ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ (ΦΩΤΟ+VIDEO).


ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ (ΦΩΤΟ+VIDEO).


Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σάμου το απόγευμα της Τετάρτης (16/05), η 79 ΑΔΤΕ «Μυκάλη» παρουσίασε τις δράσεις της Εθνοφυλακής και της Τοπικής Εφεδρείας στη ζώνη ευθύνης της.

Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι το σύνολο των Εθνοφυλάκων προσήλθαν στην εκδήλωση με τη στολή τους (φαιοπράσινη) φέροντας επάνω σ’ αυτήν και το βαθμό τους.

Στο καλωσόρισμά του ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ «Μυκάλη» κ. Γιώργος Κουρής, έκανε μια αναδρομή πριν το 1940, όταν οι Εθνοφύλακες αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι στην άμυνα της χώρας κατά τον πόλεμο, αναφέροντας και τις προετοιμασίες που ήδη είχαν γίνει.

«Για το ΓΕΣ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, η ενημέρωση όλων των πολιτών για το έργο που επιτελεί η Εθνοφυλακή, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα όσο και στο τομέα της ασφάλειας, της ανύψωσης του ηθικού και της προσφοράς κοινωνικού έργου με συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Μέσα σ' αυτό το πνεύμα κινούμενη η 79 ΑΔΤΕ καλείται να δράσει σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων και υποχρεώσεων. Η απειλή κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ελλάδος είναι ορατή και η πατρίδα περιμένει πολλά από εμάς. Πρέπει στον αριθμό να αντιπαρατάξουμε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, συμβάλλοντας κατ' αυτό τον τρόπο στην εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος εθνικής ασφάλειας που επιτρέπει στον λαό να επικεντρωθεί απρόσκοπτα στο παραγωγικό και ειρηνικό του έργο, με σκοπό την συνεχή ευημερία και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Τελειώνοντας πέραν των ευχών για υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και τύχη σ' ότι και αν κάνετε, θέλω για άλλη μια φορά να επισημάνω την εκτίμηση και την αγάπη που τρέφω προσωπικά, αλλά πιστεύω και όλο το προσωπικό της Ταξιαρχίας, για σας. Πραγματικά, χωρίς ίχνος υπερβολής θα μου επιτρέψετε να πω, ότι σας θεωρούμε σαν ένα κομμάτι του εαυτού μας έτοιμο να θυσιαστεί μαζί μας εάν οι ανάγκες το απαιτήσουν», κατέληξε ο Ταξίαρχος κ. Γιώργος Κουρής.

Στη συνέχεια 4 Αξιωματικοί πήραν το λόγο για να παρουσιάσουν τον απολογισμό του έργου και τις δράσεις των Εθνοφυλάκων.

Ο Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) κ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Τμηματάρχης 79 ΑΔΤΕ/3ου ΕΓ, έκανε τον απολογισμό δράσεων εθνοφυλακής έτους 2017 του ΓΕΣ. Στην ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2017» προσήλθαν για συμμετοχή: Με πρόσκληση (ΦΑΠ) 320 άτομα, ενώ επί εθελοντικής βάσης 154 άτομα. Στις βολές υπήρξαν 475 δραστηριότητες και έλαβαν μέρος 19.460 άτομα. Στις εξειδικευμένες βολές τυφεκίου υπήρξαν 49 δραστηριότητες και έλαβαν μέρος 1.656 άτομα. Σε 62 παρελάσεις έλαβαν μέρος 2.706 εθνοφύλακες, ενώ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017, έλαβαν μέρος 2 ΤΕΘ με 367 Εθνοφύλακες. Σε αγήματα για την έπαρση και υποστολή της Σημαίας έλαβαν μέρος 409 Εθνοφύλακες, κάτι που είδαμε και στη Σάμο, ενώ σε 20 δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας πήραν μέρος 256 Εθνοφύλακες.

Ο Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Νικόλαος Μιτσικούλης, Διοικητής 79 ΕΑΡΜΕΘ αναφέρθηκε στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος πρόσκλησης του συνόλου της τοπικής εφεδρείας της 79 ΕΑΡΜΕΘ, που υλοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο 2017 έως τον Νοέμβριο 2017.

Την 1η ημέρα εκπαίδευσης 24 Σεπ 2017, έγινε παρουσίαση του 65% των προσκληθέντων, συγκρότηση Μονάδας με την εν πολέμω σύνθεση, επάνδρωση άνω του 75% της συνολικής δύναμης, ενθουσιασμός και υψηλό ηθικό και εκπαίδευση στην ειδικότητα.

Την 2η ημέρα εκπαίδευσης 15 Οκτ 2017, έγινε παρουσίαση του 60% των προσκληθέντων, συγκρότηση Μονάδας με την εν πολέμω σύνθεση, επάνδρωση άνω του 70% της συνολικής δύναμης, εκτέλεση ΤΑΜΣ Μικρών Κλιμακίων και εκτέλεση βολών φορητού οπλισμού.
Την 3η ημέρα εκπαίδευσης 19 Νοε 2017, έγινε παρουσίαση του 60% των προσκληθέντων, συγκρότηση Μονάδας με την εν πολέμω σύνθεση, επάνδρωση άνω του 70% της συνολικής δύναμης, εκπαίδευση στη μηχανοδήγηση ερπυστριοφόρων οχημάτων και αρμάτων μάχης, εκτέλεση βολών από εξοπλισμένα οχήματα και οχήματα αναγνωρίσεως , εκτέλεση βολών υποδιαμετρήματος με συσκευή AIM TEST από άρματα μάχης.
Ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Νικόλαος Μπιτσάκος, Διοικητής ΤΕΘ Αγ. Κηρύκου, αναφέρθηκε στον απολογισμό δράσεων του ΤΕΘ Αγ. Κηρύκου. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι στην Ικαρία βρίσκεται και η πρώτη γυναίκα Εθνοφύλακας, η Δέσποινα Κουτσουναμέντου που πρόσφατα φιλοξενήσαμε και συνέντευξή της.

Ο τέταρτος ομιλητής ήταν ο Αντισυνταγματάρχης (ΜΧ) κ. Ιωάννης Βελεγράκης, Διοικητής ΤΕΘ ΣΑΜΟΥ και αναφέρθηκε στον απολογισμό δράσεων του ΤΕΘ Σάμου έτους 2017 και στον προγραμματισμό και τις προοπτικές δράσεων Εθνοφυλακής – Εφεδρείας έτους 2018.

Μερικές από τις προτάσεις του ΤΕΘ Σάμου ήταν οι εξής:

Συμμετοχή στο σχολείο Α΄βοηθειών μάχης.

Συμμετοχή στο σχολείο παρατηρούμενων βολών όπλων καμπύλης τροχιάς.

Συμμετοχή στις αναγνωρίσεις μ/ν (μικρονησίδων) – β/ν (βραχονησίδων) στην ΠΕ (περιοχή ευθύνης Σχηματισμού.

Ορισμός Εθνοφυλάκων ως εκπαιδευτών σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους.

Συμμετοχή των Εθνοφυλάκων σε σχολείο αναγνώρισης εχθρικών μέσων.

Διανομή στους Εθνοφύλακες αδιαβάθμητων εκπαιδευτικών βοηθημάτων σε ψηφιακή μορφή.

Ένταξη γυναικών στο θεσμό της Εθνοφυλακής (Ο νέος στρατιωτικός κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας της Εθνοφυλακής προβλέπει τη συμμετοχή γυναικείου προσωπικού επί εθελοντικής βάσεως το οποίο να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να μην έχει συμπληρώσει το 58ο έτος).

Οι ενδιαφερόμενες πρέπει πρωτίστως να διαμένουν στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής.

Εφόσον ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους θα τους ανατίθενται καθήκοντα σε ειδικότητες κατά την κρίση του Διοικητού του ΤΕΘ σε θέματα που άπτονται ΔΜ.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ταξίαρχος κ. Γιώργος Κουρής, αφού εξέφρασε για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη του για τη δράση και τη συμμετοχή των Εθνοφυλάκων στις εκπαιδεύσεις, τους προέτρεψε για οποιοδήποτε πρόταση επάνω στη βελτίωση της εκπαίδευσής τους να την υποβάλλουν εγγράφως μέσω της Μονάδας τους στο επιτελείο της Ταξιαρχίας.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση, ενώ στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου, υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τις δραστηριότητες των Εθνοφυλάκων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου κ. Κώστας Αμυρσώνης, ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Χρίστος Σεβαστάκης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ κ. Άννη Ανδρεάδου, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Σάμου και Ικαρίας π. Δημήτριος Ρηγάκης, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της 79 ΑΔΤΕ, Εθνοφύλακες και πολίτες.

Αλέξης Κομνηνός

ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ