ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ 21 ΚΑΙ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019Διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης της Βέργας, που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826, διοργανώνονται την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, προβλέπονται οι πιο κάτω εκδηλώσεις:

• Την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κάτω Βέργα και εν συνεχεία παράκληση-δέηση, σε ανάμνηση της λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση Χάλπινο, στο Καλάθι.

Μισή ώρα αργότερα, θα ξεκινήσει η πομπή της καθόδου της εικόνας “Η ελπίς των χριστιανών” προς τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Αλμυρό στον οποίο θα αφιχθεί μία ώρα αργότερα και θα εναποτεθεί παρουσία αρχών και κοινού.

Στις 9 το βράδυ, στο πάρκο του Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι”. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τους επισκέπτες θα υποδέχονται στο πάρκο μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, “αναβιώνοντας το παλιό καλωσόρισμα που πρόσφεραν ψωμί και αλάτι”, ενώ θα παρατεθεί μπουφές με παραδοσιακά κεράσματα από τον ίδιο σύλλογο και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον πρόεδρό του Χαράλαμπο Αφάλη, αλλά και από τους επίσημους που θα παρευρεθούν.

Στη συνέχεια ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς θα αναφερθεί, σε συνοπτική ομιλία του, στην ιστορική επέτειο.

Θα ακολουθήσουν προβολή βίντεο “Από το σιτάρι στο ψωμί... όπως παλιά” από τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Βέργας, χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μαλτίδη, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας υπό την επιμέλεια της Πόπης Βαζαίου, με την ορχήστρα του συλλόγου υπό την επιμέλεια του Νίκου Πράσινου.

Παράλληλα, στο χώρο του πάρκου θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη, κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και ψηφιδωτά του Λεό Μανιάτη.

• Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, θα τελεστεί στις 10.30 το πρωί δοξολογία στον ναό του Αγίου Νικολάου στο Αλμυρό χοροστατούντος του μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αρχών, οι λοιποί επίσημοι και ο υπόλοιπος κόσμος θα συνοδεύσουν την πομπή της εικόνας στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, από κοινού με τα μέλη του πολεμικού συλλόγου “Κομάντος ’74” όπως και μέλη του Συλλόγου Επτανησίων Μεσσηνίας. Στη θέση αυτή και μπροστά από το ηρώο θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση.

Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφανιών και τήρηση ενός λεπτού σιγής, μετά το οποίο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς θα εκφωνήσει πανηγυρικό. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας, καθώς και απαγγελία ποιήματος από τον συνταξιούχο δάσκαλο Παναγιώτη Ρήγα.

Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τέλος, θα αποδοθούν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μαλτίδη.Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ