ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣΟ Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης επισκέφθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένος από τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, με σκοπό να συμμετέχει στη συζήτηση για τα σπάνια νοσήματα σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα σπάνια νοσήματα αφορούν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και στην Ευρώπη υπολογίζεται να επιβαρύνουν τη ζωή 30.000.000 συνανθρώπων μας. Ο κ. Κυμπουρόπουλος ήταν και ο εμπνευστής αυτής της συζήτησης, εφόσον και ο ίδιος είναι πάσχων από ένα σπάνιο νόσημα και η συνάντηση διοργανώθηκε από την Eurordis ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Νοσημάτων που έχει ανακηρυχθεί η 28 Φεβρουαρίου. 

Μιλήσαμε για την έρευνα, την καινοτομία, την πρόληψη και τις κοινωνικές παροχές για τα άτομα με σπάνια νοσήματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι τώρα διαθέσει κοινοτικούς πόρους περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια ευρώ σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τα σπάνια νοσήματα. Η Eurordis που συντονίζει τις Ευρωπαϊκές προσπάθειες είναι μια μη κερδοσκοπική συμμαχία 800 ενώσεων ασθενών με σπάνια νοσήματα από 70 χώρες.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης επισκέφθηκες χθες την έδρα της  Ευρωπαϊκής Ένωση Ειδικευμένων Ιατρών (Union Européenne des Médecins Spécialistes, - UEMS) αφού πρόσφατα ορίσθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ως ο Εκπρόσωπος των παθολόγων της Ελλάδος.

Οι εθνικές ιατρικές εταιρίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης είναι πλήρη μέλη της UEMS όπου εκπροσωπούνται  πενήντα ιατρικές ειδικότητες. Η UEMS αντιπροσωπεύει τους ιατρούς αυτούς στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σαν στόχο να προωθεί τα υψηλά πρότυπα ιατρικής εκπαίδευσης, πρακτικής και φροντίδας υγείας. Τέλος η UEMS είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της μοριοδότησης για την Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση.

Ο κ. Χαλβατσιώτης κατέθεσε την πρόσφατη νομοθεσία (ΦΕΚ Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ 49510) που αναφέρεται στην απαιτούμενη εκπαίδευση στην ιατρική ειδικότητα της εσωτερικής παθολογίας και κατ' επέκταση στα πεδία ιατρικής ευθύνης του παθολόγου στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα μόνο η Παθολογία είναι η μοναδική ειδικότητα που νομικά έχει κατοχυρώσει το γνωστικό της αντικείμενο και αυτό έγινε δυνατό από μια συλλογική προσπάθεια που συντόνισε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος όπου ο κ. Χαλβατσιώτης είναι εκλεγμένο Μέλος του ΔΣ επιφορτισμένος με τον Τομέα των Ευρωπαϊκών & Διεθνών Σχέσεων.

Ο κ. Χαλβατσιώτης συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της UEMS κ. Bertrand Daval και αντικείμενο της συζήτησης ήταν η θέση του παθολόγου στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που πρόκειται να σχεδιασθεί στην Χώρα μας σε σχέση με τους Γενικούς Ιατρούς, καθώς και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την αλληλοεπικάλυψη των γνωστικών αντικειμένων των παθολόγων με άλλες ειδικότητες του Παθολογικού Τομέα όπως για παράδειγμα των Ενδοκρινολόγων ή των Πνευμονολόγων.

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ