ΜΕ ΝΕΟ ΣΗΜΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 44 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.Στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε το νέο σήμα του κόμματος.

Το νέο σήμα παρουσιάστηκε σε βίντεο που προβλήθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχεδιαστής του νέου σήματος είναι ο εικαστικός Φανούρης Μοραΐτης.
Σύμφωνα με την ΝΔ, “το νέο σήμα της παράταξής μας σηματοδοτεί ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και σε νέες ιδέες. Ένα κόμμα που θα ξαναφέρει τους νέους στην πολιτική. Ένα κόμμα που θα γράψει τις πρώτες σελίδες της νέας εποχής για την Ελλάδα”.

Σε tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: “Το καινούργιο λογότυπο μας είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο. Και ταυτόχρονα, τόσο αφαιρετικό, ώστε να προβάλλουν επάνω του, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες”.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ

Το 1985 ο Γιώργος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως επίσημο έμβλημα τον πυρσό.

“Αναμμένος πυρσός, του οποίου η φλόγα είναι στραμμένη προς το γράμμα Ν και τον οποίον κρατεί ένα χέρι. Η όλη σύνθεσις δύναται να περικλείεται εντός κύκλου”. Αυτή ήταν η περιγραφή του εμβλήματος της Νέας Δημοκρατίας όπως κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 1985.

Μέχρι τότε το επίσημο σύμβολο του κόμματος ήταν η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και ο πυρσός είχε βέβαια εξαρχής κάνει την εμφάνιση του, με την έγκριση του Εθνάρχη και ιδρυτή της ΝΔ.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πάντως αν και ήταν ένας εκ των τριών που είχαν υπογράψει για τον πυρσό ως επίσημο έμβλημα της ΝΔ το 1985, μόλις τέσσερα χρόνια μετά, στις τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989- 1990, δοκίμασε να τον αντικαταστήσει με ένα ουράνιο τόξο.

Το ουράνιο τόξο πάντως επέλεξε τρία περίπου χρόνια αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς ως σύμβολο της Πολιτικής Άνοιξης μετά τη διάσπαση της ΝΔ.

Το 2000 ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δοκίμασε στο προσυνέδριο της ΝΔ να λανσάρει ως έμβλημα τα τρία περιστέρια, τα σχόλια όμως ήταν αρνητικά και τύπου “τρία πουλάκια κάθονταν”.

Ο πυρσός παρέμεινε το επίσημο σύμβολο της ΝΔ, αν και συχνά δεν χρησιμοποιείτο σε αφίσες και διαφημίσεις.

Το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος του κόμματος, αποφάσισε να αλλάξει το σήμα της κεντροδεξιάς παράταξης, όχι χωρίς αντιδράσεις και μουρμουρητά. Το σήμα και λογότυπο της ΝΔ που είχε επιλέξει ο Σαμαράς αποτελείτο από τον τίτλο «Νέα Δημοκρατία» με μπλε και γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές πορτοκαλί και πράσινο.

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ