ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ - “ΧΤΥΠΗΜΑ” ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΥΟΣΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΑΚΟ


        Επιδρομή στις ελαιοκαλλιέργειες της Μεσσηνίας, έκανε φέτος ο δάκος, με τους παραγωγούς να μετρούν ήδη σημαντικές απώλειες.

Σε κάποιες ελαιοπαραγωγικές περιοχές το ποσοστό της καταστροφής είναι παρά πολύ μεγάλο, ενώ με την έναρξη της ελαιοσυλλογής και της παραγωγής ελαιολάδου έγιναν εμφανείς οι επιπτώσεις και στην ποιότητα του προϊόντος.

Στις περισσότερες ελαιοκαλλιέργειες ο καρπός έπεσε εξαιτίας της δακοπροσβολής και σε άλλες το παραγόμενο ελαιόλαδο βγαίνει μέχρι και 5 βαθμούς οξύτητας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάτι γραμμές».

Οι αγρότες εκτιμούν ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν εφαρμόστηκε αποτελεσματικά. Έτσι πολλοί παραγωγοί προχώρησαν μόνοι τους σε καλύψεις.

Παρόλο που γίνονταν ψεκασμοί, οι πληθυσμοί του καταστροφικού εντόμου δεν καταπολεμούνταν. Και πως οι καθυστερήσεις ήταν μικρές και δεν ήταν ικανές να επηρεάσουν τον καρπό. Επιπλέον, τόνισε τον παράγοντα των καιρικών συνθηκών, σημειώνοντας πως «είχαμε ένα ήπιο Αύγουστο κι ένα φθινόπωρο που συνεχίζει ζεστό και μοιάζει περισσότερο με καλοκαίρι».

Το πρόβλημα που έκανε την εμφάνισή του τον Οκτώβριο επιδεινώθηκε λόγω της συνεχιζόμενης καλοκαιρίας και των υψηλών ποσοστών υγρασίας. Ένα μήνα πριν, οι μετρήσεις έδειχναν πολύ χαμηλά ποσοστά δακοπροσβολής.

 

 

“Χτύπημα” στις ελιές και από το γλυοσπόριο


Ωστόσο, η ελαιοκαλλιέργεια επλήγη και από μια νέα ασθένεια η οποία προκαλεί αντίστοιχη καταστροφή με αυτή που προκαλεί ο δάκος. Πρόκειται για το γλυοσπόριο, το οποίο για να καταπολεμηθεί απαιτεί παρέμβαση από την περίοδο της ανθοφορίας της ελιάς. Πολλοί παραγωγοί το συγχέουν με τον δάκο, παρόλο που είναι διαφορετικό.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ