Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ.Η Καλαμάτα τίμησε σήμερα την επέτειο της Απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, ως πρώτη απελευθερωθείσα πόλη στις 23 Μαρτίου 1821. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του η ΑΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Ιστορικό κέντρο και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του απεύθυνε μήνυμα στην Τουρκία “ότι έχουμε και τη βούληση και τα μέσα να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε οιαδήποτε πρόκληση η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες”. Επίσης τόνισε ότι η Επανάσταση των Ελλήνων για την Ελευθερία τους στέλνει επίκαιρα μηνύματα και σήμερα, όπως μηνύματα “απέναντι στα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, άρα την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό”.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Δέδες, οι επίσης υποψήφιοι περιφερειάρχες Γιάννης Μπουντρούκας και Δημήτρης Σαραβάκος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάζεται με τους πολιτειακούς θεσμούς της χώρας για τη γιορτή των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 21, μια γιορτή που, όπως τόνισε, θα έχει σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές τις αρετές του πατριωτισμού, της υπερηφάνειας και της λεβεντιάς.

Μετά την αναπαράσταση ακολούθησε η παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας (μπάντα και μπαντίνα), Φιλαρμονικής Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και οι Σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.

Μαζί τους οι ομάδες των Οπλαρχηγών και των Mπουλουκιών.

Στην Αναπαράσταση συμμετείχαν: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων, «H Δημιoβίτισσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Χορευτικός εκπολιτιστικός σύλλογος «Οι Αμφειείς», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Δημοτικό Σχολείο Βέργας, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος – Ακοβιτικών – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών», Σύλλογος «Βοστίτσα 1821» από το Αίγιο και Σύλλογος Αρματωμένων «Ο Πανουργιάς» από την Άμφισσα.

Αφηγητής: Δημήτριος Hλιόπουλος

Μουσική Επένδυση της Αναπαράστασης: Μιχάλης Τούμπουρος.


  
  


  

Πηγή: Δήμος Καλαμάτας

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ