή φιλανθρωπίας, κρυφό σχολειό και κρυ­σφύγετο αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως. Το όνομα της Μονής «Σιδηρόπορτα» προήλθε από τη σιδερένια πόρτα, που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Μεθώνης Παρθένιος και τοποθέτησε στην κεντρική είσοδο για την ασφάλεια του μοναστηριού, γράφοντας χαρακτηριστικά, να "αγροικιέται αιωνίως".

Η υποδοχή έγινε στον εξωτερικό περίβολο της Μονής από τον ηγούμενο της ιεράς Μονής του Βουλκάνου Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατερά Προκόπιο και τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατερά Τιμόθεο, αλλά και από τον Ευλαβέστατο ιερέα πατέρα Βασίλειο Βεργινιάδη, ο όποιος ακούραστος και πάντα με ανιδιοτελή αγάπη προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να αναστήσει τα χωριά και τα εκκλησάκια της Νέδουσας και της ευρύτερης περιοχής.

Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αιμυαλών, που συνόδευε την ιερά εικόνα της παναγίας και το ιερό και τίμιο λείψανο της μεγαλομάρτυρας αθλοφόρου Αγίας Παρασκευής  Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Δαμασκηνός, ομίλησε στο πυκνό εκκλησίασμα  και αναφέρθηκε στην ιστορία της εικόνος και της Μονής αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή, αφού το προσωνύμιο το έχει λάβει από την περιοχή αυτή.
Ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση της φιλοξενίας και για την αγάπη του τον ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομο.

Βέβαια, διευκρίνισε για την απορία πολλών «τι» σημαίνει η λέξη Αιμυαλών λέγοντας ότι σύμφωνα με την άποψη καθηγητών πανεπιστημίων είναι ομηρική λέξη, που την συναντάμε στην Οδύσσεια του Ομήρου και σημαίνει η γλυκιά ή η τραβηχτική, όπως η Παναγία μας είναι τραβηχτική με την γλυκύτητα της για να απαλύνει την ψύχη μας από τον πόνο, την κούραση και την αμαρτία του κάθε ανθρώπου.
          Επιπλέον, συμπλήρωσε στην αξιόλογη και διευκρινιστική  ομιλία του πώς η Μονή Αιμυαλών ιδρύθηκε το 1608, από τον Ιερομόναχο Γρηγόριο Κοντογιάννη και την αδερφή του μοναχή Ευπραξία Παϊσία Κοντογιάννη, που κατάγονταν από το χωριό Αιμυαλοί  του Νομού Μεσσηνίας  απ' όπου πήρε και το όνομά της, καθώς έκανε αναφορά πρωτίστως στο θαύμα που έκανε στην Μεσσηνία σε ένα κωφάλαλο παιδάκι που χάριν της Παναγίας των Αιμυαλών βρήκε την ομιλία του και αργότερα στο θαύμα που έκανε στην Δημητσάνα σε μια γυναίκα δικηγόρο καρκινοπαθή στο πέμπτο στάδιο, η οποία οραματιζόταν στον ύπνο της την Παναγία των Αιμυαλών και όταν τελικά βρήκε που βρίσκεται η Μονή και  όταν τελικά την επισκέφτηκε βρήκε την υγειά της.

         Μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στον εξωτερικό περίβολο της Μονή, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάτω από τα πλατύφυλλα πλατάνια και τα τρεχούμενα κρύα νερά από τις δροσερές πηγές που αναβλύζουν από τον Ταϋγετο, υπό την διοργάνωση του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΔΕΡΟΠΟΡΤΑΣ» και του ακούραστου προέδρου του χωριού Καρβελίου, του κυρίου Ιωάννη Ίσσαρη.

        Τον εφετινό εορτασμό λάμπρυναν με την παρουσία τους στρατιωτικές,  πολιτικές, δημοτικές και τοπικές αρχές από τον Δήμο Καλαμάτας, αλλά και εκπρόσωποι διάφορων φορέων από τα όμορα χωριά.


         Αξίζει να σημειωθεί πως την κύρια ημέρα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική ιερά λειτουργία από τον ποιμενάρχη μας  Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη  Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομο. Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ