ΝΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΕΘΑΨΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΤΗΝ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ Ο ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΖΗΣ.Σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν μέχρι πριν 6 μήνες και με περισσότερο πράσινο παραδίδεται σήμερα στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης ένας νέος χώρος αναψυχής!

Ολοκληρώθηκε χτες η ανάπλαση του Πάρκου νοτίως του Πανελληνίου, σε μια έκταση 4 στρεμμάτων που αναδιαμορφώθηκε προκειμένου να είναι επισκέψιμη, και ένας σύγχρονος χώρος αναψυχής.

Η συγκεκριμένη έκταση των 4 στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης, περιλαμβάνει πεζόδρομο με κυβόλιθους, φωτιστικά LED ύψους 4 μ. – τα οποία ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί – ,σε όλη την έκταση της ανάπλασης, κοινόχρηστες Δημόσιες Τουαλέτες, παγκάκια και καθιστικά. Ενισχύθηκε με περισσότερο πράσινο και διαμορφώθηκε με κυβόλιθους ένας διάδρομος -πεζόδρομος πλάτους 3 μέτρων, νότια του «Πανελληνίου», με όδευση ανατολική και βόρεια μέχρι το περίπτερο της οδού Ναυαρίνου, στην είσοδο του πάρκινγκ.

Ο διάδρομος-πεζόδρομος έχει φωτισμό σε όλη τη διαδρομή του, που σε κάποια σημεία της θα είναι πάνω στην άμμο της παραλίας, ώστε σύμφωνα με τη μελέτη να “βυθίζεται” στην άμμο, και να ενσωματώνεται με την παραλία.

Στη θέση που βρισκόταν το άγαλμα του “αφανούς ναύτη” θα τοποθετηθεί το εμβληματικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου “Ποσειδώνας”, ύψους 3,90μ. από ανοξείδωτο χάλυβα και θα φωτιστεί με ενδοδαπέδιο φωτισμό.


Έναν δημόσιο σύντομο απολογισμό των θητειών του ως δήμαρχος Καλαμάτας έκανε ο Παναγιώτης Νίκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πάρκο του Πανελληνίου, με αφορμή την ολοκλήρωση του 47ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Υποβρύχιας Αλιείας και τη θεσμοθέτηση της καλαματιανής ψαρόσουπας.

Υπό το βλέμμα του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, που επίσης παρευρέθηκε στην εορταστική εκδήλωση ο Παναγιώτης Νίκας απευθυνόμενος στους πολίτες που παρακολουθούσαν δήλωσε πως “έκανα το καλύτερο που μπορούσα στη διαχείριση των χρημάτων σας…. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει η πόλη μας πιο ελκυστική, πιο όμορφη, να ανοιχτεί στην Ευρώπη, στον κόσμο… Είμαι υπερήφανος για τη στήριξή σας. Θα είμαι ακόμη 10 μήνες δήμαρχος. Όλα όσα έχω πει, σας διαβεβαιώνω ότι θα τα ολοκληρώσω”, δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, δίνοντας έτσι το πολιτικό του στίγμα για το πως κινήθηκε ως δήμαρχος, αλλά και για το πως θα κινηθεί στο εξής ως υποψήφιος πλέον περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

“Εάν έχει αναπτυχθεί αυτό ο τόπος εξαιρετικά είναι από τη σοφία, τη σοβαρότητα και την πολλή δουλειά που έχουμε κάνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, δήλωσε στην έναρξη της ομιλίας του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Συνεχάρη τον “Αίολο” και την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων και Αλιείας για την πρωτοβουλία αυτή και την άριστη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Ο περιφερειάρχης εξήγγειλε τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στο μεσσηνιακό κόλπο κατόπιν υπόδειξης της κατάλληλης περιοχής σε συνεργασία με τον “Αίολο”, καθώς όπως είπε η Περιφέρεια έχει την τεχνογνωσία και έτοιμο το μοντέλο, μιας και είναι η πρώτη στην Ελλάδα που αδειοδότησε καταδυτικό πάρκο. Εξήρε τη σημασία του καταδυτικού τουρισμού που στην Ευρώπη έχει 15.000.000 φανατικούς φίλους.

“Χωρίς να επενδύουμε δεν πρόκειται να σωθεί αυτός ο τόπος”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως “από τα μεγάλα λόγια έχει χορτάσει αυτό ο τόπος, από τις εύκολες κατηγορίες έχει χορτάσει ο τόπος, από τις συνήθειες του παρελθόντος έχει χορτάσει ο τόπος. Αυτός ο τόπος πρέπει να εμπιστευθεί τους νέους, τη νέα γενιά ανθρώπων. Μόνο η εμπιστοσύνη στη νέα γενιά μπορεί να ανοίξει καινούριους δρόμους”

Ήταν η πρώτη φορά που ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας βρισκόταν ενώπιον δημοτών, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά ήταν και η πρώτη φορά που βρισκόταν στον ίδιο δημόσιο χώρο με τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.


Ωστόσο, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς η παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην εκδήλωση φαίνεται πως δυσαρέστησε τον δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος εμφανίστηκε στην ομιλία του εκνευρισμένος. Νωρίτερα είχε εκφράσει τα παράπονά του στον επίτιμο πρόεδρο του “Αίολου” Τάκη Δρακόπουλο.

Η παρουσία του Πέτρου Τατούλη στην εκδήλωση και η ομιλία του εκνεύρισε τον δήμαρχο, ωστόσο οι άνθρωποι του “Αιόλου”, δήλωσαν ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο και καλέστηκαν όλοι στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, καθώς η Περιφέρεια χρηματοδότησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, γιατί άλλωστε και η παρουσία στη συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη, της αντιπεριφερειάρχη Αντωνίας Μπούζα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρεμπιπτόντως δεν είχε παρευρεθεί κανένας εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας.

Πάντως, το ψυχροπολεμικό κλίμα έχει ξεκινήσει ήδη από την ανακήρυξη του Γερμανού προέδρου σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας, όπου εκκληθεί επισήμως από τον Δήμο να παραστεί στην επιτιμοποίηση η Αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, την ώρα που σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου λογίζεται ότι εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό της, αφού τις έχουν αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες.


Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Πάρκο του Πανελληνίου στην Καλαμάτα. Ο Ναυτικός Σύλλογος “Αίολος” και ο Δήμος Καλαμάτας γιόρτασαν την ολοκλήρωση του 47ου Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Υποβρύχιας Αλιείας με πεντανόστιμη ψαρόσουπα και παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο “Ξενία”.

Η πεντανόστιμη ψαρόσουπα παρασκευάστηκε από τα φρέσκα αλιεύματα των δυτών που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα με τη συνδρομή και των απαραίτητων υλικών από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.

Πάνω από 750 μερίδες ψαρόσουπας διατέθηκαν δωρεάν στον κόσμο που κατέκλυσε το αναπλασμένο πάρκο του Πανελληνίου. Από νωρίς το απόγευμα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τη γιορτή και να δοκιμάσει την καλαματιανή ψαρόσουπα, ενώ το βράδυ γινόταν το αδιαχώρητο με τον κόσμο να περιμένει υπομονετικά για να δοκιμάσει το θεσπέσιο έδεσμα, που είχαν ετοιμάσει οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Μαρίνος Κουμουνδούρος, Μιχάλης Σουρίλας, Παναγιώτης Κουμουτσάκης, με τη συνδρομή του σεφ Θοδωρή Γιανναρά.

Από τις 08.00 το πρωί είχε ξεκινήσει η προετοιμασία της ψαρόσουπας με τα φρέσκα ψάρια που αλιεύτηκαν ανοιχτά της Κορώνης από τους δύτες. Οι σεφ μαγείρεψαν σε τρία ειδικά καζάνια δύο εκδοχές ψαρόσουπας: βελουτέ ψαρόσουπα με μπουκίτσες λαλαγγιών από το “Μανιάτικο Εργαστήρι”, και ψαρόσουπα με πικάντικο τραχανά από την εταιρεία “Ήλις”. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό.
Ταυτόχρονα, προσφερόταν και δωρεάν άφθονο κρασί, λευκό και ροζέ προσφορά από τις Οινοδημιουργίες του Παναγιώτη Νινιού.
.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον επιχειρηματία Γιώργο Μαντζή με 55.000 για να γίνει χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, ενώ ποσό περί τις 20.000 έβαλε κι ο επιχειρηματίας του “Πανελληνίου” Κώστας Ιωάννου.


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ