ΒΕΡΒΕΣΟΣ: ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΚΛΑΔΟ Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗΗ από καρδιάς αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Αριστοτέλειας Δόγκα, η οποία άλλοτε απευθυνόμενη στους κατηγορουμένους για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και άλλοτε στους γονείς της άτυχης φοιτήτριας κράτησε μία εντελώς πρωτόγνωρη για τα δικαστικά χρονικά στάση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου.

Τα λουλούδια που δέχτηκε από τον πατέρα του θύματος η εισαγγελική λειτουργός, κλείνοντας την αγόρευσή της, οι βολές που εξαπέλυσε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορουμένους, τους συγγενείς τους, ακόμα και τους συνηγόρους τους, έβαλαν στο «κάδρο» σφοδρής κριτικής την εισαγγελική λειτουργό η οποία επικρίθηκε έντονα από δικηγόρους για έλλειψη αμεροληψίας. Ακόμη και το πιο ειδεχθές έγκλημα, έλεγαν πολλοί, δεν μπορεί να δικαιολογήσει, τη στάση της εισαγγελικής λειτουργού η οποία έδειξε να μην τηρεί τις «δικονομικές» αποστάσεις, ξεσπώντας ακόμα και σε κλάματα.

 Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αλλά και του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσού, ο οποίος, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τη δημοσιογραφική καταγραφή της εισαγγελικής πρότασης, ζητεί να ελεγχθεί πειθαρχικά η εισαγγελική λειτουργός και να κινηθεί σε βάρος της η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία. «Αιχμή του δόρατος» για τον πρόεδρο του ΔΣΑ ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ακόμα και σε βάρος των υπερασπιστών των κατηγορουμένων διαχέοντας τις ευθύνες του αποτρόπαιου εγκλήματος και σε αυτούς, παραβλέποντας τον κατοχυρωμένο από τον νομικό μας πολιτισμό ρόλο.

Με επιστολή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο κ. Βερβεσός διαμαρτύρεται έντονα για τη συμπεριφορά της εισαγγελικής λειτουργού, ζητώντας παράλληλα από την πρόεδρο του δικαστηρίου να την επαναφέρει στη δικονομική τάξη και να ζητήσει συγγνώμη για τις προσβλητικές προς τους δικηγόρους αναφορές της.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Βερβεσός αναφέρει:

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν τη συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

«Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση, αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας.

»Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι… Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους.

»Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί».

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και τον ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό. 

Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.

 Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία. 

Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου.

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ