Η ΠΑΝΑΓΙΟΣΚΕΠΑΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ)


Κείμενο:  Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου
Φωτογραφίες:  Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος


«Χαίροις Μεσσηνίας η καλλονὴ, και των εν κινδύνοις απροσμάχητος αρρωγή˙ χαίροις μοναζόντων ωράϊσμα και κλέος˙  ημών ψυχών ο έρως ω Βουλκανιώτισσα».

Με λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη ο πιστός λαός της Μεσσηνίας και των παραθεριστών του Αυγούστου τιμά και εορτάζει πανηγυρικώς την Κοίμηση της Θεοτόκου στην ομώνυμη ιστορική Ι. Μ. Βουλκάνου στο Όρος της Ιθώμης στη Μεσσηνία, που χρονολογείται κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του Όρθρου. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ.κ. Μελέτιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκαν με λαμπρότητα την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας από το παλαιό μοναστήρι της, που βρίσκεται στην κορυφή του Όρους της Ιθώμης. Πληροφοριακά, η Θαυματουργή Εικόνα της Θεοτόκου, που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί μέσα στην κουφάλα μιας βελανιδιάς κατά τους χρόνους της εικονομαχίας, φέρει την επιγραφή «Η ΟΔΗΓΗΤΡΑ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΕΙ ΒΟΥΛΚΑΝΩ» και λέγεται ότι την έφτιαξε ο Απόστολος Λουκάς.

Στη συνέχεια, μετά την ευλαβή υποδοχή της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, τελέσθηκε πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρθαγένης κ.κ. Μελέτιο και τον ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο και με τη συμμετοχή του καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Πατέρα Προκόπιου Σμυρνή, του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Πατέρα Αλεξίου Σαραντόπουλου και του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Πατέρα Νεόφυτου Σαχλά.

Τους ωραιότατους και εγκωμιαστικούς ύμνους της Θεομητορικής Εορτής απέδωσε άρτια η Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητή μουσικής κ. Γεωργίου Τσιλίκα ο οποίος κατάγεται  από το Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε η Παναγία μας να σκέπει και να προστατεύει ξεχωριστά όλους τους πιστούς, και ιδίως τους εορτάζοντες που είχαν την τιμητική τους σήμερα, αλλά και την ευλογημένη πατρίδα μας. Μάλιστα, έκανε αναφορά στο μεσιτευτικό χαρακτήρα της Υπεραγίας Θεοτόκου προς τον Υιό της, τον Αναστημένο Ναζωραίο.

Πλήθος ευλαβών πιστών κατέκλεισε, από νωρίς το πρωί, την πανηγυρίζουσα Ι. Μ. Βουλκάνου στο πανέμορφο Όρος Ιθώμης, ώστε να προσευχηθούν, να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και να προσλάβουν τη θεϊκή χάρη της Κυράς της Μεσσηνίας, της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ