ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Γράφει: Ο Άρχων Μαΐστωρ τής Μ.τ.Χ.Ε. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου.


Σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 κοιμήθηκε σε ηλικία 76 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο,  ο Άρχων Πρωτοψάλτης τής Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Βασίλειος Σπυριδόπουλος, ο οποίος διακόνησε για 40 συναπτά έτη (10 χρόνια ως Λαμπαδάριος και 30 ως Πρωτοψάλτης) το Αναλογίο τού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυούχου τής πόλεως Θεσσαλονίκης!

Εις μνημόσυνον τής εκδημίας τού αειμνήστου Πρωτοψάλτου ο Άρχων Μαΐστωρ τής Μ.τ.Χ.Ε. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, καταθέτει την προσωπική του εμπειρία από τη γνωριμία και την φιλία που είχε με τον εκλιπόντα!

 

 

ΕΚΔΗΜΙΑ ΦΙΛΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

 

Γράφει: Ο Άρχων Μαΐστωρ τής Μ.τ.Χ.Ε. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου

 

Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του εξαίρετου συναδελφου και φίλου μου Βασίλη Σπυριδόπουλου.

Με το Βασίλη Σπυριδόπουλο, γνωρίσθηκα προσωπικά όταν βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβρη  του 2000 για μια εκδήλωση  με τη χορωδία μου.

Πήγα Κυριακή πρωί στον Άγιο Δημήτριο επειδή έψαλλε και ακόμα ψάλλει στο αριστερό ψαλτήρι ο μαθητής μου ο Χαράλαμπος Τζινευράκης. Πλησίασα το αναλόγιο του Σπυριδόπουλου και του  συστήθηκα (του είχε προηγουμένως μιλήσει και ο Τζινευράκης για μένα).

Από την πρώτη στιγμή διαπίστωσα την ευγένεια και την προσήνεια του χαρακτήρα του. Μου έδωσε δίπλα του θέση στο αναλόγιο  και μου παραχώρησε να ψάλλω τις καταβασίες που ήταν εκείνη τη στιγμή ώρα να ψαλθούν, κάτι από τους αίνους  και αργότερα το αποστολικό ανάγνωσμα.

Στη συνέχεια ψάλλοντας μαζί διαπίστωσα την εξαίρετη ποιότητα του ύφους του, το θαυμάσιο ηχόχρωμα της  φωνής του, όπως και τη σοβαρότητα με την οποία ερμήνευε τα μέλη και κατηύθυνε την υπόλοιπη χορωδία του.

Επρόκειτο για σπουδαίο ψάλτη, που επάξια επάνδρωνε το αναλόγιο στο οποίο ο προκάτοχός του, ο περίφημος Χρύσαναθος είχε δημιουργήσει δυσκαταμάχητη παράδοση.

Έκτοτε συναντηθήκαμε μερικές φορές και διατηρήσαμε επικοινωνία  η οποία περιστρεφόταν κυρίως σε θέματα θεωρητικά τις ψαλτικής μας τέχνης, για τα οποία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συχνά ζητούσε τις απόψεις μου.

Ήπιος και χαμηλών τόνων χαρακτήρας και ταπεινός στη προβολή της θέσης του στον ιεροψαλτικό κόσμο. Αυτό νομίζω συνετέλεσε και στο γεγονός το ότι δεν ακουγόταν και δεν προβαλλόταν όσο του άξιζε. Πιστεύω όμως πως όσοι τον γνώριζαν καλά  είχαν πλήρη επίγνωση της αξίας του ως ανθρώπου και ως μεγάλου Πρωτοψάλτη στον πρώτο ναό της Θεσσαλονίκης.

Έφυγε, λοιπόν, ένας φίλος και εξαίρετος συνάδελφος, ο οποίος τίμησε υπεράξια το αναλόγιο στο οποίο  επί πολλά χρόνια υπηρέτησε και  κατά την ταπεινή γνώμη υπήρξε,  τηρουμένων των σημερινών αναλογίων και καταστάσεων, ένας ακόμα από  τους μεγάλους λειτουργούς της ψαλτική μας τέχνης στη ψαλτομάνα Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.

Ο Θεός να τον κατατάξει ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται όπου και η χορεία των μαϊστόρων ψαλτών υμνεί τα μεγαλεία του.


Πηγή - πληροφορίες : https://naxioimelistes.blogspot.com

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ