Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΦωτογραφίες: Βασίλειος Δ. Γεωργιόπουλος.
Ρεπορτάζ: Μαριάννα Αδ. Γκρόγκου.

http://www.amen.gr/article/i-kyriaki-ton-e-nisteion-sti-samarina-messinias

Την Κυριακή Ε΄ Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον ιστορικό βυζαντινό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής υπό την εκδοχή της αφιερώσεώς του στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χωριό Ανδρούσα και ανάμεσα στα χωριά Καλογερόρραχη και Ελληνοεκκλησιά της Μεσσηνίας.

Ο περικαλλής βυζαντινός αυτός Ναός είναι κτίσμα που χρονολογείται στο τέλος του 12ου αιώνος μ. Χ. και ονομάζεται Ιερά Μονή Σαμαρίνας από το λατινικό Sante Marie, διότι είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Ζωοδόχο Πηγή, που τελικά στο στόμα του λαού και χάριν ευφωνίας έγινε Σία, έπειτα Σιαμαρία και τέλος Σαμαρίνα. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή ότι ήταν αφιερωμένος στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία. Μάλιστα, η Ιερά Μονή Σαμαρίνας, που ήταν από την ίδρυσή της γυναικείο μοναστήρι, είναι χωρίς μοναχές από αιώνων και αποτελεί σήμερα Μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική του Ναού αυτού, καθώς οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως είναι ο πιο όμορφος αρχιτεκτονικά βυζαντινός Ναός στην ευρύτερη περιοχή του Μοριά.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κ. Χρυσόστομος τέλεσε και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως Αρχιερέων, Ιερέων, Διακόνων, Μοναζόντων και Μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Την ακολουθία της Θείας Ευχαριστίας την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο του, καθώς και τοπικοί άρχοντες των όμορων χωριών. Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερους τους Ιερείς Οικονόμο Πατέρα Παναγιώτη Κρόμπα και τον Οικονόμο Πατέρα Παναγιώτη Γιαννούκο και τους ευχήθηκε από καρδιάς καλή διακονία στο έργο τους. Και δε σε όλο το εκκλησίασμα ευχήθηκε πατρικώς Καλή Ανάσταση!Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ