Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου.

Με αυτά τα διάπυρα λόγια γεμάτα πατρική στοργή, αγάπη και βαθύτατη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ έστειλε το δικό του μήνυμα αγάπης με το κήρυγμά του από το μικρό σπήλαιο της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Σπηλιανής της Νισύρου επ’ ευκαιρίας της μεγάλης εορτής του ελληνισμού της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και θέλησε σε όλους μας να δώσει το μήνυμα πως η ζωή μας αλλάζει και γίνετε καλύτερη όταν έχουμε αγάπη και όταν αυτή η αγάπη είναι βίωμα ζωής και κινητήρια δύναμη αλλαγής, γιατί μόνο η αγάπη που βγαίνει από μέσα μας, από την κάρδια μας καταφέρνει να κάνει τον κόσμο καλύτερο.
Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε την πατρική αγάπη του σεπτού Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τόνισε την ιδιαίτερη αγάπη του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας για την Νίσυρο και την ευλάβεια που τρέφει για την Παναγία την Σπηλιανή. Ο Σεβασμιώτατος επίσης στην ομιλία του τόνισε το παράδοξο της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επισημαίνοντας ότι δεν εορτάζουμε τον θάνατο, αλλά -όπως και στην περίπτωση του Υιού της και Θεού μας- τη νίκη κατά του θανάτου, καθώς η Υπεραγία Θεοτόκος, όπως αναφέρει και το απολυτίκιο της εορτής, δεν εγκατέλειψε ποτέ τον κόσμο. Τόνισε ακόμη ότι η Παναγία δεν επέλεξε καθόλου τυχαία τη Νίσυρο και τη σπηλιά αυτή, στέλνοντας εδώ την εικόνα της μέσω της θάλασσας κατά την περίοδο της εικονομαχίας, δείχνοντας σε όλους μας ότι πρέπει να προσέξουμε τη Νίσυρο, όπως την επέλεξε, την πρόσεξε και την προστατεύει και η ίδια.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν μεγάλος ο αριθμός των προσκυνητών και εφέτος που συνέρρευσε στη Νίσυρο για την μεγάλη εορτή της Παναγίας, το λεγόμενο και ως Πάσχα του καλοκαιριού, με πυκνά δρομολόγια πλοιαρίων από Καρδάμαινα, χωρίς να επηρεαστεί η κίνηση από το γεγονός των αιγαιοπελαγίτικων μελτεμιών. Πλήθος προσκυνητών ήλθε από την όμορη Κω, την μακρινή Ρόδο αλλά και από πολλά μέρη της Δωδεκανήσου και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, όπως και πολλοί Νισύριοι της διασποράς.
Παρόντες στον διήμερο λαμπρό εορτασμό ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός κ. Γεώργιος Νικητιάδης, ο Έπαρχος της Κω κ. Γεώργιος Χαλκιδιός, ο Δήμαρχος της Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος, ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Σεβαστιανός Μαραγκός, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ», ο Ταξίαρχος κ. Στυλιανός Σεργεντάνης και άλλοι εκπρόσωποι των Ενστόλων Αρχών.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κατά το έθος της Νισύρου πριν ξεκινήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος οι γυναίκες της Νισύρου με δάκρυα στα μάτια και με την χαρακτηριστική τους ντοπιολαλιά τραγούδησαν μπροστά από την εικόνα το γνωστό μοιρολόι της Παναγίας μέσα σε έντονο κατανυκτικό και φορτισμένο κλίμα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός κατά το εσπέρας της 14ης Αυγούστου και οι «Εννιαμερίτισες» γυναίκες έψαλλαν ευλαβώς τα Εγκώμια προς την Θεοτόκο.

Θα μου επιτρέψετε τώρα στο τέλος να εκφράσω τις σκέψεις μου ως καλός φίλος της Κω και της Νισύρου, που υπεραγάπα και ευλαβούμαι την Παναγιά την Σπηλιανή, διότι και το δικό μου χωριό στην Μεσσηνία το Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας το οποίο βρίσκεται κοντά στο βουνό του Βουλκάνου, που στα λατινικά σημαίνει «ηφαίστειο», όπου υπάρχει η Παναγία η Βουλκανιώτισσα. Στα δύο μέρη αυτά της Νισύρου και της Μεσσηνίας, η Μητέρα του Φωτός κατοικεί και δηλώνει την παρουσία της στον κόσμο, που ουδέποτε εγκατέλειψε η Παναγία της καρδιάς μας, και ενώνει τα δύο αυτά μέρη που αγάπησα και ταξίδεψα, τα δύο ηφαίστεια που δεν είναι μόνο γεωλογικά φαινόμενα, αλλά είναι τα ηφαίστεια της πίστεώς μας.

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ