ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΥΣΕΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΑΝ ΕΚΑΝΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖΜε δήλωσή του αμέσως μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανίσχυρη Τουρκία και «ισχυρή Ελλάδα».

Σκληρό μήνυμα κατά της Τουρκίας έστειλε σε δήλωσή του μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να  επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας από την ΕΕ εφόσον επιβεβαιωθεί ότι έχει πράγματι πραγματοποιηθεί γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Συγκάλεσα του ΚΥΣΕΑ για να εξετάσουμε ενδελεχώς τις εξελίξεις αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εντός της Κύπρου. Όλοι οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς. Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Διαμορφώσαμε συμμαχίες τόσο ισχυρές όσο ποτέ άλλοτε. Εξετάσαμε από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις και συνομίλησα με τον κ. Αναστασιάδη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι έλληνες δεν πρέπει να δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών. Μιλήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη για να συντονίσουμε τα βήματα μας μέσα στην ΕΕ. Και θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα για να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε η Συνοδος Κορυφής να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες»Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ