ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΤΕΛΟΣ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

 

Τον εκλογικό σύστημα που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Ραγκούσης με σύμβουλο τότε και τον σημερινό Υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, επαναφέρει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως είπε κατά τη χθεσινή, μέσω τηλεδιάσκεψης, 8η Συνεδριακή Διάσκεψη Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Λιβάνιος, επανέρχεται η πλειοψηφία των 3/5 για την παράταξη του Δημάρχου, που προέβλεπε ο «Καλλικράτης». Την μόνη «έκπτωση» που συζητά, όπως είπε είναι, «εάν κάποιος πάρει πολύ μικρό ποσοστό στον Α’ γύρο και εκλεγεί τελικά Δήμαρχος, να έχει μία έδρα λιγότερο, έστω συμβολικά, λέω ένα παράδειγμα, ή κάτι αντίστοιχο».

Να σημειωθεί ότι με τον «Καλλικράτη», υπήρξαν περιπτώσεις Δημάρχων που στον Α΄ γύρο έλαβαν 20-25% και, τελικώς, είχαν πλειοψηφία 60% στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Όχι στην παράταση θητείας

Παράλληλα ο κ. Λιβάνιος απέρριψε την πρόταση για παράταση θητείας (στο 6.15.59  στο βίντεο) που ζητούν πολλοί Δήμαρχοι λόγω του χαμένου χρόνου με την πανδημία. «Παράταση θητείας δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι αντισυνταγματικό. Οκτώβριο του 2023 θα γίνουν εκλογές», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι στο 7ο, μέσω τηλεδιάσκεψης, προσυνέδριο της ΚΕΔΕ, με ψηφιακούς «οικοδεσπότες» τις ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Λιβάνιος είχε ανακοινώσει ότι μπαίνει τέλος στις υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής: Θα κατατίθενται, πλέον, όχι 20 ημέρες αλλά τρεις και πλέον μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή, όπως, είχε πει, «έως τις 30 Ιουνίου».


Είπαμε λοιπόν ότι καταργείται η απλή αναλογική.

 Στις επόμενες εκλογές ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα έχει πλειοψηφία. Και θα έχει πλειοψηφία η οποία θα είναι κατά κανόνα τα 3/5 – 2/5.

Πιθανόν, λέω εγώ μία ιδέα μία σκέψη, εάν κάποιος πάρει πολύ μικρό ποσοστό στον Α’ γύρο και εκλεγεί τελικά Δήμαρχος, να έχει μία έδρα λιγότερο, έστω συμβολικά, λέω ένα παράδειγμα, ή κάτι αντίστοιχο. 

Αλλά ο πυρήνας και η βασική συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων οι οποίοι εκλέγονται με ποσοστό στο Β’ γύρο, θα έχει τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου.


Πηγή - πληροφορίες : https://www.aftodioikisi.gr


 


 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ