ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ


Την Αγιά Σοφία θα επισκεφθεί το πρωί της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου 2019 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας έτσι το ταξίδι του στην Τουρκία, και μετά το ραντεβού του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα αναχωρήσει αύριο, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, για την Τουρκία, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.


16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ

Στη Χάλκη θα βρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό, η οποία θα συμπέσει, όπως έκανε γνωστό ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με την τελετή εορτασμού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης της μνήμης του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της Μονής Αγίας Τριάδος.

«Το ότι η επίσκεψις του κυρίου πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της», ανέφερε μιλώντας στους πιστούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Παρασκευή.

Το ιστορικό βάρος της επίσκεψης έγκειται στο ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδος επισκέπτεται τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τελευταίος ηγέτης, που πραγματοποίησε ανάλογη επίσκεψη ήταν ο Ελ. Βενιζέλος το 1933.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ