ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ «ΜΠΟΤΣΑΡΕΙΑ 2019» ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΠ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ 673 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Κείμενο:  Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου
Φωτογραφίες:  Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος


Τον μεγάλο ήρωα του 1821, Μάρκο Μπότσαρη, τίμησε ενδόξως γι’ ακόμη μια χρονιά, το Καρπενήσι.

Εντυπωσιακά από κάθε άποψη ήταν και φέτος, για 5η συνεχή χρονιά, τα «Μποτσάρεια», μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές και ιστορικές εκδηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, με την αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλόβρυσου, εκεί όπου στις 9 Αυγούστου του 1823 βρήκε τραγικό θάνατο ο Σουλιώτης ήρωας.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο Κεφαλόβρυσο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε παρέλαση δεκάδων παραδοσιακών συλλόγων και φιλαρμονικών απ’ όλη τη χώρα, ομιλίες για τον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη, ενώ η βραδιά κορυφώθηκε με την αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλόβρυσου, όπου η Νεκταρία Καραντζή ερμήνευε με τη βελούδινη φωνή της, επί σκηνής, τον θρήνο του Μάρκου Μπότσαρη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη τίμησε με την παρουσία της τις εκδηλώσεις εις μνήμην του ένδοξου προγόνου της. Επίσης, είχε φέρει τα δύο σπαθιά του Μάρκου Μπότσαρη, που του είχε δώσει ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων όταν φοιτούσε στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ιωαννίνων.

Πάνω από 30 Πολιτιστικοί Σύλλογοι, 7 Φιλαρμονικές, αλλά και εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο διήμερο πολιτιστικό γεγονός, αναπαριστάνοντας σκηνές από την προεπαναστατημένη Ελλάδα μέχρι και τη μάχη του Κεφαλόβρυσου, αλλά και την ταφή του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι.

Το κοινό, ντόπιοι, αλλά και επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα καταχειροκρότησαν όλους τους συμμετέχοντες για την επιτυχημένη αυτή διήμερη πολιτιστική γιορτή που έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του Ευρυτανικού λαού.

Στη φετινή εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγμένος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κύριος Παναγιώτης Νίκας μαζί με τη σύζυγό  του προσκεκλημένοι του Δημάρχου Καρπενησίου κυρίου  Νίκου Σουλιώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζυγος του Δημάρχου Καρπενησίου  έχει την καταγωγή της από τη Μεσσηνία.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Σοφία Ζαχαράκη.

Αβραμιαία ήταν η φιλοξενία του Δήμου Καρπενησίου προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, διαθέτοντας δωρεάν δωμάτια στα ξενοδοχεία της πόλεως και καλύπτοντας μεγάλο μέρος από τα έξοδα.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι στην πλατεία πραγματοποιήθηκε ξέφρενο παραδοσιακό γλέντι με τον πολυτάλαντο ερμηνευτή και μαθητή της σπουδαίας και αξέχαστης Δόμνας Σαμίου κύριο Ζαχαρία Καρούνη, ο οποίος κατάγεται από τη Μονεμβασιά Λακωνίας.  


Θεατρικό Δρώμενο: «Μάρκος Μπότσαρης Για τη Μητρική Γη»

Είναι ο τίτλος του πολυμεσικού θεατρικού δρώμενου που θα παρουσιάστηκε φέτος στα «Μποτσάρεια 2019» προς τιμήν του πεσόντα ήρωα στη μάχη του Κεφαλόβρυσου.

Εθελοντές και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ευρυτανίας συμμετείχαν για να «αφηγηθούν» τα γεγονότα, αναπαριστάνοντας σκηνές από την καθημερινότητα της προεπαναστατημένης Ελλάδας μέχρι τη μάχη που δόθηκε στο Κεφαλόβρυσο και την τιμητική πομπή και ταφή του Μπότσαρη στο Μεσολόγγι.

Επί σκηνής, μαζί τους η Νεκταρία Καραντζή ερμήνευε τον θρήνο του Μπότσαρη και παραδοσιακά τραγούδια της χώρας μας.

Στα ηχογραφημένα ηχητικά αποσπάσματα: ήταν ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης.

Η μουσική της παράστασης:  ήταν του Μιχάλη Αβραμίδη.

Γενικός συντονισμός και οργάνωση: παρείχε η Έλενα Σιαξαμπάνη.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία ήταν της Νατάσας Μποζίνη, όπως και στα «Μποτσάρεια 2018» που παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλοπούλου και χιλιάδων παρευρισκομένων, παρουσιάστηκε το δρώμενο με τίτλο «Ο Μάρκος  Μπότσαρης στην Αθανασία».

Στο σημείωμά της για το φετινό δρώμενο, αναφέρει:

«Η ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του ήρωα και η συνειδητή του επιλογή, να πέσει, σε αυτή τη μάχη, υπέρ της μητρικής γης σε συνδυασμό με τη συγκινητική συμμετοχή εθελοντών κάθε ηλικίας, οδήγησαν στη δημιουργία μια τριλογίας για τον Μ. Μπότσαρη με στόχο να συνθέσουμε τον τόπο, τον χρόνο, τα γεγονότα και να σκιαγραφήσουμε τον άνθρωπο.

Στο πρώτο δρώμενο τον παρακολουθήσαμε μέσα από τα μάτια φιλελλήνων και ελλήνων ιστορικών της εποχής που με τα γραπτά τους, τον οδήγησαν Στην αθανασία.

Φέτος η ματιά μας στρέφεται στην καθημερινότητα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας και τα ιερά κίνητρα που οδήγησαν στην Επανάσταση και τη θυσία Για τη Μητρική Γη»

Πραγματικά χαίρομαι και εμπιστεύομαι τους εθελοντές που θα βρεθούν επί σκηνής.

Πέρσι ήταν η πρώτη μου επιφυλακτική συνάντηση μαζί τους. Κλήθηκαν να υποδυθούν ήρωες, να χορέψουν να πολεμήσουν, να συγχρονιστούν με μουσικές και ηχητικά ιστορικά αποσπάσματα.

Το έκαναν με αξιοσημείωτη συνέπεια και επαγγελματισμό! Ο Δήμος και οι φορείς του τόπου υποστήριξαν όλα τα στάδια του δύσκολου εγχειρήματος.

Φέτος συναντώ και συνεργάζομαι πλέον με φίλους. Μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και επιθυμία να τιμήσουμε την ιστορία.

Τους εύχομαι από καρδιάς Καλή επιτυχία»
   

    


  


  

  
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ