ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το «προσκύνημα» στο κελί του μεγάλου ήρωα της Επανάστασης Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα, στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς, ήταν η κορυφαία στιγμή της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Καλαμάτα. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από την Πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα μέλη της Ολομέλειας, Καθηγητές Παναγιώτη Ροϊλό, Ναπολέοντα Μαραβέγια και Δέσποινα Μουζάκη.

 

Το κελί του Παπαφλέσσα άνοιξε πέρυσι για το κοινό, μετά από σχετικά έργα συντήρησης, ενώ στην συγκεκριμένη Μονή, στις μεγάλες γιορτές, υψώνεται όχι μόνο η σημαία της Ελλάδας αλλά και εκείνη της Επανάστασης. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αρχιμανδρίτη Χριστόφορο, από τον οποίο ενημερώθηκε για την πρόθεση της Μονής να διοργανώσει και εκείνη εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής τον κάλεσε να εντάξει τις δράσεις αυτές στο κοινό εθνικό εορταστικό ημερολόγιο της Επιτροπής.

 

«Εύχομαι κύριε Δήμαρχε, μετά από χρόνια να υπάρχει μία σφραγίδα στην οποία θα αναγράφεται ότι το 2021, στα 200 χρόνια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ο Δήμαρχος έκανε πράγματα για τον τόπο του και τους κατοίκους του» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη συνάντησή της στο Δημαρχείο της Καλαμάτας με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. «Εμείς ως Δήμος Καλαμάτας προετοιμαζόμαστε για αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις. Συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία, με την Εκκλησία μας, με το Πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος. Αναφέρθηκε δε στην χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ δράση του Δήμου με τίτλο «Καλαμάτα 2021 Δρόμοι Ελευθερίας» η οποία αφορά τη μελέτη και ανάδειξη σημαντικών τοπικών παραμέτρων της εποχής του 1821 και τη σύνδεσή τους με το σήμερα. Ενώ περιλαμβάνει και τη δημιουργία ψηφιακών πολυμεσικών εφαρμογών που θα αναπλάθουν μνήμες και εικόνες στην πόλη σχετικά με το 1821, με διαδραστικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.

 

«Η Καλαμάτα έχει μια σπουδαία ιστορία και ανθρώπους δημιουργικούς. Είναι η “Μασσαλία του Μοριά”. Και όλοι εμείς στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” εργαζόμαστε για επετειακές δράσεις που θα οδηγήσουν την Καλαμάτα ακόμη ψηλότερα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 

Ο Δήμαρχος δώρισε στην Πρόεδρο της Επιτροπής αντίγραφο της προκήρυξης «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» που δημοσιοποίησε το 1821 η Μεσσηνιακή Γερουσία και απευθυνόταν προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη καθώς και αντίγραφο της σφραγίδας του πρώτου Δήμου Καλαμάτας το 1830. Οι τοπικοί φορείς προσέφεραν ακόμη στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής και τοπικά προϊόντα.

 

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς, όπου βρίσκεται η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Εκεί ξεναγήθηκε από την Βίκυ Καρέλια, ιδρυτικό μέλος του Μουσείου και πρόεδρο της ομώνυμης βιομηχανίας και του Ιδρύματος. «Σπάνια έχω δει κάτι σαν αυτό που κάνει η κυρία Καρέλια και οι συνεργάτες της. Διατηρούν θησαυρούς και μοναδικά στοιχεία του παρελθόντος και τα παραθέτουν εδώ με μοναδικό τρόπο. Αυτό τιμά εκείνη, τιμά την πόλη της, τιμά την οικογένειά της και εμείς ως Επιτροπή “Ελλάδα 2021” θα θέλαμε να βλέπαμε τέτοιες δράσεις που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της τέχνης των Ελλήνων ανά τους αιώνες» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής μετά την επίσκεψη. Η αντιπροσωπεία μετέβη επίσης στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κοινοφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» Παντελή Δρούγα και ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή Εικαστικού Εργαστηρίου Παναγιώτη Λαμπρινίδη και τον Διευθυντή Δημοτικού Ωδείου Στάθη Γυφτάκη.


Πηγή – πληροφορίες: https://www.greece2021.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναδημοσίευση:

 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

 

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ