ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΦΑΡΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΦΑΡΩΝ


Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρφαρών « Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» έχει μια δράση πολιτιστική πάνω από 40 χρόνια. Με  τμήμα παραδοσιακών χορών και θεατρικό εργαστήρι.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαρών « Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», κυρίου Ιωάννη Ζαλαχώρη, αποφασίσαμε την δημιουργία ενός Ιστορικού- Λαογραφικού Μουσείου στα Αρφαρά.

Σκοπός μας ,
σε πρώτο στάδιο είναι η διάσωση και η προβολή της ιστορίας και λαογραφίας της περιοχής μας, η διάσωση και ανάδειξη των αντικειμένων που έχουμε στην κατοχή μας.

Σε δεύτερο στάδιο είναι η καταγραφή, τεκμηρίωση και  μελέτη  της Ιστορίας του τόπου μας , των παραδόσεων και εθίμων της περιοχής μας …και άλλες δράσεις πολιτισμικές.

Θέλουμε να πετύχουμε  την εξοικείωση των  νέων ανθρώπων  με τον παραδοσιακό πολιτισμό, στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα υλικά και άυλα μνημεία της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς μας,  στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και στην κατανόηση και την ερμηνεία του χτες, συνδέοντάς το με το σήμερα.

Ο βασικός πυρήνας της υπάρχουσας συλλογής (  ιδιοκτησίας του κυρίου Ιωάννη Ζαλαχώρη) αποτελείται από δεκάδες αντικείμενα που αφορούν  παραγωγικές δραστηριότητες, τη γεωργία, την κτηνοτροφία,  αλλά και  τις παραδοσιακές τεχνικές, όπως την υφαντική, τη ραπτική, την κεντητική, τη μεταλλοτεχνία, την ξυλογλυπτική  και την κεραμική.

( αγροτικά- γεωργικά  εργαλεία , σκεύη φύλαξης υγρών και στερεών τροφών , είδη οικιακής χρήσης , έπιπλα… κλπ )

Υπάρχει λοιπόν ένας  μεγάλος αριθμός  αξιόλογων αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών της ζωής των κατοίκων της αγροτικής περιοχής μας.

Έχουμε χρέος την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας να τα διαφυλάξουμε και να τα μεταφέρομαι στα παιδιά και στα εγγόνια μας .

Υπάρχουν πολλοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου που δώρισαν  ή έδωσαν για φύλαξη  σε εμάς, σπουδαία αντικείμενα από τις δικές τους μικρότερες συλλογές.

Το μουσείο μετά από απόφαση του Δημάρχου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρφαρών.

Αναστασία Μπελογιάννη
Εκπρόσωπος Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών,
Γραμματέας  του Διοικητικού Συμβουλίου  του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαρών « Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Σας ενημερώνουμε ότι το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αρφαρών θα είναι ανοιχτό από την Κυριακή 06/10/2019 5:00μμ. -8:00μμ. και κάθε Κυριακή.


Για όποια πληροφορία θέλετε επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6948591042….!!!
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ