ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΕΛΙΑΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΑΙ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Ένας παράγοντας που δεν είχε υπολογιστεί ίσως ευθύνεται για μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην επικράτεια.

Διασπορά του Κορωναιού σε πολλές περιοχές της χώρας, πιθανότατα, λόγω της συγκομιδής της ελιάς, διαπίστωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας: «Στην χώρα μας υπάρχει διασπορά σε περιοχές που δεν είχαμε μέχρι τώρα. Ενδεχομένως να αφορά την συγκομιδή ελιάς».

Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να γίνουν το επόμενο διάστημα μαζικά τεστ στους εργάτες που συμμετέχουν στην συγκομιδή  της ελιάς. Πρόκειται, κυρίως, για αλλοδαπούς εργάτες που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες, γι’ αυτό και εξετάζεται τα τεστ να γίνονται δωρεάν.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει, και πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με την συγκομιδή ελιάς», σημείωσε κατά τη χθεσινή (13/11) ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στον χάρτη της πανδημίας στη χώρα μας μπήκαν 4 περιοχές οι οποίες δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν για το ιικό τους φορτίο. Αυτές είναι η Κρήτη, η Φωκίδα, η Μυτιλήνη και η Μεσσηνία, όλες τους περιοχές πλούσιες σε ελιές και ελαιοπαραγωγή.

Το εφιαλτικό σενάριο όμως, θέλει και άλλες περιοχές όπου αρκετός κόσμος βρέθηκε για να μαζέψει ελιές να μπαίνουν στον πανδημικό χάρτη μέσα στις επόμενες ημέρες, την ίδια ώρα που οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στο «κόκκινο».

Όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.


Κοντοζαμάνης: Εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορονοϊό

Στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για την Covid-19 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης και εξηγεί ότι ήδη εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού».

Όπως σημειώνει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων».

Η τελευταία συμφωνία αφορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer και Biontech, το οποίο σκόρπισε παγκόσμια αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα κατά 90%. Πρόκειται για την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3.

Πηγή - πληροφορίες : aegeanews.gr

 


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ