Η ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ LOCKDOWN ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Στην απόσυρση της απόφασης για απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, προχώρησε η κυβέρνηση της Σερβίας μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης στο Βελιγράδι.

Χιλιάδες Σέρβοι πολίτες συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στη σερβική πρωτεύουσα μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

O Σέρβος Πρόεδρος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει λέγοντας ότι δεν θα επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά θα εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την κυβέρνηση.

Η επιβολή των νέων μέτρων στη χώρα αποφασίστηκε ως αποτέλεσμα της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που αντιμετωπίζει η Σερβία. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής και η Ελλάδα έχει αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με τη συγκεκριμένη χώρα.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν περίπου 5.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και προσπάθησαν να εισβάλουν στο εσωτερικό του κτιρίου, στη μεγαλύτερη έκρηξη βίας εναντίον του Βούτσιτς από όταν ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν ετερόκλητες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. Ακραίοι εθνικιστές, κοινωνικές δράσεις που καταγγέλλουν για απολυταρχισμό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πολίτες που κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι δεν χειρίστηκε σωστά την επιδημιολογική κρίση. Τα ακραία στοιχεία γρήγορα επιβλήθηκαν στην διαδήλωση και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν στην αστυνομία προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής.

Η Αστυνομία απάντησε σκληρά, χρησιμοποιώντας μονάδες καταστολής διαδηλώσεων και αστυνομικούς με σκυλιά και έφιππη αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, ώσπου τελικά απώθησε τους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση Βούτσιτς, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα για τους μετανάστες και το Κόσσοβο.

Συνολικά, 16 διαδηλωτές και 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά καταστήματα, αυτοκίνητα κάηκαν, ενώ μικρότερες ομάδες διαδήλωναν ειρηνικά σε άλλα μέρη της πόλης.

Η ηγεσία της Αστυνομίας έκανε λόγο για χούλιγκαν, διακρίνοντάς τους από τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας από την άλλη κατηγόρησε τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης για τα επεισόδια. Η πρωθυπουργός Άννα Μπρνάμπιτς καταδίκασε την συμπεριφορά των διαδηλωτών επισημαίνοντας ότι «τα κόμματα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Βουλή με εκλογές καταφεύγουν στην βία για να καταλάβουν την εξουσία».

Να σημειωθεί πως η Σερβία αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, καταγράφοντας μόνο προχθές 13 νέους θανάτους. Η χώρα, μάλιστα, στοχεύει στην κατασκευή ενός νέου νοσοκομείο ώστε να ανταπεξέλθει στα νέα κρούσματα, ανακοίνωσε ο Βούτσιτς. «Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι ανησυχητική» είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα και προσθέτοντας πως «τα νοσοκομεία είναι κυριολεκτικά γεμάτα».


Και η Ολλανδία έκλεισε τα σύνορά της στους Σέρβους


Εν τω μεταξύ, μετά την Ελλάδα και η Ολλανδία έκλεισε και πάλι  τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τη Σερβία, αλλά και το Μαυροβούνιο, μία εβδομάδα αφού τα είχε ανοίξει, επικαλούμενη την ταχεία αύξηση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό και στις δύο αυτές χώρες.

Ταξιδιώτες από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο μπορούσαν και πάλι από την 1η Ιουλίου να εισέρχονται στην Ολλανδία καθώς οι Ολλανδοί, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνοιξαν τα σύνορά τους για τους ταξιδιώτες από 14 χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Όμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η αύξηση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό στη Σερβία και το Μαυροβούνιο την ανάγκασε να βγάλει και πάλι τις χώρες αυτές από τον κατάλογο και πως οι Ολλανδοί ταξιδιώτες θα πρέπει να τις επισκέπτονται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο.


Πηγή – πληροφορίες: https://www.ekirikas.com

 
 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ