ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ΄ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΑΡΡΟΣ» ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΤΑΚΗ ΤΖΑΒΑΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ


Επεξεργαζόμαστε σενάρια για την ποιοτική επανεκκίνησή της οικονομίας μετά τον ιό

 

Με το συντονιστή των κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο, Τάκη Τζαβάρα, ο οποίος σπούδασε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι διευθυντής στην εταιρεία ΚΕΚ ΠΕ Πελοποννήσου και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχοντας μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και Ευρώπη για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τα Πληροφοριακά Συστήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είχαμε κάνει μια πρώτη κουβέντα γι’ αυτή τη συνέντευξη πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, γιατί πραγματικά πρόκειται σαν να έχουν περάσει χρόνια, άλλαξε και η ατζέντα των ερωτήσεων και μπήκαμε βίαια στα σημερινά φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την περιφερειακή, την ελληνική, την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, και αφορούν στην υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό, τις εργασιακές σχέσεις, το προσφυγικό, την εκπαίδευση –όπου είναι και ειδικός-, αλλά και τη μετά κορωνοϊό ημέρα, της οποίας το μέλλον είναι άδηλο για όλη την ανθρωπότητα.

 

Ο κ. Τζαβάρας ήταν σαφής και κατηγορηματικός σε όλες τους τις θέσεις-απαντήσεις θέτοντας πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

 

-Ως συντονιστής των κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο, και με άξονα το μείζον ζήτημα της υγείας, έχετε γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεσσηνίας; Υπάρχει, με άλλα λόγια, επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι, αφενός, είναι ελλιπή τα μέτρα θωράκισης και, αφετέρου, ότι πρέπει να μπουν τέλος στα όποια σενάρια ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

 

Είναι προφανές πως βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία η οποία εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη με γοργούς ρυθμούς. Η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίζει σε ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, έλαβε γρήγορα, γενναία και δραστικά μέτρα, αντιλαμβανόμενη πλήρως την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί. “Αγοράσαμε” πολύτιμο χρόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στις απαιτήσεις που προκύπτουν εξαιτίας του covid-19.

 

Σε ότι αφορά την Πελοπόννησο, ως γνωστόν, νοσοκομείο αναφοράς είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, συνεπικουρούμενο από αυτό των Ιωαννίνων. Ωστόσο, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα Νοσοκομεία Καλαμάτας, Τρίπολης και Κορίνθου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή συνολικά περίπου 15 διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υποδοχή πασχόντων ασθενών από τον covid-19. Εάν, βεβαίως, προκύψει τέτοια ανάγκη στο μέλλον.

 

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις, δε θα ήμουν ειλικρινής αν σας έλεγα πως δεν υπάρχουν. Όμως, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να καλυφθούν το δυνατό συντομότερα. Για παράδειγμα, ενώ πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ διέθετε 565 κλίνες σε ΜΕΘ, σήμερα αυτές έχουν αυξηθεί σε 870. Έχουν εγκριθεί 4.285 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Στη Μεσσηνία ειδικότερα, έχουμε ήδη 22 προσλήψεις αυτή την εβδομάδα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και άλλες 15 στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

 

Όσο για το υγειονομικό υλικό, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους, ότι σήμερα διεξάγεται ένας «παγκόσμιος πόλεμος» για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα δυναμικότητας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής από τις ήδη περιορισμένες πηγές για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση. Εμείς, επειδή κινηθήκαμε νωρίς, καταφέραμε να έχουμε σημαντικές προμήθειες υλικών και η προσπάθεια συνεχίζεται.

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναδείξω και τη σπουδαία πρωτοβουλία που ανέλαβαν η Ν.Δ. και η ΟΝΝΕΔ για την εθελοντική ενίσχυση των δομών “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ήδη έως σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.500 περίπου άτομα από 216 Δήμους της χώρας.

 

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί ελλιπών μέτρων, έχω να σημειώσω μόνο ότι ως αντιπολίτευση είναι χειρότεροι από όταν κυβερνούσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μια αντιπολίτευση ανεύθυνης πλειοδοσίας. Όσα μέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όσα χρήματα κι αν δώσει για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέει ότι είναι λίγα και ανεπαρκή. Ο λαϊκισμός είναι η δεύτερη φύση τους, δεν μπορούν να σταθούν με υπευθυνότητα, ούτε καν σε κρίσιμες ώρες. Η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα αντιμετωπίζει την κρίση και παίρνει κάθε αναγκαίο μέτρο.

 

-Επειδή είστε ειδικός γνώστης με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και Ευρώπη στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τα Πληροφοριακά Συστήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πώς έχουν τα πράγματα στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθητών και ειδικά εκείνων που θα κληθούν να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις; Υπάρχει η απαραίτητη υποδομή στην Περιφέρειά μας σε τεχνολογικό υλικό και εξειδίκευση των καθηγητών, ώστε οι μαθητές να συμμετάσχουν με υπολογιστές και γρήγορο ίντερνετ από τα σπίτια τους σ’ αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία;

 

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μένοντας στο σπίτι, με ένα κράτος που πρέπει να παραμείνει λειτουργικό, μας έδωσε την ώθηση να υλοποιήσουμε πολύ γρήγορα πλατφόρμες, όπως το gov.gr ή την άυλη συνταγογράφηση, αλλά και να προβούμε σε νέες πρωτοβουλίες, όπως το 13033 ή τη διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών. Γενικότερα, επιταχύνουμε την ψηφιοποίηση του Δημοσίου. Ήταν κάτι που είχαμε στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Τώρα, όμως, εξαιτίας της πανδημίας, χρειάστηκε να γίνουν όλα πιο γρήγορα.

 

Μια αξιοσημείωτη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το #DigitalSolidarityGR. Η δυνατότητα πρόσβασης, δηλαδή, των πολιτών στην εξ αποστάσεως εργασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, μέσω της παροχής δωρεάν ή με χαμηλότερο κόστος ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων από φορείς, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

 

Ειδικότερα τώρα στην εκπαίδευση, εν μέσω μίας πρωτόγνωρης για τη χώρα μας κατάστασης, προχωρήσαμε άμεσα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα εκπαιδευτικής εφαρμογής, που δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά διατηρεί στενή την επαφή των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο.

 

Με ταχύτατους ρυθμούς και εντυπωσιακή συμμετοχή υλοποιείται το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να διατηρηθεί η επαφή των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη του συνόλου των Λυκείων της χώρας και επικεντρώνεται η υλοποίηση την τρέχουσα εβδομάδα στα Γυμνάσια. Όσον αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμιά μας, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές μας, ανταποκρίνονται στη μεγάλη αυτή πρόκληση δείχνοντας την ωριμότητά τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί από απόσταση για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο. Το σχέδιο δράσης το οποίο θα αναπροσαρμόζεται συνεχώς από την πρακτική εμπειρία, περιλαμβάνει άξονες όπως: η Τηλεδιδασκαλία, η Τηλεργασία και η Τηλεσυνεργασία.

 

Σε ότι αφορά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο, ώστε αυτές να διεξαχθούν τον Ιούνιο ή, έστω, ακόμη και τον Ιούλιο.

 

-Ένα μεγάλο κομμάτι της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας ζει από τον Τουρισμό. Ο ιός, όπως και σε όλο τον πλανήτη, έκλεισε τα σύνορα και έφερε τα πάνω-κάτω, με συνέπεια η φετινή χρονιά να έχει σχεδόν χαθεί. Υπάρχουν σχεδιασμοί και μελέτες για τη μετά τον ιό εποχή; Προετοιμαζόμαστε, για να είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε, συν τω χρόνω, στην προτέρα κατάσταση, αρχής γενομένης από τον εσωτερικό τουρισμό;

 

Για τον τουριστικό τομέα είναι μια δύσκολη περίοδος και το καλοκαίρι θα είναι αρκετά δύσκολο, γιατί η κάθε χώρα θα βρίσκεται σε διαφορετική φάση κύκλου του covid-19. Άρα, δε θα υπάρχει μία ενιαία έναρξη, μια κοινή ημερομηνία. Σαφώς και η πανδημία δημιουργεί οικονομικό δεδομένο, ωστόσο, όπως και στο παρελθόν, o τουρισμός σε δύσκολες καταστάσεις επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά.

 

Για να μπορέσει ο ελληνικός τουρισμός να έχει «επόμενη ημέρα», θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή του covid-19, διότι απλά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε υγιείς υπαλλήλους εργαζόμενους στον τουρισμό και υγιείς επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που πλήττονται, αλλά και τους εργαζομένους σε αυτές. Ένα συνδυαστικό πακέτο με δέκα άξονες, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των τουριστικών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων.

 

Δευτερευόντως, αυτό θα είναι και το εργαλείο προσέλκυσης τουριστών, οι οποίοι θα καταλάβουν ότι η χώρα μας έχει ένα σοβαρό σύστημα υγείας και μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές καταστάσεις. Άρα, είναι κρίσιμο και για το σήμερα, αλλά και για την επόμενη μέρα, να είμαστε ενωμένοι, η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει, αλλά και οι πολίτες με τη συμμόρφωση στις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να βγούμε το δυνατόν συντομότερα από αυτή τη διαδικασία.

 

Δε σας κρύβω ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού εξετάζουν μια δέσμη μέτρων για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, με αιχμή τη διατήρηση της διασύνδεσης της χώρας με τις υπόλοιπες και την ενίσχυση της ζήτησης με επίκεντρο την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, ακόμη και μέσω προγραμμάτων επιδότησης.

 

Το υπό επεξεργασία πακέτο, που θα είναι προσανατολισμένο στον τουρισμό, αναμένεται να αποκτήσει την τελική του μορφή μέσα στο επόμενο δίμηνο, και τα χαρακτηριστικά του θα εξαρτηθούν, αφενός, από την έκταση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του covid-19 και, αφετέρου, από την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

 

-Βλέπουμε ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας πολλοί εργοδότες έσπευσαν να απολύσουν προσωπικό, πριν καν ανακοινωθούν τα μέτρα ανακούφισης για επιχειρήσεις και εργαζομένους από την κυβέρνηση. Άλλοι εργοδότες καταγγέλλονται ότι ζητούν μέρος από τα 800 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στους εργαζομένους, ενώ δόθηκε το δικαίωμα και για εκ περιτροπής μισή εργασία και μισό μισθό. Έτσι, υπάρχει η αίσθηση ότι το εργατικό δίκαιο ξαναγράφεται.

 

Επειδή ο λύκος (κακοί εργοδότες) στην αναμπουμπούλα χαίρεται και επειδή λόγω ρόλου σας συνομιλείτε με την κεντρική πολιτική σκηνή, καθαρά και ξάστερα ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε στο φλέγον ζήτημα των εργασιακών σχέσεων;

 

Αναφορικά με το πεδίο των εργασιακών σχέσεων σε σχέση με την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά, με κορυφαία προτεραιότητα βέβαια το αγαθό της υγείας.

 

Έχουν ήδη ανακοινωθεί και εφαρμόζονται δέσμες μέτρων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισ. ευρώ, που καλύπτουν 1.200.000 εργαζομένους, 600.000 επιχειρήσεις και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Σε αυτά έχει προστεθεί πρόγραμμα στήριξης 166.000 επιστημόνων, ύψους 180 εκατ. ευρώ.

 

Μέσα στον Απρίλιο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης και άλλες επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ, ποσοστό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 2%.

 

Πέρα από τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, τα μέτρα αυτά στόχο έχουν τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, καθώς και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικά λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας.

 

Για να έχουμε ένα μέγεθος της κρίσης, αναφέρουμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό, που συντρίβει το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 αιτήσεων, το οποίο είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1982. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι «Financial Times» υπολογίζουν πως 200.000 εργαζόμενοι στην εστίαση και την ψυχαγωγία έχουν χάσει τη δουλειά τους από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ στην Ισπανία, που κυβερνούν Σοσιαλιστές και Podemos, η El Pais κάνει λόγο για 100.000 απολύσεις λόγω της πρόσφατης κρίσης.

 

Σε ότι αφορά τις απολύσεις, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι έχουν αυτές απαγορευτεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από τις 18 Μαρτίου και μετά δε γίνονται απολύσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει βάλει ένα πλαίσιο ευελιξίας. Μπορεί να γίνει αναστολή της σύμβασης εργασίας και αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται τα 800 ευρώ. Μπορεί να υπάρξει και εκ περιτροπής απασχόληση. Αν νομίζει κάποιος ότι μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί για έναν-δύο μήνες με μηδενικό τζίρο, αλλά, ταυτόχρονα, να πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στους εργαζομένους, να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, να πληρώνει τις τράπεζες, είναι βέβαιο πως κάνει λάθος. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ανέστειλε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ζήτησε από τις τράπεζες -πράγμα που έγινε- να δώσουν μια περίοδο χάριτος για κάποιους μήνες, προκειμένου να μην έχουν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αυτό το βραχνά. Είναι ανάγκη να μοιραστούμε το βάρος της κρίσης όλοι μαζί. Όσοι νομίζουν ότι πέφτουν τα χρήματα από τα δέντρα, κάνουν λάθος.

 

Στο σημείο αυτό μπορώ να υπενθυμίσω κι ένα άλλο μέτρο που έχει προγραμματιστεί για τη στήριξη των ανέργων. Συγκεκριμένα, ενεργοποιείται μέσα στον Απρίλιο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Από το Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.

 

-Ως πολίτης και μάλιστα ενεργός στο μέγιστο βαθμό, θεωρείτε ότι ο κορωνοϊός ήταν το τυρί και η οικονομία η φάκα για την παγκόσμια κοινότητα;

 

Η συνθήκη του covid-19 είναι μια συνθήκη παντελώς πρωτόγνωρη. Ως γνωστόν, οι άνθρωποι, μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες, χάνουν τον προσανατολισμό τους. Προσπαθούν να εφαρμόσουν τις συνθήκες αυτές μέσα στις υπάρχουσες δομές της σκέψης τους. Μπαίνοντας, λοιπόν, σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να γίνονται ευάλωτοι σε fake news και συνωμοσιολογίες. Οι δεύτερες είναι ένας ωραίος τρόπος να απλοποιήσεις την κατάσταση που έχεις μπροστά σου και, επομένως, να την ελέγξεις. Ένα από τα αφηγήματα που έχω ακούσει αρκετά αυτές τις μέρες, είναι ότι ο covid-19 είναι ένας ιός κατασκευασμένος σε εργαστήριο και είτε «ξέφυγε» είτε «κατευθύνθηκε» από κάποιους. Οι λόγοι διάφοροι. Ο ένας, για παράδειγμα, είναι για να μπούμε στα σπίτια μας και να μας ελέγχουν. Ο άλλος είναι για να γλιτώσουν συντάξεις και να γίνουν ξανά βιώσιμα τα ασφαλιστικά συστήματα!!

 

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι καμία κοινωνία που βασίζεται στην κατανάλωση δε θα ήθελε μια τέτοια συνθήκη. Δυστυχώς, όταν περάσουν όλα αυτά, θα βρεθούμε μπροστά σε μια ακόμα απαιτητική συνθήκη, αυτήν της επιστροφής στην κανονικότητα. Επομένως, δεν είναι ούτως ή άλλως προς το συμφέρον κανενός κράτους ο συναγερμός που έχει σημάνει.

 

Βέβαια, το ότι ο κόσμος μας μετά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε, θα είναι ένας διαφορετικός κόσμος, νομίζω ότι αποτελεί αξίωμα. Ωστόσο, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να υπάρχει, και καλό είναι να συνεχίσουμε να αποτελούμε μέλη της. Το βασικό μέλημα με το τέλος της κρίσης θα είναι τι πρέπει να γίνει, για να υπάρχουμε αύριο ως κράτος, ως κοινωνία και ως οικονομία. Είναι πρόδηλο ότι η αγορά στερήθηκε βίαια το οξυγόνο της και αυτό θα πρέπει να αναπληρωθεί άμεσα, για να μην αποβιώσει ο ασθενής, διότι μετά, όσο οξυγόνο και να διοχετευθεί, θα είναι πλέον αργά. Στηρίζοντας την παραγωγή, στηρίζεται έμμεσα η κατανάλωση, διατηρούνται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και δημιουργούνται νέες.

 

Το θέμα δεν είναι μόνο τα ποσοτικά κριτήρια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως τα ποιοτικά. Άλλο είναι να δημιουργούνται θέσεις εργασίας για καφέ και ψησταριές και άλλο για την παραγωγή και την εξωστρέφεια. Άρα, κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να λειτουργήσουν και τα ποιοτικά κριτήρια, για να είναι οι θέσεις εργασίας διατηρήσιμες και ωφέλιμες. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται, αφενός, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και, αφετέρου, ο δείκτης απασχόλησης.

 

Η κατεύθυνση, συνεπώς, για την επόμενη μέρα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά αντιμετώπισης μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Άλλωστε, ήδη οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να συζητούν τα νέα δεδομένα με βάση τον όρο «Coronomics» και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μεσοπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, ο Κέινς είχε δηλώσει σχετικά με τη ματαιότητα των μακροπρόθεσμων προβλέψεων, ότι «μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί…».

 

Θέλω, όμως, να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι. Στο αξιακό μας σύστημα, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας! Η οικονομία έπεται.

 

-Ποια η αίσθηση που αποκομίζετε από τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη; Μήπως αυτή σημάνει και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

 

Η ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δείχνει ότι η Ευρώπη, μέσα από μεγάλες κρίσεις, έβγαινε πάντα πιο δυνατή. Μία από τις προϋποθέσεις, όμως, για να βγει πιο δυνατή είναι η πιο στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην έκδοση Ευρωομόλογου Ειδικού Σκοπού (corona bonds) που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δε σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλα τα κράτη – μέλη και ιδίως η Γερμανία και οι δορυφόροι της.

 

Η παγκόσμια κρίση υγείας, με την οποία όλοι βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι, έχει αναδείξει δύο βασικά δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι είμαστε όλοι ίσοι. Ο ιός που μας πλήττει δεν κάνει διακρίσεις. Δε γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις, εισοδήματα, θρησκείες ή πολιτισμούς. Το δεύτερο είναι ότι κανείς από εμάς δεν είναι μόνος. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο τη στιγμή που βρισκόμαστε όλοι απομονωμένοι στα σπίτια μας. Αλλά αυτό που έδειξε περίτρανα αυτή η κρίση είναι ότι κάθε μας πράξη και δράση έχει επιπτώσεις στους συνανθρώπους μας.

 

Ο κόσμος μετά τον covid-19 θα είναι πολύ διαφορετικός. Πολλά δεδομένα στην οικονομία, την τεχνολογία και την ασφάλεια θα κλονιστούν. Έχουμε αρκετά μεγάλο δρόμο μπροστά μας για να ξεπεράσουμε το πλήθος των νέων προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουμε.

 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τελικά αυτή η κρίση θα συμβάλει στο να έρθουν τα κράτη – μέλη πιο κοντά, συνειδητοποιώντας συγχρόνως ότι η μοίρα μας ως Ευρωπαίων είναι κοινή. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς να επιδιώξουμε να γίνουμε καλύτεροι» είχε πει ο Σωκράτης. Είμαι πεπεισμένος, λοιπόν, ότι η Ευρώπη, όχι μόνο δε θα γίνει το επίκεντρο του προβλήματος, αλλά αντίθετα θα καταστεί το επίκεντρο της λύσης. Άλλωστε, οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις.

 

-Αναφορικά με το Μεταναστευτικό, γιατί επιμένετε να γίνουν τα κλειστά κέντρα στα νησιά και όχι αναλογικά σε όλη την Ελλάδα; Υπάρχουν οφέλη των νησιωτών από τη δημιουργία των κλειστών δομών ή αυτά κέντρα αποτελούν μπούμερανγκ για τις τοπικές κοινωνίες;

 

Στα κλειστά κέντρα θα φιλοξενούνται όλες οι νέες αφίξεις μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Εάν πάρουν άσυλο, θα φεύγουν προς τα Δυτικά, εάν δεν πάρουν, θα παραμένουν στις δομές αυτές μέχρι την επιστροφή τους προς την Τουρκία. Δεν μπορεί οι νέες αφίξεις να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, διότι όσοι δεν πάρουν άσυλο και θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία, δε θα γίνονται δεκτοί από την γειτονική χώρα. Και αυτό, διότι Τουρκία θεωρεί ότι η συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ, της επιτρέπει να μη δέχεται επαναπροωθήσεις από την ενδοχώρα, αλλά μόνο από τα νησιά. Έτσι, λοιπόν, το ζήτημα είναι να εξετάζονται σε σύντομο χρόνο οι αιτήσεις ασύλου. Όσοι δικαιούνται, θα λαμβάνουν άσυλο και θα φεύγουν. Όσοι δε δικαιούνται, θα κρατούνται και θα επιστρέφονται.

 

Ασφαλώς και υπάρχουν οφέλη των νησιωτών. Συνοπτικά σας αναφέρω τα εξής:

 

Α. Οι κλειστές δομές θα είναι ελεγχόμενες. Κανένας δε θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά κατόπιν σχετικής άδειας, από την οποία όμως θα εξαιρούνται όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Η δημιουργία τους σημαίνει αυτόματα το κλείσιμο των σημερινών δομών.

 

Β. Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Αυτό θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της τόνωσης της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Σημειώνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές.

 

Γ. Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που, αφενός, θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται και, αφετέρου, θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών.

 

Δ. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

 

-Τέλος, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ποιες είναι οι πολιτικές σας βλέψεις στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

 

Πολύ πρόσφατα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας με τίμησε με την εμπιστοσύνη του να μου αναθέσει το συντονισμό των κομματικών οργανώσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ομολογουμένως έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και οργανωτικές δομές αποτελεί προτεραιότητα.

 

Ξέρετε, η αριστεία, ως αξιοκρατία και ως προκοπή, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για να πάει η χώρα μπροστά, αλλά για να αποκατασταθεί η πίστη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και να καταφέρει η κοινωνία να υπερβεί την αντίληψη ότι το πελατειακό σύστημα είναι ο μόνος τρόπος συμμετοχής στα κοινά.

 

Επί προσωπικού, λοιπόν, δηλώνω παρών μένοντας πάντα προσηλωμένος στις αρχές και τις αξίες της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Πιστεύω ακράδαντα ότι στην πολιτική η υπομονή είναι αρετή!

Του Δημήτρη Γιατράκου

Πηγή: https://www.tharrosnews.gr




Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO