ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Ο Γ΄: 10 ΕΤΗ ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


«Αποδέχομαι ότι κληρονομώ μία Μητρόπολη και επισκοπή ιστορική και σημαντική... θα αγωνισθώ ώστε να αυξήσω ότι μου παρέδωσαν, για να γίνει η τοπική Εκκλησία μας πρωτοπόρος και ελευθερώτρια, προσγειωμένη και δημιουργική στους σύγχρονους καιρούς των απαιτήσεων, των γενναίων αποφάσεων και των ριζοσπαστικών αναθεωρήσεων» (Ενθρονιστήριος λόγος, Καλαμάτα 31-3-2007).

Δέκα έτη συμπληρώνονται εφέτος, από την ιερά εκείνη ημέρα στις 15 Μαρτίου 2007, κατά την οποία η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προέβη στην εκλογή νέου Μητροπολίτου της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, κατά την οποίαν εξελέγη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Κύριος Χρυσόστομος ο Γ΄, εις διαδοχήν του Μακαριστού Μητροπολίτου Κυρού Χρυσοστόμου του Β΄.

Νέα σελίδα για την ιστορική Μητρόπολη Μεσσηνίας αποτελεί η εκλογή του νέου Μητροπολίτου, ο οποίος ξεχωρίζει ως κληρικός και πανεπιστημιακός διδάσκαλος. Διάκονος του θείου λόγου και ανώτατος εκπαιδευτικός. Ιεροκήρυξ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Καθηγητής της Θεολογίας στο ΕΚΠΑ. Τα συναισθήματα και οι προσδοκίες του ευσεβούς πληρώματος της Μεσσηνιακής Εκκλησίας αισιόδοξα, και τα οποία επρόκειτο να επιβεβαιωθούν από την παρουσία και εργατικότητα του νέου Μητροπολίτου. «Αναγνωρίζω ότι ο μεσσηνιακός λαός, χωρίς να απορρίπτει το ιστορικό και ένδοξο παρελθόν του, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον… θα πρέπει να γνωρίζει ότι η τοπική του Εκκλησία θα βρίσκεται δίπλα του συναγωνίστρια και συνοδοιπόρος», δηλώνει στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης, κάτι το οποίον άρχισε να επιβεβαιώνεται από τις πρώτες ημέρες της ποιμαντικής Του διακονίας και συνεχίζει να γίνεται πραγματικότητα στην έως τώρα αρχιερατική πορεία Του.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα σημαντικά και ιερά αυτά γεγονότα της αναδείξεως του νέου Μητροπολίτου μας, λαμβάνουν χώρα τον μήνα Μάρτιο, ο οποίος αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην ιστορική πορεία της Μεσσηνίας. Στις 15 του Μαρτίου γίνεται η εκλογή Του, στις 18 Μαρτίου τελείται η χειροτονία Του στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Αθηνών και στις 31 Μαρτίου πραγματοποιείται η ενθρόνισή Του στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα. Κατά τον μήνα αυτόν η Καλαμάτα και η Μεσσηνία εορτάζει, στις 23 Μαρτίου, τον ευαγγελισμό της ελευθερίας της. Χαράς ευαγγέλια επιφυλάσσει ο Άγιος Θεός για τον ευσεβή μας λαό λοιπόν, τον τρίτον αυτόν μήνα του χρονολογικού έτους, όπου και τα ιερά γεγονότα (εκλογή-χειροτονία-ενθρόνιση), για τον νέο μας Μητροπολίτη Χρυσόστομον τον Γ΄. Ο μήνας του Ευαγγελισμού της χριστιανοσύνης κατά τον οποίον εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι και ο μήνας του ευαγγελισμού της ελευθερίας της ευλογημένης Πατρίδος μας και της αγαπημένης Μεσσηνίας μας.

Από την πρώτη ημέρα της εγκαταστάσεώς Του στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η δράση και η φροντίδα την οποία επιδεικνύει για την διαποίμανση του λαού Του αποτελούν την πρώτιστη ευθύνη Του. Με πνεύμα πατρικό και αδελφικό προς όλους, κληρικούς και λαϊκούς, κατορθώνει να κερδίσει την αγάπη όλων, να πνεύσει έναν νέο άνεμο ελπίδος και σταθερότητος, ανανεώσεως και δημιουργίας όλων των δομών και δραστηριοτήτων της Μητροπόλεως. Αυτή η κοπιώδης εργασία του νέου Μητροπολίτου καθιστά την Μητρόπολη Μεσσηνίας, γνωστή πλέον στον ελλαδικό και οικουμενικό χριστιανικό κόσμο. «Αναλαμβάνω την διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως σε καιρούς δύσκολους, όχι μόνο για την ταυτότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την εθνική αυτοσυνειδησία μας, αλλά και για το γενικότερο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ευρώπης», σημειώνει στον ενθρονιστήριο λόγο Του και για τους λόγους αυτούς, συνεχίζει, «ως εκκλησιαστικοί ταγοί, θα πρέπει να αγωνισθούμε για μία ενότητα δημιουργική». Αυτή την ενότητα και το πνεύμα της καταλλαγής και της θυσιαστικής αγάπης, της δημιουργίας και της προόδου, ενέπνευσε και επραγματοποίησε στην δεκαετή διακονία Του, κάτι το οποίον αποτιμάται θετικώς απ' όλους.

Τα προσόντα και οι ικανότητες του νέου Μητροπολίτου είναι αυτά τα οποία διέκρινε ο μεγάλος και διορατικός μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κυρός Χριστόδουλος και επρότεινε την εκλογή Του για την Εκκλησία της Μεσσηνίας. Προσόντα τα οποία απεδείχθησαν ικανά και εκτιμώνται από το σύνολο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαιτέρως εκτιμά ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Κύριος Ιερώνυμος, ο οποίος και αναθέτει σημαντικές και νευραλγικές αποστολές της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Μεσσηνίας Χρυσόστομον Σαββάτον, για να εκπροσωπήσει Αυτήν σε διαφόρους τομείς δραστηριοτήτων, σε πανορθόδοξο και διαχριστιανικό επίπεδο.

Η εκπαιδευτική δε διακονία Του από την θέση του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένας ακόμη τομέας δραστηριότητος του ακαμάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας. Τα απαιτητικά καθήκοντά Του στην Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ ουδόλως αποσπούν τον Μητροπολίτη από τα ποιμαντικά Του καθήκοντα. Ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου, περιέρχεται από άκρου εις άκρον την πολυάνθρωπη και πυκνοκατοικημένη Μητρόπολή Του, λειτουργώντας και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της, παρευρισκόμενος στις έκτακτες χαρές και λύπες των πνευματικών Του παιδιών, πραγματοποιώντας έκτακτες και τακτικές επισκέψεις στις ενορίες της Μητροπόλεως, προκειμένου να ενημερωθεί ιδίοις ωσίν και όμμασιν για την πρόοδο και την εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών των και να αντιμετωπίσει με φρόνηση τυχόν αναφυόμενα προβλήματα.

Αξια μνείας τυγχάνουν και δύο σημαντικά έργα και πρωτοβουλίες του εργατικού Ποιμενάρχου μας, και αυτά είναι η ριζική ανακαίνιση των δύο μεγαλυτέρων και ιστορικών Μονών της Μητροπόλεως, της Ιεράς Μονής Βουλκάνου και της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς. Έργα μεγαλεπήβολα και δαπανηρά, τα οποία με τις απαραίτητες και επίμονες ενέργειες του Μητροπολίτου εντάχθηκαν σε πρόγραμμα αναστηλώσεως του υπουργείου Πολιτισμού και ολοκληρώθηκαν στο προγραμματισμένο χρονικό διάστημα. Τα δύο αυτά εκκλησιαστικά μνημεία, τα οποία είναι και εν ενεργεία Μονές της Μητροπόλεώς μας, άλλαξαν ριζικώς και αποκαταστάθηκαν στην προτέρα αίγλη των, πράξη η οποία θα καταγραφεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες της τοπικής μας εκκλησιαστικής ιστορίας.

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε σελίδες πολλές για την έως σήμερα δράση και πορεία του Μητροπολίτου μας. Ο περιορισμένος όμως χώρος της δημοσιεύσεως αυτής δεν μας επιτρέπει να μακρηγορήσωμεν, όμως όσα και να λησμονήσωμε να αναφέρωμε, είναι χαραγμένα στην μνήμη των χριστιανών μας, οι οποίοι γνωρίζουν και αποτιμούν θετικώς τα όσα έχει πράξει και πράττει για την Μητρόπολή Του ο Ποιμενάρχης των.

Κλείνοντας αυτές τις ταπεινές σκέψεις, και αντιπροσφέροντας τις ευεργεσίες Του με προσευχή προς τον Αγιον Θεόν διά υγεία και μακροημέρευσή Του, ευχόμεθα εκ βαθέων να μας Τον χαρίζη ο πανάγαθος Τριαδικός Θεός για πολλά χρόνια ακόμα και να Τον ευλογεί προς δόξαν του Αγίου ονόματός Του και της Εκκλησίας Του.

«Ανθεσιν εις σέ -Σεβασμιώτατε Δέσποτα- την σφετέρην γραφίδα, αιτούντες τον έπειτα καλόν χρόνον· αλλά φανείης ελπίδας ιθύνων εσσομένου βιότου». (Αγαθίου Σχολαστικού, Επιγράμματα).

Αρχιμ. Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης Καλαμάτας.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ