ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ


 Το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, πανηγυρίζει η Ανδρώα Ιερά Μονή «Παναγίας Γιατρίσσης» στην Καστάνια Λακωνίας.

Το πρόγραμμα της φετινής πανηγύρεως έχει ως εξής:

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ώρα 19:00 – Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
Ώρα 22:00 – Ιερά Αγρυπνία.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Ώρα 07:00 – Όρθρος και Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ώρα 10:30 – Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στον περίβολο της Ιεράς Μονή.

Στις ιερές ακολουθίες θα συμμετάσχουν οι Σεβ. Μητροπολίτες:

Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ,

Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ και

Μάνης κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’.

Σημ.: Κατά την νύχτα της 7ης Σεπτεμβρίου η Ιερά Μονή θα παραμείνει ανοιχτή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα λάβει χώρα η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στον περίβολο της Ιεράς Μονής.

Γιορτάζει η Παναγία η Γιάτρισσα-Το πρόγραμμα
Πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν και φέτος στη Παναγιά της Μάνης!

Γιορτάζει η Παναγία η Γιάτρισσα-Το πρόγραμμα
Η ανδρική Ιερά Μονή της Παναγίας της «Γιάτρισσας» βρίσκεται στην περιοχή της Μάνης, στον Ταΰγετο και ουσιαστικά ανήκει και στους δύο Νομούς, Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθώς κατά σύμπτωση έχει χτισθεί στα σύνορα των δύο αυτών νομών. Η νοτιοανατολική πλευρά της μονής βρίσκεται εντός της περιφέρειας της Καστάνιας Γυθείου Λακωνίας. Από εκεί ψηλά η Παναγία έχει την εποπτεία των δύο αυτών νομών και φρουρεί τους κατοίκους όλων των γύρω χωριών.

Γιορτάζει η Παναγία η Γιάτρισσα-Το πρόγραμμα
Η αρχή της ιδρύσεως της μονής χάνεται στο βάθος του παρελθόντος. Δεν είναι καθόλου απίθανο να πέρασε από το μέρος αυτό ο Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε», ο οποίος για αρκετό χρόνο παρέμεινε στη Μάνη. Για αιώνες η περιοχή ονομαζόταν «Καλογερικά», ενώ το 1632 μια οικογένεια της περιοχής έχτισε τα πρώτα κελιά της μονής.

Γιορτάζει η Παναγία η Γιάτρισσα-Το πρόγραμμα
Το 1972 ανακηρύχθηκε Ιερό Προσκύνημα, με την προσωνυμία «Παναγία η Γιάτρισσα» και το 1977 έγινε ανδρώα Ιερά Κοινοβιακή Μονή «Παναγία η Γιάτρισσα».

Γιορτάζει η Παναγία η Γιάτρισσα-Το πρόγραμμα
Οι πιστοί ονόμασαν το μοναστήρι «Παναγία Γιάτρισσα», γιατί έχει πολλή σχέση με τους αρρώστους. Πολλά χρόνια το επισκέπτονται άρρωστοι ή συγγενείς ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδος και καταφεύγουν στην ιερά εικόνα της Παναγίας με κάποιο τάμα. Ο ανεκτίμητος αυτός θησαυρός του μοναστηριού, η ιερά εικόνα της Παναγίας είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος. Αγιογραφημένη, επάνω σε σκληρό ξύλο από καστανιά, είναι η ωραία σκηνή της Γεννήσεως της Θεοτόκου.
Ολόκληρη η εικόνα είναι καλυμμένη με φύλλο από ασήμι. Έχει επενδυθεί με ασήμι ολόκληρη η μπροστινή επιφάνειά της και φαίνονται μόνο τα Πρόσωπα των Θεοπατόρων, Ιωακείμ και Άννης, του Βρέφους Μαριάμ και τριών άλλων γυναικών.

Το μοναστήρι της «Γιάτρισσας» δέχεται τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο πολλούς προσκυνητές. Ιδιαίτερα το επισκέπτονται πολλοί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, για την πανήγυρη της μονής, στο Γενέσιον της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), όπου τιμάται το Καθολικό.

Η μονή βρίσκεται στα 1.000 μέτρα και πλέον υψόμετρο. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης και απέχει 5 χλμ. από την Καστάνια.

Τηλ.: (+30) 2733094086 , 2733094286

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Μάνης im-manis.grΟι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ