«ΜΝΗΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥ» ΠΡΩΤΟΠΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΟΣ (1931-2017) (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΈΝΑ ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ ΠΑΤΕΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΚΟΥΛΟΥΜΠΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΧΗΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΟΥΝΤΖΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Του Αθανασίου Αγγελογιάννη – Εκκλησ. Συμβούλου Ι. Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης Καλαμάτας

 

«Τελειωθεῖς ἐν ὀλίγω, ἐπλήρωσε χρόνους μακρούς, ἀρεστή γάρ ἤν Κυρίω ἡ ψυχή αὐτοῦ,» (Σοφία Σολομώντος 4, 13-14).

 

Ένα έτος συνεπληρώθη από την εις Κύριον εκδημία του αειμνήστου Πρωτοπρ. Χαραλάμπους Κουλουμπού, Κτίτορος και Εφημερίου του Ενοριακού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμάτας.

 

Κληρικός με ήθος και ανθρωπιά, διεκρίνετο για τις γνώσεις του, τη φιλομάθειά του, την οξύνοια και τον δυναμισμό του. Εσεμνύνετο πάντα για την προσφορά και τα επιτεύγματα των κατοίκων της Ενορίας των Καλυβίων Καλαμάτας, διότι σε καιρούς χαλεπούς εδημιούργησαν μαζί έργο θαυμαστό, τον ευμεγέθη Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τον οποίο παρέλαβε από τα θεμέλια και κατόρθωσε εντός ολίγων ετών να τον ολοκληρώσει.

 

Πάντα παρών σε όλες τις εκδηλώσεις των ενοριτών του, παρών ως πνευματικός και πατέρας, ιδιαιτέρως ευαίσθητος σε θέματα φιλανθρωπίας και στήριξης των αναξιοπαθούντων, αρετές, οι οποίες μνημονεύονται σήμερον από το σύνολο των ενοριτών.

 

Ο αείμνηστος Πρωτοπρ. Χαράλαμπος Κουλουμπός εγεννήθη την 10η Φεβρουαρίου του έτους 1931 στο Ελαιοχώριο, στις παρυφές του Ταϋγέτου, πλησίον της Καλαμάτας και κάτω από την σκιά της Ιεράς Μονής Δημιόβης. Εφοίτησε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καλαμάτας και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχειροτονήθη Διάκονος την 5η Απριλίου του έτους 1958 από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κυρό Χρυσόστομο Δασκαλάκη, ο οποίος από τα χρόνια της φοιτήσεώς του στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο  τον εκτιμούσε ιδιαιτέρως και εθαύμαζε το ακέραιο και την ευθύτητα του χαρακτήρος του. Πρεσβύτερος εχειροτονήθη από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κυρό Χρυσόστομο Θέμελη και εδιωρίσθη Εφημέριος στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμάτας, στην οποία διηκόνησεν  έως της τελευτής του. Την 21η Μαΐου του έτους 2007 ετιμήθη με το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου από τον νυν Μητροπολίτη Μεσσηνίας Κύριο Χρυσόστομο Σαββάτο.

 

Φιλομαθής και κατηρτισμένος Κληρικός και Θεολόγος και για τον λόγο αυτό του ανετέθη η συγγραφή επί μίαν εικοσαετίαν (1969-1990), του μηνιαίου  εντύπου «ΚΥΡΗΓΜΑ», το οποίον περιελάμβανε τα κατά Κυριακήν κηρύγματα προς χρήσιν των Κληρικών, και το οποίον ανεγινώσκετο σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως.

 

Του επροτάθη από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κυρό Χρυσόστομο Θέμελη μετάθεσις, για τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής, την οποία αρνήθηκε λόγω της αγάπης του προς την Ενορία και το ποίμνιό του,  τα οποία ουδόλως ήθελε να εγκαταλείψει.

 

Εκοιμήθη την 5η Απριλίου του έτους 2017, ημερομηνίαν κατά την οποίαν εχειροτονήθη Διάκονος το έτος 1958. Κατέλειπε μνήμη καλού, αγαπητού και ευσεβούς Κληρικού. Το όνομά του συνεδέθη με τον περίλαμπρο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της συνοικίας «Καλύβια» της πόλεως Καλαμάτας και τον οποίον ανήγειρε εν μέσω μεγάλων δυσκολιών και τον παρέδωσε  κατά το ήμισυ αγιογραφημένο.

 

Η μνήμη του θα παραμένει αιωνία.

 

«Σοὶ μὲν οὖν οὗτος παρ᾿ ἡμῶν ὁ λόγος· ἡμᾶς δὲ τίς ἐπαινέσεται μετὰ σὲ τὸν βίον ἀπολείποντας;»  (Γρ. Θεολόγου, Επιτάφιος στον Μ. Βασίλειο)

Πηγή: https://arxon.gr

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ