ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ “ΙΘΩΜΑΙΑ 2019” ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΤις εκδηλώσεις “Ιθώμαια 2019” διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος “Η Αρχαία Μεσσήνη” υπό την αιγίδα του Δήμου Μεσσήνης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην Πλατεία Αρχαίας Μεσσήνης στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

·       Το Σάββατο 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί προβολή παιδικής ταινίας.

·       Την Τετάρτη 7 Αυγούστου αφήγηση παραμυθιού και διαδραστική ενασχόληση για τα παιδιά.

·       Την Παρασκευή 9 Αυγούστου ενημερωτική ομιλία «Το σάκχαρο σε μικρούς και μεγάλους» από τον γενικό ιατρό Ηλία Μανδηλάρη.


·       Το Σάββατο 10 Αυγούστου μουσική βραδιά και παραδοσιακά φαγητά.

Τα Ιθωμαία ήταν η κύρια ετήσια εορτή των Μεσσηνίων στην αρχαιότητα

Ήταν μια εορτή αφιερωμένη στον Ιθωμάτα Δία το ιερό του οποίου ήταν στην κορυφή του όρους Ιθώμη της Μεσσηνίας, όπου υπήρχε και μαντείο του οποίου η βάση του τρίποδα είναι εντοιχισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του ναού της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στο επάνω μοναστήρι του Βουλκάνου ή αλλιώς το μοναστήρι της κορυφής ή καθολικό του Βουλκάνου το οποίο κτίστηκε το 7ο αιώνα.

Η εορτή των Ιθωμαίων περιελάμβανε αθλητικούς αγώνες, μουσικούς αγώνες, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης. Η όλη ιεροτελεστία γίνονταν γύρω από το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ιθωμάτα Δία όπου οι εννέα μούσες το έλουζαν στην κλεψύδρα κρήνη, η οποία τρέχει ακόμα νερό.

Στα Ιθωμαία έλαβε μέρος και ο θρυλικός λυράρης της αρχαιότητας, Θάμυρις, ο οποίος θέλησε να συναγωνιστεί τις εννέα μούσες στο τραγούδι και αυτές από την αλαζονεία τους τον τύφλωσαν. Τότε φεύγοντας για την πατρίδα του την Θράκη και καθώς περνούσε τον ποταμό της περιοχής, πέταξε μέσα την λύρα του και έτσι το ποτάμι έλαβε το όνομα Βαλύρα. Στους νεότερους χρόνους κατά επέκταση, το όνομα αυτό δόθηκε στην κωμόπολη της Βαλύρας την οποία διασχίζει ο ποταμός. Τις πληροφορίες για τα Ιθωμαία μας τις δίνει ο περιηγητής Παυσανίας στα “Μεσσηνιακά”.

Μετά την καταστροφή της Αρχαίας Μεσσήνης, πέφτει και η αυλαία των Ιθωμαίων της αρχαιότητας.Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ