ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ 52 ΕΤΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ


Ο Ιερέας Δημήτριος Κουρκουλής γεννήθηκε το έτος 1939 στο χωριό Πεύκο Μεσσηνίας από ευσεβείς γονείς βιοπαλαιστές εργάτες της γής, τον Ιωάννη και την Όλγα.

Από την μικρή του ηλικία συνηθίζει να μελετά τα ιερά γράμματα, να πρωτοστατεί σε αγαθοεργίες και να συμμετέχει στις ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας. Μεγαλώνοντας επιθυμεί να καταξιωθεί του θείου βαθμού της ιεροσύνης, προκειμένου να τελεσιουργεί τα μυστήρια της θειας Χάριτος.

Κατά το σχολικό έτος 1965-1966 γράφτηκε στην Δευτέρα τάξη του Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Καλαμάτας και αποφοίτησε από αυτό κατά το σχολικό έτος 1966 με βαθμό 18,9 και διαγωγή Κοσμιότατη.

Αφού έχει εκπληρώσει και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στις 24 Ιουλίου 1966 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Καλαμάτας νυμφεύεται την Ελένη Καραμπάτου με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά.

Στις 12 Μαρτίου του έτους 1967 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπερχογείας από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη και στις 18 Μαρτίου του ιδίου έτους Πρεσβύτερος, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών από τον ίδιο Μητροπολίτη.

Από τότε αφιερώνει τον εαυτό του στην διακονία των πιστών και με συνεχή και αδιάλειπτο προσευχή, σύνεση και προσοχή αγωνίζεται να καταστεί αντάξιος οικονόμος και διαχειριστής της θείας Χάριτος, προς πνευματική ωφέλεια των χριστιανών.

Την 1η Απριλίου 1967 διορίστηκε από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κυρό Χρυσόστομο Θέμελη τακτικός Εφημέριος του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πεταλιδίου. Επίσης αναλαμβάνει Αρχιερατικός Επίτροπος της περιφέρειας Πεταλιδίου. Ταυτοχρόνως συμφώνως με την κείμενη νομοθεσία διορίστηκε Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως άνω Ναού.
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 30 Μαρτίου 2008 χειροθετείται Πρωτοπρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο Σαββάτο.

Γνωρίζει τους ενορίτες του άνδρες και γυναίκες, παιδιά, μαθητές και μαθήτριες. Αρχίζει τα μαθήματα στα Κατηχητικά σχολεία του Κατωτέρου, του Μέσου και του Ανωτέρου και προσελκύει πολλούς μαθητές. Δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο μυστήριο της Εξομολογήσεως. Εξομολογεί και στις ενορίες Λογγάς, Αγίου Ανδρέα, Αδριανής, Μηλίτσης Μαθίας, Λυκίσσης, Κακορρέματος, Χράνων, Επισκοπής, Αχλαδοχωρίου, και Καλαμακίου. Πολλούς κάνει κοινωνούς του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Ανακαινίζει και τους δυο Ιερούς Ναούς του Αγίου Νικολάου και του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής.
Αναμόρφωσε το Κοιμητήριο του Πεταλιδίου και κατασκεύασε οστεοφυλάκιο καθώς και τους απαραίτητους διαδρόμους πέριξ των τάφων.
Σημαντικά κατασκευαστικά έργα εποίησε στα εξωκκλήσια της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και της Αγίας Παρασκευής και όλα αυτά με την βοήθεια του Θεού και τον ενοριτών του.

Εργάστηκε με ζήλο στον αμπελώνα του Κυρίου και προσέφερε όσα ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να οδηγήσει πολλές ψυχές στην κατά Χριστόν σωτηρία.
Επί 52 έτη εφημέριος, στην κωμόπολη του Πεταλιδίου, υπήρξε ο πνευματικός πατέρας πολλών Πεταλιδιωτών. Πολλούς βάπτισε πάντρεψε, κήδεψε, σε πολλούς συμπαραστάθηκε, υλικά και πνευματικά.

Επί της εφημερίας του αναδείχτηκε το Προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής, ένα ιστορικό Προσκύνημα, το οποίο έχει τις ρίζες του την εποχή αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821. Συντηρήθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πεταλιδιώτισσας, ευπρεπίστηκε ο Ναός της, καλλωπίστηκε ο περιβάλλων χώρος και έλαβε την δέουσα αίγλη η πανήγυρις της Ζωοδόχου Πηγής και η Λιτανεία της Εικόνος.

Στις 9 Αυγούστου 2015 μερίμνησε προκειμένου να αποκτήσει η ενορία του Πεταλιδίου, τεμάχια λειψάνων του Άγιου Χαραλάμπους, του Αγίου Γεωργίου και την ιερή εμβάδα του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, προς αγιασμό των πιστών και κατ’ αυτήν την ημέρα του απονεμήθηκε, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο Σαββάτο, το παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, για την πολυετή και καρποφόρα ιερατική παρουσία του στην τοπική Εκκλησία.
Η ήμερα της αποκτήσεως των Ιερών λειψάνων ορίστηκε ως εόρτιος επέτειος και τελείται κατ’ έτος Αγρυπνία εις ανάμνηση του γεγονότος .

Πολλά και άλλα εποίησε με φόβο Θεού ο Πρεσβύτερος π. Δημήτριος, τα οποία, ως γνήσιος Ιερεύς του Χριστού, ποτέ δεν πρόβαλε, μήτε εζήτησε ποτέ οποιαδήποτε ανταμοιβή ή ανταπόδοση.

Παραιτήθηκε της ενεργού εφημερίας κατά το έτος 2019 στις 7 Νοεμβρίου, συμπληρώσας 52 έτη υπηρεσίας, όλα ως εφημέριος στο Πεταλίδι, έχοντας αφήσει ένα πλούσιο, κυρίως πνευματικό έργο, λαμπρά παρακαταθήκη για τους διαδόχους του και για τον πιστό λαό του Πεταλιδίου.

Με τους παρακάτω συγκινητικούς λόγους αποχαιρέτησε τους κατοίκους του Πεταλιδίου κατακλείοντας ως εξής: «Χριστιανοί μου αγαπητοί θέλω να γνωρίζετε ότι σας αγάπησα και εάν κάποιος έχει παράπονον θέλω να με συγχωρήσει. Η αγάπη του Χριστού, της Παναγίας μας, της Ζωοδόχου Πηγής, του Αγίου Νικολάου και όλων των Αγίων μας να είναι πάντοτε μεθ’ υμών και ημών. Θα σας αγαπώ όλους και θα προσεύχομαι γιά όλους».

ΠΗΓΗ: Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Πεταλιδίου
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ