Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΆΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟ (video με ακούσματα από τον μεγάλο δάσκαλο)

Η Εξόδιος ακολουθία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών θα ψαλεί αύριο 12 Ιανουαρίου στα νέα κοιμητήρια Θεσσαλονίκης. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα εκπροσωπήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος ενώ τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου.

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος, γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήταν πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών. Υπήρξε μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και ήταν απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ως ψάλτης, από νεαρή ηλικία υπηρέτησε σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) ενώ, σχεδόν επί εβδομήντα χρόνια, διακόνησε ως πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας (1952-2020). Έφερε το οφίκιο του “Άρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως”. Είχε διδάξει τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ