ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Ο Γ΄: 10 ΕΤΗ ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


«Αποδέχομαι ότι κληρονομώ μία Μητρόπολη και επισκοπή ιστορική και σημαντική... θα αγωνισθώ ώστε να αυξήσω ότι μου παρέδωσαν, για να γίνει η τοπική Εκκλησία μας πρωτοπόρος και ελευθερώτρια, προσγειωμένη και δημιουργική στους σύγχρονους καιρούς των απαιτήσεων, των γενναίων αποφάσεων και των ριζοσπαστικών αναθεωρήσεων» (Ενθρονιστήριος λόγος, Καλαμάτα 31-3-2007).

Δέκα έτη συμπληρώνονται εφέτος, από την ιερά εκείνη ημέρα στις 15 Μαρτίου 2007, κατά την οποία η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προέβη στην εκλογή νέου Μητροπολίτου της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, κατά την οποίαν εξελέγη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Κύριος Χρυσόστομος ο Γ΄, εις διαδοχήν του Μακαριστού Μητροπολίτου Κυρού Χρυσοστόμου του Β΄.

Νέα σελίδα για την ιστορική Μητρόπολη Μεσσηνίας αποτελεί η εκλογή του νέου Μητροπολίτου, ο οποίος ξεχωρίζει ως κληρικός και πανεπιστημιακός διδάσκαλος. Διάκονος του θείου λόγου και ανώτατος εκπαιδευτικός. Ιεροκήρυξ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Καθηγητής της Θεολογίας στο ΕΚΠΑ. Τα συναισθήματα και οι προσδοκίες του ευσεβούς πληρώματος της Μεσσηνιακής Εκκλησίας αισιόδοξα, και τα οποία επρόκειτο να επιβεβαιωθούν από την παρουσία και εργατικότητα του νέου Μητροπολίτου. «Αναγνωρίζω ότι ο μεσσηνιακός λαός, χωρίς να απορρίπτει το ιστορικό και ένδοξο παρελθόν του, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον… θα πρέπει να γνωρίζει ότι η τοπική του Εκκλησία θα βρίσκεται δίπλα του συναγωνίστρια και συνοδοιπόρος», δηλώνει στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης, κάτι το οποίον άρχισε να επιβεβαιώνεται από τις πρώτες ημέρες της ποιμαντικής Του διακονίας και συνεχίζει να γίνεται πραγματικότητα στην έως τώρα αρχιερατική πορεία Του.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα σημαντικά και ιερά αυτά γεγονότα της αναδείξεως του νέου Μητροπολίτου μας, λαμβάνουν χώρα τον μήνα Μάρτιο, ο οποίος αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην ιστορική πορεία της Μεσσηνίας. Στις 15 του Μαρτίου γίνεται η εκλογή Του, στις 18 Μαρτίου τελείται η χειροτονία Του στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Αθηνών και στις 31 Μαρτίου πραγματοποιείται η ενθρόνισή Του στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα. Κατά τον μήνα αυτόν η Καλαμάτα και η Μεσσηνία εορτάζει, στις 23 Μαρτίου, τον ευαγγελισμό της ελευθερίας της. Χαράς ευαγγέλια επιφυλάσσει ο Άγιος Θεός για τον ευσεβή μας λαό λοιπόν, τον τρίτον αυτόν μήνα του χρονολογικού έτους, όπου και τα ιερά γεγονότα (εκλογή-χειροτονία-ενθρόνιση), για τον νέο μας Μητροπολίτη Χρυσόστομον τον Γ΄. Ο μήνας του Ευαγγελισμού της χριστιανοσύνης κατά τον οποίον εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι και ο μήνας του ευαγγελισμού της ελευθερίας της ευλογημένης Πατρίδος μας και της αγαπημένης Μεσσηνίας μας.

Από την πρώτη ημέρα της εγκαταστάσεώς Του στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η δράση και η φροντίδα την οποία επιδεικνύει για την διαποίμανση του λαού Του αποτελούν την πρώτιστη ευθύνη Του. Με πνεύμα πατρικό και αδελφικό προς όλους, κληρικούς και λαϊκούς, κατορθώνει να κερδίσει την αγάπη όλων, να πνεύσει έναν νέο άνεμο ελπίδος και σταθερότητος, ανανεώσεως και δημιουργίας όλων των δομών και δραστηριοτήτων της Μητροπόλεως. Αυτή η κοπιώδης εργασία του νέου Μητροπολίτου καθιστά την Μητρόπολη Μεσσηνίας, γνωστή πλέον στον ελλαδικό και οικουμενικό χριστιανικό κόσμο. «Αναλαμβάνω την διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως σε καιρούς δύσκολους, όχι μόνο για την ταυτότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την εθνική αυτοσυνειδησία μας, αλλά και για το γενικότερο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ευρώπης», σημειώνει στον ενθρονιστήριο λόγο Του και για τους λόγους αυτούς, συνεχίζει, «ως εκκλησιαστικοί ταγοί, θα πρέπει να αγωνισθούμε για μία ενότητα δημιουργική». Αυτή την ενότητα και το πνεύμα της καταλλαγής και της θυσιαστικής αγάπης, της δημιουργίας και της προόδου, ενέπνευσε και επραγματοποίησε στην δεκαετή διακονία Του, κάτι το οποίον αποτιμάται θετικώς απ' όλους.

Τα προσόντα και οι ικανότητες του νέου Μητροπολίτου είναι αυτά τα οποία διέκρινε ο μεγάλος και διορατικός μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κυρός Χριστόδουλος και επρότεινε την εκλογή Του για την Εκκλησία της Μεσσηνίας. Προσόντα τα οποία απεδείχθησαν ικανά και εκτιμώνται από το σύνολο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαιτέρως εκτιμά ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Κύριος Ιερώνυμος, ο οποίος και αναθέτει σημαντικές και νευραλγικές αποστολές της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Μεσσηνίας Χρυσόστομον Σαββάτον, για να εκπροσωπήσει Αυτήν σε διαφόρους τομείς δραστηριοτήτων, σε πανορθόδοξο και διαχριστιανικό επίπεδο.

Η εκπαιδευτική δε διακονία Του από την θέση του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένας ακόμη τομέας δραστηριότητος του ακαμάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας. Τα απαιτητικά καθήκοντά Του στην Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ ουδόλως αποσπούν τον Μητροπολίτη από τα ποιμαντικά Του καθήκοντα. Ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου, περιέρχεται από άκρου εις άκρον την πολυάνθρωπη και πυκνοκατοικημένη Μητρόπολή Του, λειτουργώντας και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της, παρευρισκόμενος στις έκτακτες χαρές και λύπες των πνευματικών Του παιδιών, πραγματοποιώντας έκτακτες και τακτικές επισκέψεις στις ενορίες της Μητροπόλεως, προκειμένου να ενημερωθεί ιδίοις ωσίν και όμμασιν για την πρόοδο και την εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών των και να αντιμετωπίσει με φρόνηση τυχόν αναφυόμενα προβλήματα.

Αξια μνείας τυγχάνουν και δύο σημαντικά έργα και πρωτοβουλίες του εργατικού Ποιμενάρχου μας, και αυτά είναι η ριζική ανακαίνιση των δύο μεγαλυτέρων και ιστορικών Μονών της Μητροπόλεως, της Ιεράς Μονής Βουλκάνου και της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς. Έργα μεγαλεπήβολα και δαπανηρά, τα οποία με τις απαραίτητες και επίμονες ενέργειες του Μητροπολίτου εντάχθηκαν σε πρόγραμμα αναστηλώσεως του υπουργείου Πολιτισμού και ολοκληρώθηκαν στο προγραμματισμένο χρονικό διάστημα. Τα δύο αυτά εκκλησιαστικά μνημεία, τα οποία είναι και εν ενεργεία Μονές της Μητροπόλεώς μας, άλλαξαν ριζικώς και αποκαταστάθηκαν στην προτέρα αίγλη των, πράξη η οποία θα καταγραφεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες της τοπικής μας εκκλησιαστικής ιστορίας.

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε σελίδες πολλές για την έως σήμερα δράση και πορεία του Μητροπολίτου μας. Ο περιορισμένος όμως χώρος της δημοσιεύσεως αυτής δεν μας επιτρέπει να μακρηγορήσωμεν, όμως όσα και να λησμονήσωμε να αναφέρωμε, είναι χαραγμένα στην μνήμη των χριστιανών μας, οι οποίοι γνωρίζουν και αποτιμούν θετικώς τα όσα έχει πράξει και πράττει για την Μητρόπολή Του ο Ποιμενάρχης των.

Κλείνοντας αυτές τις ταπεινές σκέψεις, και αντιπροσφέροντας τις ευεργεσίες Του με προσευχή προς τον Αγιον Θεόν διά υγεία και μακροημέρευσή Του, ευχόμεθα εκ βαθέων να μας Τον χαρίζη ο πανάγαθος Τριαδικός Θεός για πολλά χρόνια ακόμα και να Τον ευλογεί προς δόξαν του Αγίου ονόματός Του και της Εκκλησίας Του.

«Ανθεσιν εις σέ -Σεβασμιώτατε Δέσποτα- την σφετέρην γραφίδα, αιτούντες τον έπειτα καλόν χρόνον· αλλά φανείης ελπίδας ιθύνων εσσομένου βιότου». (Αγαθίου Σχολαστικού, Επιγράμματα).

Αρχιμ. Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης Καλαμάτας.
Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO