ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ : ΆΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ..!!!

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου έστειλε ο επικεφαλής της Παράταξης Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία Παναγιώτης Αλευράς, στην οποία αναφέρει:


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η σημασία του ελαιολάδου στην αγροτική οικονομία της χώρας μας καταγράφεται με συνεισφορά πέραν του 1 δις ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, με τεράστια κοινωνική αλλά και οικονομική προσφορά.
Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα , δεδομένου ότι το 1/3 του εθνικού προϊόντος παράγεται στην Περιφέρειά μας και αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.
Για τη βελτίωση, την προστασία αλλά και την ανάδειξη της ποιότητας του προϊόντος καθώς και την αξιοποίησή της ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, απαιτείται η θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού και ταυτόχρονα ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για τη έγκαιρη εφαρμογή της δακοκτονίας
Δυστυχώς όμως για μια ακόμη χρονιά , η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει καθυστερήσει αρκετά και οι έντονες ανησυχίες των ελαιοπαραγωγών είναι εύλογες.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι υπεύθυνοι των συναρμοδίων Υπουργείων που παίρνουν τις αποφάσεις για την πολύπλοκη διαδικασία εφαρμογής της δακοκτονίας, είτε δεν συντονίζονται, είτε δεν αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία του προγράμματος καθορίζεται από την έγκαιρη επέμβαση με βάση τα επιστημονικά στοιχεία και τις καιρικές συνθήκες. Η εμπειρία και οι αστοχίες των προηγούμενων ετών δεν τους δίδαξε.

Κύριε Υπουργέ,

1) Επειδή η φετινή ελαιοπαραγωγή της Περιφέρειάς μας χαρακτηρίζεται από πρώιμη καρπόδεση κατά ένα 20/ήμερο.
2) Επειδή οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξέλιξη του δάκου εξαιτίας τόσο της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και των συνεχών βροχοπτώσεων (ήδη καταγράφονται στοιχεία ανησυχητικά του δακοπληθυσμού).
3) Επειδή ο 1ος γενικός ψεκασμός πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί (ήδη έπρεπε να έχει ξεκινήσει).

ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗΣ.
Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου κατ΄ εξαίρεση να επιτραπεί η έναρξη των εργασιών δακοκτονίας στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
Είναι μονόδρομος λοιπόν η δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου προκειμένου να εφαρμοσθεί άμεσα ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια της χώρας μας.

Καλαμάτα 28-06-2018

Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
Πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠE Μεσσηνίας

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ