ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ “ΠΑΓΩΜΑ” ΤΗΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ

Έντονα αντιδρούν οι περιφερειακές σύμβουλοι της παράταξης “Νέα Πελοπόννησος”, Αντωνία Μπούζα και Ντίνα Νικολάκου, στην επιλογή του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, να ακυρώσει ή “παγώσει” το έργο των χειρόγραφων και έντυπων τεκμηρίων της Μονής Βουλκάνου. Υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για έναν ανεκτίμητο πολιτιστικό πλούτο που η περιφερειακή αρχή καταδικάζει να μείνει στην αφάνεια. Επιπλέον όμως διαμαρτύρονται για αναφορές που έκανε ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, υποστηρίζοντας ότι με αυτές υποτίμησε και πρόσβαλε άδικα τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που είχαν εργαστεί για το συγκεκριμένο έργο…

 

Η Ντίνα Νικολάκου στη σχετική παρέμβασή της υποστηρίζει:

 

“Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020,  ο κ. Νίκας με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης ύψους 93.300€, έκανε αναφορά στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Ιεράς Μονής (Ι.Μ.) Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας, για το έργο «Ψηφιοποίηση των χειρογράφων και καταλογογράφηση των εντύπων της Ιεράς Μονής (Ι.Μ.) Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας», δηλώνοντας πως το έργο αυτό δεν θα προχωρήσει.

 

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το Περιφερειακό Συμβούλιο με την με αριθμ. 319/2019 (ΑΔΑ ΨΣΞΟ7Λ1-6Ε0) απόφαση, ενέκρινε ομόφωνα την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Ιεράς Μονής (Ι.Μ.) Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας.

 

Πριν την έγκριση της σύμβασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο είχαν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο Νόμος και είχε χορηγηθεί με απόφαση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων άδεια έρευνας και ψηφιοποίησης των χειρογράφων και των εντύπων της Ιεράς Μονής (Ι.Μ.) Βουλκάνου.

 

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Μεσσηνία και την Πελοπόννησο με δεδομένη, τη διάσωση του ανεκτίμητου πρωτογενούς και άγνωστου, τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, πολιτιστικού πλούτου που βρίσκεται στα αρχεία της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου (η Μονή βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Μεσσήνης της Π.Ε. Μεσσηνίας και χτίσθηκε τον 17ο αιώνα, όταν το παλιό Βυζαντινό μοναστήρι του 9ου αιώνα, εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς).

 

Ο κ. Νίκας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αντί να μεριμνήσει για την υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφάσισε την απένταξη του έργου με δεδομένο ότι στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος της Π.Ε. Πελοποννήσου- Π.Ε. Μεσσηνίας του 2020 και με την αριθμ. απόφασης 582/2019 (ΑΔΑ 9Ξ4Σ7Λ1-ΡΞ9), εισηγήθηκε την μείωση του ποσού που είχε δεσμευτεί για το έργο από 172.500€ στο ποσό των 2.500€, δηλαδή το έργο πλέον δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιηθεί.

 

Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, ο Περιφερειάρχης προσπάθησε να παρουσιάσει την άρνηση του για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ως αποτέλεσμα υπερκοστολόγησης της σύμβασης και αδιαφανούς διαδικασίας.

 

Επειδή η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, την οποία μπορούν να βρουν οι πολίτες συνημμένη στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (αριθμ. αποφ. 319/2019, με ΑΔΑ ΨΣΞΟ7Λ1-6Ε0), αναφέρει με λεπτομέρεια το που θα χορηγηθεί ακόμη και το ένα ευρώ και περιγράφει αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο, καθώς περιλαμβάνει πέντε (5) συγκεκριμένα υποέργα, με δέκα (10) παραδοτέα  και ανάλυση δαπανών προσωπικού με ονοματεπώνυμο και κόστος ανά έργο, καλούμε τον κ. Νίκα να  απαντήσει δημόσια ποιος είναι ο λόγος που αφαίρεσε τους πόρους που είχαν δεσμευτεί για το συγκεκριμένο έργο και γιατί το αμφισβήτησε…

 

Τον ενημερώνουμε ότι η συγκεκριμένη ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην οποία αναφέρθηκε, έχει δουλέψει σκληρά για την προετοιμασία και την ωρίμανση του έργου, για το οποίο παράλληλα υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Ιερά Μονή (Ι.Μ.) Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου καθώς και φυσικά είχε την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

 

Είναι απαράδεκτο να ακούγονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη δηλώσεις υποτιμητικές και προσβλητικές για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τον ακαδημαϊκό κόσμο, εκτός και εάν θεωρεί ο ίδιος ότι οι επιλογές των ομάδων καθηγητών θα γίνονται «αλά καρτ».

 

Ζητάμε άμεσα από τον κ. Νίκα, να προβεί στην ένταξη του συγκεκριμένου έργου και να επαναφέρει τους πόρους προκειμένου άμεσα να αρχίσει η υλοποίηση, ενός από τα σημαντικότερα έργα για την ανάδειξη ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

 

ΥΓ. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του κ. Νίκα και την απένταξη του συγκεκριμένου έργου το καταψήφισε το σύνολο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτός από την παράταξη του κ. Δέδε”.

 

 

Από την πλευρά της η Αντωνία Μπούζα σημειώνει στη δική της παρέμβαση:

 

 “Δυστυχώς ο κ. Περιφερειάρχης, έφτασε μέχρι εκεί.

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, την Πέμπτη, προ του αδιεξόδου, λόγω των άστοχων, πολυδάπανων και μη χρηστικών επιλογών για τον τουρισμό, ο κ. Νίκας, με  το γνωστό οίστρο μηδενισμού και υποτίμησης του έργου των προκατόχων του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόλμησε να ξεστομίσει και αυτό!

 

Τόλμησε να συνδέσει με …προεκλογικό ρουσφέτι  το σπουδαίο έργο ψηφιοποίησης των αρχείων της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, ενός ιστορικού προσκυνήματος , άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

 

Για το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρω:

 

Με άδεια που είχε ληφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, το  Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα προχωρούσε σε  ταξινόμηση, περιγραφή, καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση των χειρογράφων της Μονής Βουλκάνου, καθιστώντας προσβάσιμα στο ερευνητικό κοινό για περαιτέρω μελλοντικές ιστορικές, αρχαιολογικές, φιλολογικές και θεολογικές έρευνες στην περιοχή τα εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχεία της μονής.

 

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη, όντας θετική στα όσα προετοιμάζονταν καιρό πριν,  από αρχές Μαρτίου 2019 και έξω από κάθε σκέψη περί προεκλογικών  λογικών, προχώρησε στη στήριξη της δράσης αυτής,  μετά από αίτημα της επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κολλυροπούλου και φυσικά, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, όπως  και του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Βουλκάνου.

 

Αφού ωρίμασε το έργο, ψηφίστηκε από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, Προγραμματική Σύμβαση ύψους 172.000 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου, για τη διάσωση του ανεκτίμητου πρωτογενούς και άγνωστου, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στο ευρύ κοινό, πολιτιστικού πλούτου της Ιεράς Μονής  με την ανυπολόγιστη ιστορική, θεολογική αρχαιολογική αξία.

 

Θα ήταν πλέον  ψηφιακά διαθέσιμο και ηλεκτρονικά προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου .

 

Με οδυνηρή έκπληξη όμως ακούσαμε χθες τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα, να υποτιμά και να διάκειται αρνητικά στο ήδη δρομολογημένο έργο διάσωσης των αρχείων της Ιεράς Μονής, προκειμένου να υποστηρίξει την πανάκριβη προγραμματική σύμβαση που έφερε προς ψήφιση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σχετικά με covid19. Στην περίπτωση αυτή εξετέθη, διότι αρνήθηκε την πρόταση του κ. Τατούλη να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο ΔΩΡΕΑΝ θα μας προσέφερε τις υπηρεσίες του και επέλεξε καθυστερημένα ως συνήθως  πράττει στον τουρισμό, μία πανάκριβη επιλογή πληρώνοντας η Περιφέρεια 93.300 ευρώ. Ως φαίνεται, τα λεφτόδεντρα του κ. Νίκα είναι αστείρευτα για να κινείται έτσι, σπαταλώντας χρήσιμους πόρους.

 

Δυστυχώς με όσα είπε δημοσίως στη συνεδρίαση, όπου θέλοντας πιθανώς να πλήξει την προηγούμενη Περιφ. Αρχή του Πέτρου Τατούλη και με αναφορές περί του προεκλογικού χρόνου που ψηφίστηκε  η  ψηφιοποίηση των αρχείων, υποτίμησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας που επιζητούσε διακαώς  αυτό το έργο, το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, αλλά και το περιφερειακό Συμβούλιο που ψήφισε την υλοποίησή του.

 

Με περισσή δε αλαζονεία, που δεν αρμόζει σε αυτοδιοιητικό, δήλωσε χαρακτηριστικά πως το ήδη δρομολογημένο έργο …δεν μπορεί  να προχωρήσει !

 

Στην απαράδεκτη  συμπεριφορά του ανδρός, δεν υπάρχει δυστυχώς όριο!

 

Η στοιχειώδης λογική απαιτεί , άμεσα ο κ. Νίκας να ανακαλέσει για τις απρέπειες και να ζητήσει δημόσια συγνώμη που ενέπλεξε αδίκως θεσμούς , Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, σε λογικές ρουσφετιών, εμπάθειας  και τακτικισμού και να συνεχίσει το δρομολογημένο έργο με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου”

 

Πηγή – πληροφορίες: https://www.kalamatajournal.gr
 

Αναδημοσίευση:

 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».


Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO