ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΜΑΪΣΤΟΡΑ ΤΗΣ Μ. τ. Χ. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ''ΔΟΞΑΣΤΑΡΙΟΝ΄΄

Ένα καλογραμμένο δοξαστάριο σε 2 τόμους συνολικά 595 σελίδες  από τον παγκοσμίου φήμης Καλύμνιο Πρωτοψάλτη προσετέθη στη βιβλιογραφία της Βυζαντινής μας Μουσικής.

Οι 2 αυτοί τόμοι, συνεγράφησαν κατόπιν παρακλήσεως της ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Έβρου, Μακρίνης μοναχής, ώστε να γραφεί ένα δοξαστάριο με τα δοξαστικά όλων των γνωστών εορτών και των αγίων που ιδιαιτέρως τιμά η ιερά μονή.

Το βιβλίο προλόγισε ο Επίκ. καθηγητής τμήματος μουσικών σπουδών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμαν. Στ. Γιαννόπουλος.

Το βιβλίο εξεδόθη με τις χορηγίες του κ. Σπυρίδωνος Παπασούλη.

Στις παρακάτω φωτογραφίες και από τους δύο τόμους θα δείτε τα περιεχόμενά τους καθώς και δείγματα από διάφορα δοξαστικά και ιδιαιτέρως του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλους .

Για περισσότερες πληροφορίες για τα πανέμορφα βιβλία απευθυνθείτε στον συγγραφέα τους κ. Γεώργιο Χατζηθεοδώρου.

Άλλο ένα κόσμημα-βιβλίο που μου χάρισε ο πολυγραφότατος δάσκαλός  και διευθυντής της σχολής Βυζαντινής μουσικής της Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.* Λίγα λόγια για τον καθηγητή κύριο Γεώργιο Ι. Χατζηθεοδώρου:


Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Από ηλικία πέντε ετών μέχρι και τη στράτευσή του έζησε στην Κάλυμνο, όπου και τέλειωσε το Γυμνάσιο το 1957.

Σε ηλικία 14 ετών άρχισε να μαθαίνει Βυζαντινή Μουσική με δάσκαλο το Λευτέρη Μαστώρο και σε ηλικία 16 ετών διορίσθηκε επίσημα ως Ιεροψάλτης. Έκτοτε, έψαλλε ως Πρωτοψάλτης σε διάφορες εκκλησίες των Αθηνών, του Πειραιά, της Πάτμου, της Καλύμνου και των Χανίων. Σήμερα, εξακολουθεί να ψάλλει στον καθεδρικό ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης στην Χώρα Καλύμνου.

Σπούδασε με δαπάνες του αδελφού του πατέρα του, στρατηγού Εμμανουήλ Γ. Χατζηθεοδώρου στα Ωδεία των Αθηνών και του Πειραϊκού Συνδέσμου κατά τα έτη από το 1961 μέχρι το 1867 και έλαβε για τη Βυζαντινή Μουσική το Πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου. Μετά το διορισμό του στο Δημόσιο, συνέχισε τις σπουδές του στα Ωδεία Ελληνικόν Αθηνών και το Ωδείον Ρωμανός ο Μελωδός και έλαβε για την Ευρωπαϊκή Μουσική τα πτυχία Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας.

Διορίστηκε το 1967 ως καθηγητής Μουσικής στην Εκκλησιαστική Σχολή Πάτμου. Στη συνέχεια, υπηρέτησε στην Ιερατική Σχολή Κρήτης, στην Ανωτέρα Ιερατική Σχολή Αθηνών, στη Νυκτερινή Ιερατική Σχολή Αθηνών, στην Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας Χανίων και σε Γυμνάσια του Πειραιά, των Χανίων και της Καλύμνου. Συνταξιοδοτήθηκε, το 1998, με το βαθμό του Γυμνασιάρχη από το 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου.

Εκτός των δημοσίων σχολείων, δίδαξε στα Ωδεία «Bενιζέλειον» Χανίων, «Ελληνικόν» Αθηνών, «Ρωμανός ο Μελωδός» Πειραιώς, και σε Σχολές που ίδρυσε ο ίδιος. Ίδρυσε Σχολές Μουσικής στην Πάτμο, τα Χανιά (που είναι ανεγνωρισμένη επίσημα από το Κράτος και την Εκκλησία) και την Κάλυμνο. Ίδρυσε ακόμη το Μουσικό Εργαστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως Καλύμνου, το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Χανίων, όπου διετέλεσε πρόεδρός του επί οκτώ έτη και έχει αναγορευθεί επίσημα ως ισόβιος επίτιμος πρόεδρός του. Χρημάτισε πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Καλύμνου για περισσότερο από 15 χρόνια. Επίσης, ίδρυσε και διευθύνει τη Δημοτική Χορωδία Καλύμνου, που έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδας και στην Κύπρο (Λακατάμια Λευκωσίας, Λάρνακα). Σήμερα, μαθητές του διακρίνονται ως καθηγητές, δημόσιοι λειτουργοί, ιεροψάλτες και μουσικοί.

Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει και εκδώσει πολλά εξαιρετικά βιβλία βυζαντινού και δημοτικού μουσικού και λαογραφικού περιεχομένου, τα οποία τον καθιέρωσαν πανελλήνια στο χώρο κυρίως της Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής.

Συμμετείχε με αντίστοιχες ανακοινώσεις εντός και εκτός της Ελλάδας, σε εννέα μουσικολογικά συνέδρια. Έγραψε διάφορες, μουσικολογικές ως επί το πλείστον, εργασίες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. Συμμετέσχε και συμμετέχει ακόμη σε πολιτιστικά Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές. Αξίζει να σημειωθεί πως συνέθεσε με βάση τη Βυζαντινή και τη Δημοτική Μουσική τέσσερα Ορατόρια και διάφορα χορωδιακά τραγούδια, τα οποία έχουν εκτυπωθεί και κυκλοφορούν και σε δίσκους ακτίνας.

Πραγματοποίησε περισσότερες από 200 δημόσιες εμφανίσεις με διεύθυνση παιδικών και μικτών μεγάλων χορωδιών Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, αλλά και διαλέξεις. Τελευταία μεγάλη εμφάνισή του στο Διεθνές Θρησκευτικό Φεστιβάλ Πάτμου, όπου παρουσίασε με τη Δημοτική Χορωδία Καλύμνου το Έργο του «Ωδή εις την Αποκάλυψιν του Ιωάννου» με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Για τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες του έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων:

1) Χρυσό μετάλλιο της Μητροπόλεως Καλύμνου,

2) Χρυσός Σταυρός της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου,

3) Πατριαρχικό Γράμμα και μετάλλιο,

4) Χρυσό Αετό της Ι.Μ. Θεολόγου Πάτμου,

5) Χάλκινο μετάλλιο του Πειραϊκού Συνδέσμου,

6) Πλακέτα Δήμου Καλύμνου,

7) Πλακέτα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου,

8) Πλακέτα Δήμου Σύμης ,

9) Τιμητικό Δίπλωμα Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»,

10) Τιμητικό Δίπλωμα Συνδέσμου Ιεροψαλτών Χανίων,

11) Τιμητικό Δίπλωμα και πλακέτα Ωδείου Ρωμανός ο Μελωδός,

12) Τιμητικό Δίπλωμα , με Απόφαση ειδικής Συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων,

13) Δίπλωμα και πλακέτα Ένωσης Πολιτών Χώρας Καλύμνου,

14) Τιμητικό Δίπλωμα του Πνευματικού Συλλόγου Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ»),

15) Τιμητικό Δίπλωμα του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων « Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ»),

16) Τιμητικό Δίπλωμα της Β΄ ΕΛΜΕ Δωδ/νήσου για την προσφορά του στη Μέση Εκπαίδευση,

17)Τιμητικό Δίπλωμα και πλακέτα του Συλλόγου Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας.

18) Τιμητικό Δίπλωμα από την Ι.Μητρόπολη Καλύμνου, και

19) Δίπλωμα Α΄ διάκρισης σύνθεσης έργου στο Διεθνές Θρησκευτικο Φεστιβάλ Χαϊνούφκα της Πολωνίας.

20) Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του «Τραγούδια και σκοποί στην Κάλυμνο»,

21) Πανδωδεκανησιακό βραβείο για το βιβλίο του «Τραγούδια και σκοποί στην Κω», και τέλος ως κορυφαία διάκριση,

22) Το οφφίκιον του «Άρχοντος Μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας» την Κυριακή του Ασώτου στις 15 Μαρτίου του 2009, ιεραρχούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. κ. Παϊσίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης στην Κάλυμνο, αναφωνούντες«ΑΞΙΟΣ»!
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ