ΕΦΟΔΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΔΟΕ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του documentonews.gr, στα γραφεία της εταιρείας έφτασε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ παρουσία εισαγγελέως η οποία προΐστατο και των ερευνών. Η ομάδα ήταν πολυμελής και δεν άφησαν κανένα περιθώριο για αναβολές ενώ κατέσχεσαν υλικό της εταιρείας το οποίο προφανώς είχε να κάνει με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου σύμφωνα με πληροφορίες του documentο ήλεγξαν μέχρι και το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ενώ επικεντρώθηκαν στις δαπάνες διαφήμισης και τις μελέτες κτηματογράφησης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας που παρίστατο μαζί με το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ παρέμειναν εκεί για περίπου οκτώ ώρες.

Η έφοδος αυτή των εισαγγελέων έρχεται λίγο καιρό μετά την κατάθεση αναφοράς στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με την οποία οι συντάκτες της ζητούσαν από την κα Δημητρίου να μεριμνήσει για «την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης με πρωτοφανή χαρακτηριστικά κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης από την οποία προέκυψε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο» για την περίοδο 2007-2012.

Η αναφορά κοινοποιούνταν τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου όσο και στο Documento, ενώ γινόταν αναφορά και σε δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Κτηματολόγιο ΑΕ: Εννιά χρόνια ερευνών για την αμαρτωλή καμπάνια». Τις καταγγελίες προς τον Άρειο Πάγο είχε επισημάνει σε δημοσίευμά το Documento, την Κυριακή 7 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Documento εδώ και πάνω από ένα χρόνο είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα σε έρευνα των εισαγγελικών αρχών και του ΣΔΟΕ αναφορικά με τη διαφημιστική καμπάνια του Κτηματολογίου για την πενταετία 2007-2012. Πρόκειται για κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία μόνο τα 6,2 εκατ. ευρώ δόθηκαν στη διάρκεια ενός έτους και συγκεκριμένα το 2008.

Από τα 6,2 εκατ. ευρώ τα 4 εκατ. ευρώ δόθηκαν μέσω διαφημιστικών εταιρειών οι οποίες είχαν σχέσεις με τη ΝΔ και είχαν αναλάβει διαφημιστικές εκστρατείες του κόμματος σε προεκλογικές περιόδους του παρελθόντος. Τα υπόλοιπα δόθηκαν απευθείας από την Κτηματολόγιο ΑΕ σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με την επιλογή για τη διανομή των διαφημιστικών κονδυλίων να επαφίεται στην Κτηματολόγιο ΑΕ.

Η «αραχνιασμένη» έρευνα
Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, τον Φεβρουάριο του 2018 το ΣΔΟΕ ξεκίνησε ειδική έρευνα στα γραφεία της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ στη λεωφόρο Μεσογείων στο πλαίσιο εκτέλεσης παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ζήτησαν από την εταιρεία να τους προσκομίσει όλα τα σχετικά στοιχεία που είχαν να κάνουν με τις «δαπάνες προβολής, επικοινωνίας και διαφήμισης με τους πολίτες για την κτηματογράφηση από 01/01/2007 έως και 31/12/2012». Τα έγγραφα ετοιμάστηκαν και παραδόθηκαν στους ελεγκτές μέσα σε χάρτινες κούτες. Ωστόσο μέχρι και τη σημερινή έφοδο των εισαγγελέων δεν είχε υπάρξει καμία πρόοδος με τα στοιχεία να παραμένουν κλειδωμένα σε αποθήκη της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελική έρευνα για τη διαφημιστική καμπάνια της Κτηματολόγιο ΑΕ είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2010 έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Εκτός από τη συγκεκριμένη έρευνα, στην αναφορά προς τον Άρειο Πάγο γινόταν λόγος και για την «πολυεπίπεδη» έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2012 το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας. Η έρευνα αφορούσε μια σειρά ζητημάτων όπως για παράδειγμα τα «εισοδήματα των υποθηκοφυλάκων από την είσπραξη των τελών του κτηματολογίου», «οι υπερκοστολογήσεις κτηματολογικών μελετών», «η οικειοποίηση αδήλωτων ακινήτων», «η οικονομική διαχείριση της εταιρείας» και οι «διαφημιστικές δαπάνες». Επτά χρόνια μετά οι έρευνες αυτές, παραμένουν ακόμη ανοικτές σημείωναν οι συντάκτες της επιστολής προς τον Άρειο Πάγο.Πηγή: Documento

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ