ΠΕΝΘΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ - ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο Σέρβος προκαθήμενος, παρότι αρχικά φαινόταν πως η κατάστασή του σταθεροποιούνταν, παρουσίασε επιδείνωση χθες. Ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μάλιστα δήλωσε πως ήταν διασωληνωμένος και οι γιατροί έδιναν μάχη για τη ζωή του, τελικά όμως ο Πατριάρχης Ειρηναίος κατέληξε.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας, ο Πατριάρχης εκοιμήθη στις 07:07 π.μ τοπική ώρα.

Ο κατά κόσμον Μίροσλαβ Γαβρίλοβιτς γεννήθηκε στο χωριό Βίντοβα της πόλης Τσατσάκ, της Κεντρικής Σερβίας στις 28 Αυγούστου 1930. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 27 Οκτωβρίου 1959. Σπούδασε την Θεολογία στην Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου και μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή Αθηνών (1962-1963). Υπηρέτησε ως Καθηγητής του Θεολογικού Σεμιναρίου Πριζρένης (1959-1968). Στις 14 Ιουλίου 1974 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Μοραβικίου. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Σερβίας Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Ράσκας και Πριζρένης Παύλο, Σάμπατς και Βαλιέβου Ιωάννη και Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Νικόλαο. Στις 28 Μαΐου 1975 εξελέγη Επίσκοπος Νύσσης. Στις 22 Ιανουαρίου 2010 εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας. 

Το πρωί της Κυριακής θα τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου στον ναό του αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Αύριο Σάββατο, η σωρός του Πατριάρχη Ειρηναίου θα βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ – ο οποίος πανηγυρίζει με το παλαιό ημερολόγιο (8/21 Νοεμβρίου) – όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Στη συνέχεια η σωρός θα μεταφερθεί στον ναό του αγίου Σάββα, όπου την επομένη θα τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία, ενώ η ταφή θα γίνει στην κρύπτη του ναού.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας νωρίτερα, ορίστηκε Τοποτηρητής του Πατριαρχικού θρόνου ο μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας Χρυσόστομος ενώ την τοποτηρητεία της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου ανέλαβε ο επίσκοπος Σουμαδίας Ιωάννης.

Πηγή - πληροφορίες : https://orthodoxia.info

 Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ