Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΣΧΗΣ (ΜΧ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΡΕΤΣΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΙΜΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΣΕ ΠΟΥ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ WESTPOINT.


Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ  ΣΧΗΣ (ΜΧ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΡΕΤΣΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΠΩΣ  ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΙΜΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΣΕ ΠΟΥ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ WESTPOINT.    

Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα της ΣΣΕ συμμετέχει στους πλέον απαιτητικούς διεθνείς στρατιωτικούς αγώνες στο Westpoint των ΗΠΑ. Το Armynow.net παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικές φωτογραφίες  από την προετοιμασία αλλά και πως επιλέχθηκε η ελληνική ομάδα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιχαηλάρης
Μεγάλη και ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η συμμετοχή για πρώτη φορά της ελληνικής ομάδας που επιλέχτηκε μέσα από μια απαιτητική διαδικασία στους μεγάλους διεθνείς στρατιωτικούς αγώνες που θα διεξαχθούν από 8 έως 12 Απριλίου στη Στρατιωτική Ακαδημία (United States Military Academy – USMA) στο Westpoint της Νέας Υόρκης. H Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ, είναι η αρχαιότερη στον κόσμο και αντίστοιχη με τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων της Ελλάδας.

Τα 11 μέλη της Ομάδας της ΣΣΕ είναι πανέτοιμα να αναχωρήσουν την άλλη Κυριακή για τις ΗΠΑ και το Armynow.net είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συγκεκριμένο μέρος από την εκπαίδευση, ενώ εξασφάλισε και παρουσιάζει αποκλειστικά και φωτογραφικό υλικό από όλες τις φάσεις της εκπαίδευσης και επιλογής.

Ο διαγωνισμός «Sandhurst Military Skills Competition» όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός στρατιωτικών δεξιοτήτων, που αφορά αποκλειστικά σε σπουδαστές Στρατιωτικών Ακαδημιών. Πρωταρχικός του στόχος αποτελεί η ανάδειξη της αριστείας μέσω αυστηρών σωματικών και πνευματικών προκλήσεων που αντανακλούν το ρυθμό, την αβεβαιότητα και τα καθήκοντα που θα κληθούν να εκτελέσουν οι μελλοντικοί ηγήτορες στο πεδίο της μάχης. Ο πραγματικά σκληρός ανταγωνισμός ενισχύει ταυτόχρονα τις σχέσεις μεταξύ συμμαχικών κρατών, προωθώντας την πολυεθνική συνοχή και τη διαλειτουργικότητα και προβάλλοντας την αντοχή και τη χροιά των μελλοντικών ηγετών του Στρατού σε όλο τον κόσμο.

Το 2019 θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό 48 ομάδες από 13 κράτη (Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Καναδάς, Κολομβία, Ταϊλάνδη, Μεγάλη Βρετανία με 2 ομάδες, Μεξικό, Νότια Κορέα, Χιλή), ενώ οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν με 16 ομάδες από τις Ακαδημίες των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ακτοφυλακής και 16 ομάδες από τα Πανεπιστήμια που υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα για Έφεδρους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων (Reserve Officers’ Training Corps – ROTC).

Για να καταλήξουν στη σημερινή ομάδα των 11 Ευελπίδων (9 άντρες και 2 γυναίκες) υπήρξε μια διαδικασία που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο και ενώ οι Ευέλπιδες βρίσκονταν στο Λιτόχωρο, κατά τη διάρκεια της Εφαρμοσμένης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (ΕΣΕ), ο Σχης (ΜΧ) Νικόλαος Γκρέτσας, Διοικητής του Συντάγματος Ευελπίδων και υπεύθυνος για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση έλαβε διαταγή για διοργάνωση αγώνων Στρατιωτικής Αριστείας με απώτερο σκοπό την επιλογή της ομάδας των Ευελπίδων που θα συμμετείχαν στους διεθνείς αγώνες του 2019.

Έτσι από τους 6 εκπαιδευτικούς Λόχους διατέθηκαν 72 Ευέλπιδες (12 από κάθε Λόχο) και μέσα από συγκεκριμένα αγωνίσματα (ημερήσιος και νυκτερινός στίβος τοπογραφίας, στίβος εμποδίων με προσωπίδα ΡΒΧΠ, βολές με πιστόλι και τυφέκιο με μεταφορά φορτίων, εμπλοκή ομάδας μάχης, κωπηλασία, α΄ βοήθειες στο πεδίο της μάχης, φυσική δοκιμασία και αντοχή στη μεταφορά τραυματία, στρωτήρα, ελαστικών, κ.ά.) επιλέχθηκαν αρχικά 28 Ευέλπιδες (23 άνδρες και 5 γυναίκες).

Η εκπαίδευση των 28 συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ΕΣΕ του Σεπτεμβρίου, όπου μεταξύ των άλλων οι περισσότεροι εκπαιδεύθηκαν από πιστοποιημένους εκπαιδευτές των Ειδικών Δυνάμεων στην παροχή α΄ βοηθειών στο πεδίο της μάχης (Tactical Combat Casualty Care -TCCC) και τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της χειμερινής ΕΣΕ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα για δύο εβδομάδες.

Με την επιστροφή έγινε η τελική επιλογή των 11 Ευελπίδων (7 από την 4η Τάξη, 3 από τη 3η Τάξη και 1 από τη 2η Τάξη). Η εκπαίδευση των 11 συνεχίστηκε κάθε απόγευμα και τις Παρασκευές και περιελάμβανε μεταξύ των άλλων αντικείμενα όπως βολές με τυφέκιο Μ16, πιστόλι GLOCK, βομβιδοβόλο Μ203, αλλά και θεωρητικά μαθήματα στην αγγλική στρατιωτική ορολογία.

Τα αγωνίσματα όπως πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το West Point θα περιλαμβάνουν βολή πιστολίου, βολή τυφεκίου, βολή οπλοβομβίδας, ημερήσιο και νυκτερινό στίβο τοπογραφίας, ρίψη χειροβομβίδας, κωπηλασία, κολύμβηση μάχης, α΄βοήθειες, εμπλοκή ομάδας μάχης, στίβο εμποδίων, αίτηση πυρών υποστήριξης (Obstacle Course, Day Land Navigation, Night Land Navigation, Zodiac water crossing inc. survival swim, Rifle Marksmanship, Pistol Marksmanship, Fragmentation Grenade Employment, Leadership Evaluation, Trauma Care under fire, Medical Evacuation, Basic Infantry Squad Tasks, Functional Fitness, Call For Fire, M203 marksmanship).

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα είναι ότι κάθε αγώνισμα είναι μικτό, δηλαδή θα είναι συνδυασμός αγωνισμάτων και από κάθε ομάδα θα διαγωνίζονται 9 από τα 11 μέλη και πάντα θα υπάρχει μια γυναίκα. Δηλαδή για παράδειγμα, πορεία με βάρη ή κολύμβηση και μετά βολή.

Φυσικά σε όλα τα αγωνίσματα οι διαγωνιζόμενοι θα είναι με στρατιωτική ένδυση και πλήρη εξοπλισμό με σακίδιο πλάτης τύπου Bergen, γιλέκο μάχης με θήκες γεμιστήρων 5,56χιλ., dropbag, ifak καθώς και γιλεούς γενικής χρήσης, αντιβαλλιστικά γυαλιά, γάντια μάχης, υδροδοχεία τύπου Camel back, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες, ωτοασπίδες και κράνος Kevlar. Ο οπλισμός (πιστόλι και τυφέκιο) και τα πυρομαχικά θα διατεθούν από την USMA.

Η ελληνική ομάδα αναχωρεί την Κυριακή 7 Απριλίου με επικεφαλής δύο Υπολοχαγούς Διμοιρίτες της Σχολής Ευελπίδων.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι αυτές τις ημέρες όλη η ΣΣΕ βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής ομάδας και την στηρίζει με όλες τις δυνάμεις ώστε να επιστρέψει από το Westpoint με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως αρμόζει δηλαδή στους Έλληνες Ευέλπιδες.

ΠΗΓΗ: Armynow.net

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ