ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ.



Παρά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το Euroworking Group όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας της α΄ κατοικίας και των επιχειρηματικών δανείων αποφασίστηκε η εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή έτσι ώστε να έχουν νομοθετηθεί οι διατάξεις που αφορούν το ζήτημα αυτό πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Είναι αλήθεια πως το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στη βάση αλληλο - υποχωρήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας σχεδιαζόταν να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και τις βραδινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτης (27ης Μαρτίου).

Στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που μετέδωσε την πληροφορία δεν ξεκαθάρισε αν η ρύθμιση θα είναι αποτέλεσμα συνεννόησης της κυβέρνησης με τους θεσμούς ή αν θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια από την Αθήνα.

«Θα υπάρξουν εξελίξεις για την α' κατοικία», σημειώνεται πως είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον απόηχο του χθεσινού Euro-working Group, που ολοκληρώθηκε δίχως αποτέλεσμα.

Στο χθεσινό (25/3) Euroworking group η ελληνική αποστολή περιορίστηκε στο να ενημερώσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Με αυτό το δεδομένο, τα μέλη του EWG ανέβαλαν τη γνωμοδότησή τους για τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας ζητώντας γρήγορη συμφωνία και ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, αν θέλει η Αθήνα να πάρει την δόση από το επόμενο Eurogroup.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο οποίο κατατίθεται η τροπολογία θα συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται να εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, εκτός κι αν κριθεί ότι πρέπει να δοθεί κι άλλος χρόνος συζήτησης, λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος.

Τι αναφέρει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας στη ρύθμιση προστασίας εντάσσονται πρώτες κατοικίες αντικειμενικής  αξίας έως 175.000 ευρώ όταν συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια και πρώτες κατοικίες αξίας έως 250.000 ευρώ για τα κανονικά στεγαστικά δάνεια.

Επίσης προβλέπεται και μηχανισμός επιδότησης δόσης που θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου είναι τα εξής:

Α) Στο νέο πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως της πτωχευτικής ή μη ικανότητάς τους, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (παρ. 1 του άρθρου 1).

Β) Οι δικαιούχοι υπαγωγής ρυθμίζουν μόνο οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και οφειλές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους (παρ. 2 και 3 του άρθρου 1). Για τις υπόλοιπες οφειλές λαμβάνεται μέριμνα, ώστε αφενός να μην κινδυνεύει η κύρια κατοικία από κατάσχεση γι’ αυτές, αφετέρου να λαμβάνουν οι υπόλοιποι πιστωτές ότι θα λάμβαναν σε περίπτωση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας (παρ. 3 του άρθρου 12).

Γ) Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (άρθρο 4).

Δ) Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 έτη (άρθρο 8).

Ε) Το Δημόσιο συνεισφέρει στις καταβολές, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του υπαγόμενου προσώπου (άρθρο 9).

ΣΤ) Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου (άρθρο 10).



ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ