ΤΑ “ΣΠΑΣΜΕΝΑ” ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ 9.920.00 € ΤΟ KALAMATAGASTRONOMY.GR


Όταν πριν δύο χρόνια, στις 9 Νοεμβρίου 2016 παρουσιαζόταν με κάθε επισημότητα σε συνέντευξη τύπου η νέα ιστοσελίδα Kalamatagastronomy.gr του Δήμου Καλαμάτας με έμφαση στα τοπικά προϊόντα, την Καλαματιανή Μεσογειακή δίαιτα και τη γαστρονομική μας παράδοση, τίποτε δεν προμήνυε τον τραγέλαφο που θα ακολουθούσε.

Η κατασκευή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, που βγήκε στον αέρα του διαδικτύου εκείνη ακριβώς τη μέρα, αποτελούσε ένα φιλόδοξο project και θα προωθούσε τα τοπικά μας προϊόντα, τις συνταγές της μεσσηνιακής κουζίνας, μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και ενημερωτικό υλικό. Επίσης θα ήταν διαδραστική, δηλαδή θα παρείχε στους πολίτες τη δυνατότητα να εισάγουν τις δικές τους παραδοσιακές καλαματιανές συνταγές, και στους τοπικούς παραγωγούς να εγγραφούν σε ειδική φόρμα και να προβάλλουν τα προϊόντα τους.

Το όλο project μάλιστα δεν θα κόστιζε τίποτα στον Δήμο Καλαμάτας, σύμφωνα με δηλώσεις του τότε αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρη Βεργόπουλου, μιας και το κόστος του, 10.000 ευρώ, και θα καλυπτόταν από πρόγραμμα του LEADER.
Στις 10 Μαρτίου 2017 αναλαμβάνει Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, η Παναγιώτα Ντίντα.

Το υλικό φτιάχτηκε, η ιστοσελίδα ανέβηκε στο διαδίκτυο, παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ, αλλά δεν έτυχε τελικά της χρηματοδότησης από το LEADER, καθώς δεν εγκρίθηκε, λόγω υπηρεσιακής αβλεψίας και παραλείψεων, και έτσι κόπηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή της.
Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα, η ιστοσελίδα ήταν ήδη στον αέρα, με ένα πρώτο βασικό υλικό, είχαν δαπανηθεί κάποιες εργατοώρες από τον ανάδοχο που ανέλαβε να την κατασκευάσει.

Το επόμενο διάστημα δεν ακολούθησε καμία σοβαρή προσπάθεια εμπλουτισμού του υλικού του συγκεκριμένου site, και η επισκεψιμότητά του ήταν μηδενική, [Not enought traffic Data], σύμφωνα με τις μηχανές αναζήτησης.

4.960 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Περίπου 1,5 χρόνο μετά έρχεται στις 22 Φεβρουαρίου 2018 προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας το θέμα “κατασκευή ιστοσελίδας προβολής αγροτικών αγαθών και υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα του Δήμου Καλαμάτας” με ποσό 4.960 ευρώ, αυτή τη φορά από τον Δημοτικό Προϋπολογισμό του 2018.

Δηλαδή, ο Δήμος Καλαμάτας αποφασίζει να δώσει με απευθείας ανάθεση και δημοτικά χρήματα σχεδόν 5.000 ευρώ στον ίδιο κατασκευαστή του kalamatagastronomy. Για μια “νέα” ιστοσελίδα που θα προβάλλει αυτή τη φορά τα “αγροτικά αγαθά και υπηρεσίες του πρωτογενούς τομέα”, δηλαδή πανομοιότυπη με την πρώτη.

4.960 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ήρθε προς συζήτηση το θέμα “δημιουργία πολυμεσικού υλικού για την ιστοσελίδα προβολής του πρωτογενή τομέα του Δήμου Καλαμάτας”, με ποσό προς έγκριση άλλες 4.960 ευρώ με το ΦΠΑ και δαπάνη του Δημοτικού προϋπολογισμού του 2018, προς τον ίδιο ανάδοχο.

Όπως αναφερόταν στην εισήγηση, η δαπάνη αυτή αφορούσε, αυτή τη φορά, τον εμπλουτισμό της ίδιας ιστοσελίδας  με φωτογραφίες, βίντεο και γραφιστικά,  εναέριες λήψεις και μη, και συνεντεύξεις.

Και αυτό το ποσό εγκρίθηκε τελικά από την πλειοψηφία του Δήμου Καλαμάτας και τον Γιάννη Χριστόπουλο της παράταξης “Αλλαγή για τον Δήμο Καλαμάτας”.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ

Το καταψήφισαν οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες” Μανώλης Μάκαρης, δήλωσε ότι το καταψηφίζει, γιατί θεωρεί ότι πρόκειται για επέκταση της απευθείας ανάθεσης, ο Δημήτρης Φαββατάς εξέφρασε τις ενστάσεις του για το γεγονός ότι την εισήγηση έκανε ο γενικός γραμματέας του Δήμου, αντί του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο επικεφαλής της παράταξης “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών Καλαμάτας” Μιχάλης Αντωνόπουλος το καταψήφισε δηλώνοντας ότι ο Δήμος έχει ιστοσελίδα και εκεί μπορούν να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα, και επομένως δεν χρειάζεται δεύτερη. Καταψηφίσθηκε το θέμα και από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Χάρη Βγενή. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Γιώργος Δημητρούλιας, ενώ λόγω του προχωρημένου της ώρας είχαν αποχωρήσει οι σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Στο δια ταύτα λοιπόν, ο Δήμος Καλαμάτας πλήρωσε συνολικά, 9.920 ευρώ,  με χρήματα από τον Δημοτικό προϋπολογισμό το έργο κατασκευής και εμπλουτισμού της ιστοσελίδας kalamatagastronomy. Μια ιστοσελίδα, που “δεν θα κόστιζε τίποτα στον Δήμο”, λόγω της χρηματοδότησής της από το LEADER, πληρώθηκε τελικά μέσα στο 2018 σχεδόν 10.000 ευρώ από χρήματα του Δήμου.

Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή, καθώς έγιναν αστοχίες και παραλείψεις που οδήγησαν στο κόψιμο της χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο έργο από το LEADER. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πληρώθηκε τελικά, λόγω των λαθών που έγιναν, με χρήματα των δημοτών Καλαμάτας. Το αν και κατά πόσο χρειαζόταν στον Δήμο η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ή αν θα μπορούσε να εμπλουτιστεί η υπάρχουσα κεντρική σελίδα του Δήμου, με αυτό το περιεχόμενο, είναι άλλο κεφάλαιο…

Για το μέλλον όμως, θα ήταν χρήσιμο ο Δήμος Καλαμάτας να προβαίνει πρώτα σε ενδελεχή έρευνα, μελέτη σκοπιμότητας, πιο προσεκτική κατάθεση των φακέλων όταν επιδιώκονται χρηματοδοτήσεις, σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να μην προβαίνει σε αχρείαστες δαπάνες και τελικά να “πληρώνουν τα σπασμένα” οι δημότες, ειδικά όταν τα προβλήματα καθημερινότητας και υποδομών στην πόλη είναι μεγάλα.

Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν θα ατονήσει,  θα παραμένει ενεργή και θα εμπλουτίζεται, ώστε να προσφέρει αυτό για το οποίο πληρώθηκε, και να μην καταντήσει άλλη μια αχρείαστη ιστοσελίδα-φάντασμα.

ΠΗΓΗ: www.messinialive.gr
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ