Η ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΣΤΟ AMEN.GR .Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ: Βασίλειος Δημ.  Γεωργιόπουλος 
Επιμέλεια Κειμένου: Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου

  Με την ρήση του Κυρίου μν Ιησού Χριστού στο κατά Μάρκον Ιερόν Ευαγγέλιον (Μάρκ. η' 34) «στις θέλει πίσω μου λθεν, παρνησάσθω αυτν κα ράτω τν σταυρν ατο κα κολουθείτω μοι», όπου ο Κύριος μας καλεί όποιον θέλει εκουσίως από τους μαθητές του και τον κόσμο να ακολουθήσει μαζί του στον δρόμο  της σωτηρίας που Αυτός χάραξε και να πάρει στον ώμο του τον Σταυρό του Κυρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. κ. Σεραφείμ κάλεσε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πατέρα Χρυσόστομο Καράμπελα ή αλλιώς κατά κόσμον Ιωάννη Καράμπελα  να ανέλθει εις τον θρόνο της Ηγουμενίας της Ιεράς Μονής  Ζωοδόχου Πηγής της Παλαιάς Κοκκινιάς στον Πειραιά.
           Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα κατανυκτικής  ιεροπρέπειας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19η  Οκτώβριου 2015  η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Πατέρα Χρυσοστόμου Καράμπελα.
           Την ενθρόνιση τέλεσε ο οικείος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. κ.  Σεραφείμ, ο οποίος προεξήρχε του εσπερινού που προηγήθηκε επί της εορτής του Αγίου Γερασίμου. Ο Σεβασμιώτατος στον μεστό και διδακτικό του λόγο αναφερόμενος στο νέο Ηγούμενο είπε ότι «ο άνθρωπος της χάριτος υπερβαίνει την κατά φύσιν πραγματικότητα, όταν αβίαστα, αγαπητικά και θυσιαστικά αποφασίζει να αναλάβει τον Σταυρόν στον ώμο και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και συμπλήρωσε τον λόγο του αυτό με την Ευαγγελική ρήση Κυρίου μν «στις θέλει πίσω μου λθεν, παρνησάσθω αυτν κα ράτω τν σταυρν ατο κα κολουθείτω μοι», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο πως ο κάθε ευσεβής άνθρωπος εκκλήθει να βαστάξει τον Σταυρό του Χριστού εκουσίως και να βαδίσει τον συσταυρώσεως δρόμο και συναναστάσεως μετ΄ Αυτόν.
            Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος προς τον Πανασιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πατέρα Χρυσόστομο Καράμπελα ότι «σήμερα η Εκκλησία αναγνωρίζοντας τους προσωπικούς σου αγώνας και τιμώντας την θυσιαστική σου  προσφορά στο Σώμα του Χριστού, σε αναβιβάζει εις ύψος μέγιστον και σε αναδεικνύει ποιμένα αδαπάνητο των αδελφών σου, πνευματικό πατέρα και οδηγό της αληθινής ζωής και πορείας. Ευχόμαστε ο Θεός να σε περιφρουρεί και να σε δυναμώνει σε όλο το βίο σου και να αποτελείς πρότυπο για την αδελφότητα, την μητρόπολη. την πόλη μας αλλά και κάθε χριστιανού».
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Χρυσόστομος  Καράμπελας  μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα και με δάκρυα να πλημμυρίζουν τα μάτια του   στον ενθρονιστήριο λόγο του   έκανε αναδρομή σε όλη του την ζωή και ιδιαιτέρως αναφέρθηκε αρχικώς στην στιγμή του ερχομού του στον Πειραιά ως λαϊκός και μετέπειτα σε στιγμές της διακονίας και της ιεροσύνης του, που στιγμάτισαν την πορεία του μέσα στην Πειραϊκή  Εκκλησία και ειδικά μέσα στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς. Επίσης, έκανε λόγο για τους άρρηκτους δεσμούς αγάπης  που τον συνδέουν  με την Μονή αυτή, αλλά και ιδιαιτέρως μίλησε για την Μεσσηνία και τα μοναστήρια της, ενώ ειδικότερα έκανε λόγο με την Ιερά Μονή του Βουλκάνου στην Μεσσηνία και την αγάπη και τον σεβασμό τον όποιον τρέφει για την Παναγία την Βουλκανιώτισσα. Πρέπει να  αναφέρουμε πως ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Προκόπιος Σμυρνής συμμετείχε στην ενθρόνιση του. Στη συνέχεια, έκανε αναφορές και για το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Πρόδρομου της Γορτυνίας στην Αρκαδία που βρίσκετε στο φαράγγι του Λουσίου, όπου εκεί δέχθηκε τα πρώτα νάματα του μοναχισμού και μετέπειτα ιδιαιτέρως μίλησε για την αγάπη που τρέφει προς το Περιβόλι της Παναγίας του Άγιου Όρους.
Ο Πατέρας Χρυσόστομος αναφέρθηκε διεξοδικά  και ευχαρίστησε  θερμά όλους τους συμμετέχοντες. Όπως ανέφερε ο ίδιος «αδαπάνητος και ατελεύτητος ευχαριστία» εκφράζει  απέναντι στους διδάσκαλους του, αλλά ιδιαιτέρως στους πρώην συναδέλφους του εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του για την αγάπη τους προς το πρόσωπό του. Επεσήμανε ιδίως πως όλα αυτά που τόσα χρόνια ο ίδιος προσεύχεται  γι΄ αυτούς και εκείνοι προσεύχονται γι΄ αυτόν ενθυμούμενος όλους αυτούς που γνώρισε στην ζωή του ως καθηγητής της αγγλικής γλώσσας στην δευτεροβάθμια βαθμίδα της εκπαιδεύσεως ειδικώς δε στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της Μεσσηνίας.
  Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει μεταξύ πολλών και τους Μητροπολίτες Πειραιώς και Φαλήρου  κ. κ. Σεραφείμ, τον πρώην Μητροπολίτη Πειραιώς  κ. κ. Καλλίνικο, τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως π. Νήφωνα Καπογιάννη και τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Πειραιώς π. Μεθόδιο Κρητικό που όλα αυτά τα χρόνια τον αγκάλιασαν και τον στήριξαν με τις πατρικές τους συμβουλές.
Στην τελετή παρέστη συμπροσευχόμενος μαζί με τους παραπάνω ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως του Αλεξανδρινού Πατριαρχείου κ. κ. Θεόδωρος.
Συμμετείχε, επίσης, στην τελετή πλειάδα ιερέων και ιερομονάχων από την Αττική και από τις επαρχίες, καθώς και ο δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Μυλωνάς που με την καλλιφωνία του κόσμησε το ψαλτήρι της Μονής μαζί με τους υπόλοιπους ισάξιους ψάλτες.
Επιπλέον, στην τελετή πορεύθηκαν Πολιτικές Αρχές, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κύριος Δημήτρης Χασάπης, Βουλευτές του Δήμου Πειραιώς, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Πειραιώς κύριος Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Εκτός από τις Εκκλησιαστικές και Πολιτικές Αρχές, παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων με ή άνευ των στολών τους, καθώς  Δημοτικές, Περιφερειακές  Αρχές και  επιχειρηματίες της πόλεως του Πειραιά .

Αξίζει να σημειώσουμε πως πλήθος κόσμου, επισήμων και απλών πιστών κάθε ηλικίας, είχε γεμίσει όχι μόνο το Καθολικό, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής, που προσήλθαν από διάφορες πόλεις του λεκανοπεδίου αλλά και από όλη την Χώρα, για να συμμετάσχουν στην χαρά του Πατέρα Χρυσοστόμου και να του ευχηθούν καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ