Αναζητώντας για το Δήμο Καλαμάτας κάτι στο πρόγραμμα «Διαύγεια», δεν πίστευα αυτό που έβλεπαν τα μάτια μου, όταν «κατέβασα» ένα χρηματικό ένταλμα -που έπεσε μπροστά μου- και αφορούσε τη «Μισθοδοσία Ειδικών Συνεργατών – Ειδικών Συμβούλων» (μηνός Φεβρουαρίου 2017 αρχικά). Το ίδιο θα πάθαινε ο καθένας όταν έβλεπε ότι το σύνολο πληρωμής του εντάλματος για τη μισθοδοσία ενός προσώπου αυτής της κατηγορίας έφτανε στα 5.030,07 €! Ναι 5.030,07 € μικτά και 3.131,18 € καθαρά, καθώς οι κρατήσεις ανέρχονταν σε 1.898,89 €.
Synergates 17 a
Μετά το αρχικό ξάφνιασμα, σκέφτηκα, «δεν μπορεί, κάποιο λάθος είναι». Έψαξα στη «Διαύγεια» τη «Μισθοδοσία Ειδικών Συνεργατών – Ειδικών Συμβούλων», προηγούμενων μηνών (και του έτους 2016). Λίγο πολύ, στα εντάλματα αποτυπωνόταν η ίδια εικόνα, με διαφορά λίγων ευρώ.
Synergates 16 a
Μια δεύτερη σκέψη ήταν ότι πρόκειται για «χαριστική πράξη» προς αυτήν που αφορούσε το ένταλμα, καθότι ήταν ανιψιά δημοτικού συμβούλου. Και πάλι βρήκα παρατραβηγμένη την κατάσταση για να οδηγηθώ πρόχειρα και αβασάνιστα σε αυτό το συμπέρασμα και να πιστέψω ότι όλα όσα έβλεπα στη «Διαύγεια», ήταν αληθινά. Κάτι τρέχει είπα και συνέχισα την ερευνητική προσπάθεια για να βρω κάποια άκρη.
Έτσι, αναζήτησα το χρηματικό ένταλμα που αφορούσε άλλον ειδικό συνεργάτη, ο οποίος γνώριζα ότι απασχολείται στο Δήμο Καλαμάτας. Πουθενά, βρήκα όμως ΜΟΝΟ χρηματικά εντάλματα για «υπερωριακή εργασία» του. Πώς μπορεί, αναλογίστηκα, για έναν απασχολούμενο να υπάρχει εντάλματα πληρωμής για υπερωρίες και να μην βρίσκεται πουθενά χρηματικό ένταλμα επ” ονόματί του για την πάγια απασχόλησή του;
yperwries a
Με τα πολλά, βρήκα ότι το… μυστικό στα χρηματικά εντάλματα για τη «Μισθοδοσία Ειδικών Συνεργατών – Ειδικών Συμβούλων» του Δήμου Καλαμάτας «κρύβεται» στο «κ.λ.π.» που υπάρχει μετά το όνομα εκείνης που αφορά το ένταλμα. Και ακόμα, ψάχνοντας βρήκα ότι με τα 5.030,07 € μικτά και 3.131,18 € καθαρά, μηνιαίως, πληρώνονται συνολικά τρεις: Δύο ειδικοί συνεργάτες κι ένας ακόμα συμβασιούχος, με περίπου 1.000 € έκαστος.
Μπορεί να μην υπάρχει κανένα σκάνδαλο εν τέλει, όπως δείχνει η πρώτη οπτική της εικόνας και θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει την ύπαρξή του βάσει αυτών που έβλεπε, καθώς δεν έχει κανένα λόγο να ψάξει περαιτέρω το θέμα, αφού υποτίθεται πως τα αναρτώμενα έγγραφα στο πρόγραμμα «Διαφάνεια» πρέπει να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ κι όχι να παρουσιάζεται ΨΕΥΔΩΣ κάποιος ή κάποια ότι παίρνει ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ πάνω από 5.000 € μηνιαίως και άλλοι απασχολούμενοι στο Δήμο Καλαμάτας να μην εμφανίζονται πουθενά. Και μάλιστα όταν αφορά την κατηγορία ειδικών συμβούλων και συνεργατών, η πρόσληψη των οποίων είναι στην απόλυτη επιλογή και διάθεση του Δημάρχου.
Όμως, νομιμοποιείται ο Δήμος να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα στο συγκεκριμένο θέμα και δεν ξέρω πού ακόμα;
Γνωρίζουν στο Δήμο Καλαμάτας τι είναι το πρόγραμμα «Διαύγεια»; Όπως αναφέρεται σε κυβερνητική σελίδα (https://et.diavgeia.gov.gr/info ), «το Πρόγραμμα Δι@ύγεια (νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας».
Με αυτήν την ψευδή εικόνα που περιέγραψα διασφαλίζεται η διαφάνεια και η εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας και εν προκειμένου του Δήμου Καλαμάτας;

ΠΗΓΗ: http://messinia24.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1/