ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΟΙ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΝΙΚΗΤΗ ΤΟΝ ΙΠΠΟ “ΠΟΜΕΡΟΛ” (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Φωτογραφίες και Ρεπορτάζ: Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος και Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου.

Ο ίππος “Πόμερολ” με αναβάτη τον Νίκο Μιχαηλίδη, ιδιοκτησίας Φάβα - Χαραλαμπόπουλου - Λίβα ήταν ο μεγάλος νικητής στις φετινές ιπποδρομίες στο Πλατύ, καθώς επικράτησε στην τελική κούρσα με τα καθαρόαιμα.

Στην κούρσα αυτή έτρεξαν τα άλογα, που νίκησαν στις δύο  μοναδικές  πρώτες κούρσες με τα καθαρόαιμα  γιατί δεν υπήρχε συμμετοχή. Τις ιπποδρομίες που γίνονται κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στο Πλατύ, στον ιππόδρομο του χωριού με την αφετηρία κοντά στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παρακολούθησε λίγος  κόσμος αν και ήταν αργία ως δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ενώ την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Στην πρώτη ιπποδρομία με τα καθαρόαιμα, νίκησε ο ίππος "Just is lucky", με αναβάτη τον Ν. Μιχαηλίδη, ιδιοκτησίας Φάβα - Χαραλαμπόπουλου - Λίβα. Δεύτερος ήταν ο "Αθήρ Ντουμπάι", με αναβάτη και ιδιοκτήτη τον Μιχάλη Ταχταμπά. Τρίτος τερμάτισε ο ίππος "Αλεξία", με αναβάτη τον Βαγγέλη Καπόγλη, ιδιοκτησίας Αναστασίου Θλιμμένου - Γεωργίου Αντωνόπουλου.

Στη δεύτερη ιπποδρομία, νίκησε ο "Πόμερολ", με αναβάτη τον Ν. Μιχαηλίδη, δεύτερος ήταν ο "Λιουάμι", με αναβάτη τον Μιχ. Ταχταμπά, ιδιοκτησίας Γ. Αντωνόπουλου. Τρίτος τερμάτισε ο "Καπετάν Γρηγόρης", με αναβάτη τον Νίκο Δημητρόπουλο, ιδιοκτησίας Φάβα - Χαραλαμπόπουλου - Λίβα και τέταρτος ο ίππος “Αζερέλ”, με αναβάτη τον Παναγιώτη Κλαγγέα, ιδιοκτησίας Ελένης Τσουλάκου.

Στην κούρσα με τους μιγάδες και τα ντόπια, πρώτος ήταν ο “Σαγιάλ” με αναβάτη και ιδιοκτήτη τον Δημήτρη Χιλ, δεύτερος ο “Μοχίτο” με αναβάτη τον Βαγγέλη Σκιαδά και ιδιοκτήτρια την Κωνσταντίνα Πανταζάτου και τρίτο τον “Δία”, με αναβάτη τον Δημήτρη Δρούγα και ιδιοκτήτη τον Μαρίνο Γεωργιόπουλο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσκοπτα διεξήχθησαν σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, στο Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας οι καθιερωμένες ιπποδρομίες που γίνονται κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

Κανείς ωστόσο δεν έδειξε φανερά ενοχλημένος από το εορταστικό κλίμα και την παραδοσιακή μουσική που έπαιζε χαρωπά στα μεγάφωνα παρότι μισή μόλις ημέρα πριν, το προηγούμενο βράδυ για την ακρίβεια, υπήρξε ανθρώπινη απώλεια από ένα άλλο έθιμο που έλαβε χώρα στο κέντρο της Καλαμάτας στην κυριολεξία χωρίς “δίχτυ ασφαλείας”. (Σ.σ. ο φονικός σαϊτοπόλεμος της φετινής Κυριακής του Πάσχα με θύμα τον εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη)

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας σαν να μην τρέχει μια στο λόγο του μας είπε πόσο ωραία και καλά είναι όλα στον Δήμο Καλαμάτας και στο χωριό μας που τα βρίσκει όλα τέλεια, και “επίσημοι” σε χαλαρό κλίμα έλαβαν τη θέση τους στην εξέδρα και παρακολούθησαν τις ιπποδρομίες χωρίς να δείχνουν ούτε εκείνοι φανερά ενοχλημένοι από την μουσική και το γιορτινό κλίμα.

Αν μη τί άλλο, η μουσική από τα μεγάφωνα ήταν μία παντελής έλλειψη σεβασμού προς τον νεκρό και “καλαισθησίας”… (για να το θέσουμε κομψά) από την πλευρά των διοργανωτών, ενώ αρκετοί μάλλον θα προτιμούσαν η κακή είδηση να περάσει στα ψιλά γράμματα για να μην διαταραχθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εθίμων έστω και με μηδαμινά μέτρα ασφαλείας για θεατές και συμμετέχοντες.

Υ.Γ. Στον χώρο της διεξαγωγής των αγώνων στο Πλατύ σήμερα υπήρχε ασθενοφόρο του Κέντρου Αποκατάστασης “Διάπλαση”, γιατί όσο και να το πεις, αν φωνάξεις από το μικρόφωνο στο Πλατύ “ένα ασθενοφόρο, ένα ασθενοφόρο”, θα πάρει λίγη ώρα παραπάνω μέχρι να φτάσει.


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ